ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γάλα Αμυγδάλου: Οφέλη για την υγεία

Το γάλα αμυγδάλου είναι μία εναλλακτική επιλογή για όσους επιλέγουν να μην πίνουν αγελαδινό γάλα.

Το γάλα αμυγδάλου είναι μία εναλλακτική επιλογή για όσους επιλέγουν να μην πίνουν αγελαδινό γάλα.

Το γάλα αμυγδάλου είναι μία εναλλακτική επιλογή για όσους επιλέγουν να μην πίνουν αγελαδινό γάλα. Το «απλό» γάλα αμυγδάλου, περιέχει σχεδόν τις μισές θερμίδες σε σχέση με το αγελαδινό, αλλά και τη μισή ποσότητα πρωτεΐνης. Μπορεί, τα αμύγδαλα να μην περιέχουν την απαραίτητη για το μυϊκό σύστημα πρωτεΐνη, όμως είναι εφοδιασμένα με ασβέστιο. Το γάλα αμυγδάλου όμως περιέχει σχεδόν αποκλειστικά καλά λιπαρά, και όχι κορεσμένα ή βλαβερά.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ

1. Έχει λίγες θερμίδες
Εάν ψάχνεις τον τρόπο να μειώσεις τις ημερήσιες θερμίδες, το γάλα αμυγδάλου μπορεί να γίνει η αιτία, καθώς ένα ποτήρι μας προσφέρει μόνο 30 θερμίδες, σε σύγκριση με το αγελαδινό που έχει 150. Μπορείς να το βρεις στα καταστήματα με γεύση βανίλια ή σοκολάτα και χωρίς την προσθήκη ζάχαρης φυσικά, για extra γεύση.

2. Δεν περιέχει σόγια
Αν έχεις βγάλει από τη ζωή σου τη σόγια, τότε το γάλα αμυγδάλου είναι μια εξαιρετική εναλλακτική που θα διατηρήσει την κρεμώδης υφή στο smoothie σου και δεν θα σου στερήσει τη γεύση.

3. Δεν περιέχει ζάχαρη
Αυτό χρειάζεται λίγη προσοχή, ειδικά στην επιλογή. Κάποιες εταιρίες λανσάρουν αυτό το προϊόν με την προσθήκη ζάχαρης, κάποιες άλλες όμως όχι. Την επόμενη φορά που θα πας στο super market ρίξε μια ματιά σε αυτό που επιλέγεις και προτίμησε φυσικά αυτό με τις λιγότερες θερμίδες και που δεν περιέχει ζάχαρη.

4. Καλή πηγή Ασβεστίου
Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντικές πηγές ασβεστίου στη διατροφή πολλών ατόμων. Ένα φλιτζάνι (240ml) πλήρες γάλακτος παρέχει το 28% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης.Συγκριτικά, τα αμύγδαλα περιέχουν μόνο ένα μικρό ποσοστό ασβεστίου, μόλις 7% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε 28γρ. Επειδή το γάλα αμυγδάλου χρησιμοποιείται συχνά ως αντικατάστατο για το αγελαδινό γάλα, οι κατασκευαστές το εμπλουτίζουν με ασβέστιο επιβεβαιώνοντας ότι θα παρέχει το ίδιο όφελος. Το ασβέστιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για την ανάπτυξη και την υγεία των οστών και βοηθά επίσης στη μείωση του κινδύνου καταγμάτων και οστεοπόρωσης. Επιπρόσθετα, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την κατάλληλη λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων και των μυών. Ένα φλιτζάνι (240ml) γάλα αμυγδάλου παρέχει 20-45% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ασβεστίου.

5. Ιδανικό για Vegans
Κάποια άτομα επιλέγουν να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά για διάφορους λόγους, είτε θρησκευτικούς είτε περιβαλλοντικούς. Δεδομένου ότι το γάλα αμυγδάλου είναι πλήρως φυτικό, αυτό σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για αυτή την ομάδα ανθρώπων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντικατάστατο του αγελαδινού γάλακτος μόνο του ή σε οποιαδήποτε συνταγή. Επιπλέον, το γάλα αμυγδάλου είναι απαλλαγμένο από τις πρωτεΐνες που προκαλούν αλλεργία στο γάλα σε ποσοστό έως και 0,5% των ενηλίκων. Καθώς το γάλα σόγιας έχει υπάρξει το τυπικό αντικατάστατο στο αγελαδινό γάλα, περίπου το 14% των ανθρώπων που είναι αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά είναι επίσης αλλεργικοί στο γάλα σόγιας. Επομένως το γάλα αμυγδάλου αποτελεί μία καλή εναλλακτική λύση. Ωστόσο, δεδομένου ότι το γάλα αμυγδάλου είναι πολύ χαμηλό σε εύπεπτη πρωτεΐνη σε σύγκριση με το αγελαδινό, δεν είναι κατάλληλο ως υποκατάστατο για βρέφη ή μικρά παιδιά με αλλεργίες στο γάλα. Αντ ‘αυτού, μπορεί να απαιτούν εξειδικευμένες φόρμουλες.

Ναι, το γάλα αμυγδάλου δεν είναι η υπερτροφή που πολλοί υποστηρίζουν. Είναι όμως μια πολύ καλή εναλλακτική για όσους δεν πίνουν γάλα και μπορεί να είναι πραγματικά αγνό αν είναι σπιτικό ή αγορασμένο από κατάστημα με βιολογικά προϊόντα.