ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τα γλέντια και τις μυσταγωγίες του Ορφέα, στους ήχους της «Εβρίτικης Ζυγιάς»

Η Εβρίτικη Ζυγιά, ένα παραδοσιακό σχήμα με πάθος για τη διάσωση και την ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής μας παράδοσης.

Η Εβρίτικη Ζυγιά, ένα παραδοσιακό σχήμα με πάθος για τη διάσωση και την ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής μας παράδοσης.

Της Ειρήνης Καρατζά

 

Το μουσικό συγκρότημα  «Εβρίτικη Ζυγιά» ξεκίνησε το 2007, παίζοντας σε γλέντια και γιορτές σε όλη την Ελλάδα και  στο εξωτερικό, με σκοπό τη διάσωση και την εξέλιξη της θρακικής μουσικής. 
 

Ο σεβασμός στο ύφος και στα μουσικά βιώματα  που παρέδωσαν οι παλαιότερες γενιές μουσικών «παντρεύεται» με την ανάγκη για συνεχή δημιουργία και σύγχρονες ενορχηστρώσεις, γεννώντας το αμάλγαμα που προσδιορίζει με ακρίβεια το μουσικό αποτύπωμα του συγκροτήματος.

 

Χρησιμοποιούν όργανα αρχέγονα βαθιά ριζωμένα στην παράδοση και τη ζωή των ανθρώπων της Θράκης. Η γκάιντα, η θρακιώτικη λύρα, το καβάλι, και το νταούλι είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν για αποτυπώσουν το ιδιαίτερο ηχόχρωμα τους. 


 

Τα μέλη της Εβρίτικης Ζυγιάς είναι: 

 

Σπύρος Στράτος- Γκάιντα 

Στράτης Πασόπουλος καβάλι- τραγούδι 

Άγγελος Στράτος- Νταούλι 

Γιώργος Δρικούδης- Ακορντεόν 

 Παντελής Αγκιστριώτης- θρακιώτικη λύρα 

 

Ο Σπύρος, ο Στράτης, ο Άγγελος,ο Γιώργος και ο Παντελής είναι πέντε νέοι με αγάπη και σεβασμό για την παράδοση, κάθε φορά που θα τους συναντήσουμε σε κάποιο γλέντι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό!

                 

 

Αυτή την αρχαία παράδοση έρχεται να συνεχίσει η Εβρίτικη Ζυγιά. 

 

Η Θράκη είναι τόπος συνάντησης μύθων, θρύλων και παραδόσεων αρχέγονων, που φτάνουν και χάνονται στα βάθη του χρόνου με τον Ορφέα, με τη λατρεία των μουσών, με τον Πάνα και το Διόνυσο, με τα διονυσιακά γλέντια-μυσταγωγίες, με τις μαινάδες. 

   

Η δισκογραφία της Εβρίτικης Ζυγιάς 

 

Η Εβρίτικη Ζυγιά έχει δημιουργήσει τέσσερεις  δίσκους, ο πρώτος δίσκος κυκλοφόρησε το 2013 με τίτλο «Τριανταφυλλόβεργα» με 13 τραγούδια και ανέκδοτα από το χωριό Χιονάδες Έβρου.

 

Μετά από 3 χρόνια, το 2016 υπογράφει τη μουσική επιμέλεια του δίσκου «Νερ για δγείτι αφιγκραστείτι» επίσης με τραγούδια και ανέκδοτα από το χωριό Ισαάκιο Έβρου.   

 

Το 2020 κυκλοφόρησε κάτι πολύ διαφορετικό από την παραδοσιακή μουσική που ξέρουμε όλοι, η Εβρίτικη Ζυγιά δημιούργησε μαζί με την Terangan Beat τον εξαιρετικό τρίτο τους δίσκο «Ορμένιον» . Το όνομα του το πήρε από το ομώνυμο χωριό που είναι το βορειότερο κατοικημένο μέρος της Ελλάδας .

 

Τον Απρίλιο του 2023 κυκλοφορεί ο νέος δισκός του Εκπολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Διδυμοτείχου «Τα Δίδυμα Τείχη»  με τίτλο «Χουρεύουν δώδικα χουροί», και αποτελείται από 14 τραγούδια της περιοχής Μεταξάδων Έβρου, όπου υπογραφή η Εβρίτικη Ζυγιά τη μουσική επιμέλεια του δίσκου και επενδύεται ερμηνευτικά απ´τις φωνές των γυναικών και των ανδρών του συλλόγου και του Βαγγέλη Δημούδη.


                                            

 

Η πορεία στον χρόνο 

 

Οι παραδόσεις που πέρασαν  στους Μακεδόνες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εκεί την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, συνεχίζουν όλη την ύστερη αρχαιότητα, διαπερνούν το Βυζάντιο, όταν συναντούνται με πλείστους πολιτισμούς και παραδόσεις. Μιας και η Θράκη είναι πανάρχαιο σταυροδρόμι και παραδίδονται στους νεώτερους, μείστες οικουμενικότητας αλλά και ελληνικότητας. 

 

Η Θράκη, εξάλλου, ήταν «μητροπολιτική»περιοχή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και πατρίδα πολλών επιφανών ανδρών της και, παρόλο που κομμάτι της χάθηκε για πάντα με τη Μικρασιατική Καταστροφή, οι Θρακιώτες της ανατολικής Θράκης διέφυγαν στη Δυτική ελληνική Θράκη και διατήρησαν ό,τι παρέλαβαν από τους προγόνους τους.  
                                               

 

 

 Χωρίς την παράδοση, την ιστορία μας ,τα ήθη και τα έθιμα μας, είμαστε κυριολεκτικά χαμένοι. Μέσα από την παράδοση , προσφέρεται η γνώση, ο σεβασμός , η έμπνευση για τις επόμενες γενιές. Φαίνεται, πως κοιτώντας το καλό σου παρελθόν , μπορείς να προχωρήσεις στο να φτιάξεις ένα καλό και δυνατό μέλλον. Και αυτό θα γίνει μόνο με όταν οι νέοι θα αντιληφθούν πρώτα κι αγαπήσουν την ιδιαίτερη πολιτιστική μας ταυτότητα.