ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανατροπή στην Υπόθεση Τούνη: Έφεση από την Εισαγγελία για Αυστηρότερες Ποινές

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Νέα τροπή, που ενδέχεται να οδηγήσει σε δυσμενέστερη θέση τους δύο καταδικασθέντες για την υπόθεση του περιβόητου «revenge porn» με θύμα την Ιωάννα Τούνη, λαμβάνει η δικαστική διαδικασία. Η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή αυστηρότερων ποινών στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Νέα τροπή, που ενδέχεται να οδηγήσει σε δυσμενέστερη θέση τους δύο καταδικασθέντες για την υπόθεση του περιβόητου «revenge porn» με θύμα την Ιωάννα Τούνη, λαμβάνει η δικαστική διαδικασία. Η Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιβολή αυστηρότερων ποινών στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Το Σκεπτικό της Έφεσης

Η κίνηση της Εισαγγελίας δεν ήταν τυχαία, καθώς υιοθέτησε το αίτημα που είχε υποβάλει η πλευρά της γνωστής influencer. Η εισαγγελική Αρχή στρέφεται κατά της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για δύο βασικούς λόγους:

  1. Το Ύψος των Ποινών: Θεωρείται ότι οι ποινές φυλάκισης 4 και 3 ετών που επιβλήθηκαν στους δύο κατηγορούμενους δεν ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα του αδικήματος, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως κακούργημα.

  2. Η Αναγνώριση Ελαφρυντικού: Η Εισαγγελία προσβάλλει την απόφαση να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου» στον δεύτερο κατηγορούμενο (αυτόν που βιντεοσκόπησε την πράξη), γεγονός που οδήγησε στη χαμηλότερη ποινή των 3 ετών με αναστολή.


Στο «Μικροσκόπιο» από Μηδενική Βάση

Η εξέλιξη αυτή είναι καθοριστική για την εξέλιξη της δίκης στο Εφετείο. Υπό κανονικές συνθήκες, αν ασκούσαν έφεση μόνο οι κατηγορούμενοι, το δικαστήριο δεν θα μπορούσε να τους επιβάλει ποινή μεγαλύτερη από την πρωτόδικη (αρχή της μη χειροτέρευσης).

Ωστόσο, με την έφεση της Εισαγγελίας, η υπόθεση θα εξεταστεί από «μηδενική βάση». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι:

  • Οι κατηγορούμενοι κινδυνεύουν πλέον με μεγαλύτερες ποινές κάθειρξης.

  • Το ελαφρυντικό που δόθηκε πρωτοδίκως μπορεί να ανακληθεί.

  • Η δικαστική κρίση θα είναι ελεύθερη να αποδώσει δικαιοσύνη χωρίς τους περιορισμούς της πρώτης απόφασης.

Το Ιστορικό της Καταδίκης

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά τη διαρροή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου με θύμα την Ιωάννα Τούνη, το οποίο είχε τραβηχτεί χωρίς τη συναίνεσή της. Στην πρώτη δίκη, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών:

  • Ο πρώτος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 4 έτη φυλάκισης χωρίς ελαφρυντικό.

  • Ο δεύτερος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε 3 έτη φυλάκισης με αναστολή.

Οι δύο άνδρες εξακολουθούν να αρνούνται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως δεν ήταν εκείνοι που τράβηξαν ή διέδωσαν το υλικό. Ωστόσο, η δικαστική έρευνα και η προβολή του βίντεο κατά τη διάρκεια της δίκης οδήγησαν στην καταδικαστική κρίση της πλειοψηφίας των δικαστών.

Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται στον ορισμό της νέας δικασίμου, όπου η Ιωάννα Τούνη και οι δύο κατηγορούμενοι θα βρεθούν ξανά ενώπιον της δικαιοσύνης, σε μια αναμέτρηση που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του νομικού προηγουμένου που δημιουργεί για υποθέσεις ψηφιακής βίας.