ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακοινώνεται μικρή αύξηση κατώτατου μισθού αλλά με άμεση εφαρμογή

Συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού στο 2% δηλαδή στο περιθώριο που επιτρέπει ο πληθωρισμός αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού στο 2% δηλαδή στο περιθώριο που επιτρέπει ο πληθωρισμός αναμένεται να εισηγηθεί σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες όπως είχε γράψει το Dnews στις 20 Ιουλίου τα σενάρια ήταν δύο το πάγωμα και η αύξηση στο 1,5-2% και όπως φαίνεται επικρατεί το 2% χωρίς ακόμη να είναι απόλυτα σίγουρο. 
 
Με το 2% ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 13 ευρώ το μήνα δηλαδή θα διαμορφωθεί από 650 σε 663 ευρώ ενώ το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29,04 σε 29,62 ευρώ.
 
 Το ζητούμενο είναι, σε περίπτωση ακόμη και μικρής αύξησης του κατώτατου μισθού, από πότε η κυβέρνηση θα την ενεργοποιήσει. Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια η αύξηση στο 2% θα τεθεί σε εφαρμογή από φέτος το φθινόπωρο.
 
Ωστόσο το πότε θα ισχύσει θα αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο. 
 
Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων έχουν ταχθεί υπέρ της διατήρησης του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ (μικτά) και στα 29,04 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο, ενώ η ΓΣΕΕ επιμένει στην επαναφορά του στα 751 ευρώ.
 
Από την πλευρά τους, κυβερνητικά στελέχη, τοποθετούν τα χρονικά περιθώρια ουσιαστικής βελτίωσης των επιπέδων του κατώτατου μισθού το φθινόπωρο του 2022 ή στις αρχές του 2023.
 
 Τον Φεβρουάριο του 2022, όπως προβλέπει ο νόμος, θα εκκινήσει – εκ νέου – η διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, προκειμένου το καλοκαίρι του 2022 να ολοκληρωθεί και να συμφωνηθεί αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συμβαδίζει με την ανάκαμψη της αγοράς.
 
Ο νέος αυτός μισθός θα ισχύσει είτε το δεύτερο εξάμηνο του 2022 είτε στις αρχές του 2023. 
 
Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα που είναι 650 ευρώ (ονομαστικός μισθός, 758 ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο), κατατάσσει την Ελλάδα στο μέσο της ευρωπαϊκής κατάταξης. Συγκεκριμένα, στην 11η θέση με βάση τον ονομαστικό και στη 13η με βάση τα Ισοδύναμα Αγοραστικής Δύναμης.
 
Αναφορικά με τις εισηγήσεις των κοινωνικών εταίρων, τα δεδομένα, σύμφωνα με το πόρισμα του ΚΕΠΕ, που συνοψίζει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης και το οποίο υπεβλήθη στον υπουργό Εργασίας, έχουν ως εξής
 
:- Το σύνολο των εργοδοτικών φορέων, μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΣΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) τάσσονται υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού στα σημερινά επίπεδα, επικαλούμενοι τις επιπτώσεις της πανδημίας και τις επιπτώσεις ενδεχόμενης αύξησής του στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την ανεργία.
 
- Υπέρ του «παγώματος» του κατώτατου μισθού τάσσονται επίσης η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.
 
- Το ΕΙΕΑΔ (Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού) εισηγείται δύο επιλογές: είτε διατήρηση του μισθού στα 650 ευρώ με παράλληλα μέτρα αύξησης της αγοραστικής δύναμης, είτε αύξησή του κατά 1,53%.
 
- Αύξηση του κατώτατου μισθού εισηγείται η ΓΣΕΕ.
 
Συγκεκριμένα, ζητά να ανέλθει στα 751 ευρώ άμεσα και στα 809 ευρώ από τα μέσα του 2022.
 
Το σύνολο των εργοδοτικών οργανώσεων εκτιμά πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χορήγησης αύξησης στον κατώτατο μισθό.