ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμφίπολη : Προκηρύχθηκε χθες το έργο που έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2015

Για την κατασκευή κελύφους προστασίας κ αποκατάσταση του Ταφικού Μνημείου Καστά και την ευρύτερη ανάδειξη της περιοχής Της Διαμαντως Φραγγεδακη

Για την κατασκευή κελύφους προστασίας κ αποκατάσταση του Ταφικού Μνημείου Καστά και την ευρύτερη ανάδειξη της περιοχής Της Διαμαντως Φραγγεδακη

Περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά και την τελευταία εξαγγελία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, δημοσιεύθηκε χθες τελικά η προκήρυξη αναφορικά με την κατασκευή κελύφους προστασίας για τη δομική αποκατάσταση του Ταφικού Μνημείου Καστά και την ευρύτερη ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.
Το έργο εντάσσεται σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό που φτάνει τις 566 χιλιάδες ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
 
Σε ό,τι αφορά στο μνημειακό σύνολο στον τύμβο Καστα τα ζητήματα σχετικά με την προστασία του μνημείου  θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ήδη από την άνοιξη του 2015.
 
 
 
Η νέα προκήρυξη 
 
 
 
Αφορά την πράξη χρηματοδότησης υποέργου που στοχεύει στη στερέωση,συντήρηση και αποκατάσταση του μνημείου στην Αμφίπολη και χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020 το οποίο ήδη τελεί υπό καθυστέρηση.
 Την προκήρυξη υπογράφει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της ΔΑΑΜ  του Υπουργείου Πολιτισμού Θεμιστοκλής Βλαχούλης. Ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης της προσφοράς ορίζεται η 13 Απρίλη Ημέρα Πέμπτη μέχρι τις 10:00 το πρωί. Να σημειωθεί ότι το έργο αφορά το σύνολο των οικοδομικών εργασιών για την αναστήλωση και την προστασία του κλειστού κελύφους η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε οκτώ μήνες από την ημέρα που γράφεις τις συμβάσεις επιπλέον οι προσφορές και ενημέρωση μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά μέχρι την Τετάρτη 12 Απριλίου το πρωί η αποσφράγιση θα γίνει την επόμενη σε ότι αφορά την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα οι οικονομικοί φορείς της χώρας μας οι άλλες χώρες της Ευρώπης οφείλουν να έχουν εμπειρία σε εκτέλεση ενός τουλάχιστον συναφούς με το αντικείμενο της σύμβασης έργου σε αρχαιολογικό μνημείο σε ότι αφορά στην οικονομική και χρηματοδοτική οικονομική επάρκεια οι οικονομικοί φορείς πρέπει να έχουν ήδη μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών των τελευταίων χρήσεων που έχουν καθαριστει.
 
 
Η δικαιολογία της πανδημίας
 
Ευνόητο είναι ότι εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις στην εκτέλεση προγραμματισμένων εργασιών, αφού για σχεδόν οκτώ μήνες δεν κινούνταν τίποτα στην Αμφίπολη. Ωστόσο η καθυστέρηση κοντεύει τη δεκαετία, ενώ είχε εξαγγείλει η ΥΠΠΟ το 2021 πως ήδη από το καλοκαίρι του 2022 το μνημείο θα ήταν επισκέψιμο.
 Σήμερα συμπληρώνεται ακόμα μια χρονιά σταθμός που "έφυγε το τρένο" για το σημαντικότερο τουριστικό πόλο έλξης στο Νομό Σερρών.