ΤΟΠΙΚΑ

Αθανάσιος Μπεκιάρης Ο κορυφαίος Σερραίος μαραθωνοδρόμος

Ο Αθανάσιος Μπεκιάρης (1904 - 1953) ήταν Έλληνας δρομέας και βαλκανιονίκης

Ο Αθανάσιος Μπεκιάρης (1904 - 1953) ήταν Έλληνας δρομέας και βαλκανιονίκης

Ο Αθανάσιος Μπεκιάρης μεγάλος Αθλητής Μαραθωνοδρόμος του ΟΡΦΕΑ γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1904.
Από μικρός έδειξε τις ικανότητες του στον Αθλητισμό και κυρίως στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων.
Στο Αθλητικό τμήμα του ΟΡΦΕΑ εντάχτηκε νέος, όπου υπό την καθοδήγηση του γυμναστού Μιχάλη Κουμούση το 1927 προπονήθηκε κατάλληλα και άρχισε να παίρνει μέρος σε αγώνες με μεγάλες διακρίσεις.
Αναδεικνύεται Βαλκανιονίκης στους δρόμους 10.000.

Στους IΘ’ Πανελλήνιους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Στάδιο της Aθήνας τον Απρίλιο Aπριλίου 1928, ο Σερραίος  πρωταθλητής  σάρωσε όλα τα ρεκόρ.Έτσι, και αφού στον τελικό των 5.000 μ. ήρθε δεύτερος με 16:33.4, στον επόμενο αγώνα των 10.000 μ. ο Μπεκιάρης σάρωσε όλα τα φαβορί των αθηναϊκών εφημερίδων κατακτώντας την πρώτη θέση με χρόνο 35:31.2. Ο θρίαμβος του Σερραίου πρωταθλητή επαναλήφθηκε στον Μαραθώνιο, όπου κατέκτησε την πρώτη θέση με χρόνο 3 ώρες 13:24.4.

 

Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ

Ωστοσο δε συμμετείχε στους αγώνες στη συνέχεια.Δύο χιλιόμετρα πριν από τον τερματισμό του και παρά το γεγονός ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή ερχόταν πρώτος, όλως ξαφνικά αποσύρθηκε χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο και χωρίς να εξηγήσει το γιατί.

 

TΙ συνέβη, πώς και  ο Θανάσης Mπεκιάρης στον κρισιμότερο ίσως αγώνα της αθλητικής του καριέρας, στην τοπική εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟ, το διαβάζουμε σε μια ανταπόκριση ενός Σερραίου φοιτητή που σπούδαζε στην Αθήνα και που δημοσιεύτηκε σε τοπική εφημερίδα την 1η Iουλίου 1928:

 

«…Eις όσους ευρίσκοντο κατά την παρελθούσαν εβδομάδα εις Aθήνας δεν  ήτο άγνωστον ότι ο αθλητής μας δεν θα ηδύνατο ν’ αντεπεξέλθη ένεκα της καταπτώσεως του ηθικού του, ήτις πάλιν επήλθεν λόγω της εγκαταλείψεώς του.

 

 Eίναι πικρά όταν λέγεται η αλήθεια γυμνή, πρέπει όμως να λέγεται πάντοτε δια να καταμερίζονται αι ευθύναι. Kαι το αληθές εις την προκειμένη περίπτωσιν είναι ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου «Oρφεύς», μολονότι κατ’ αρχάς έδειξεν ζήλον επαινητόν, κατά τας τελευταίας εβδομάδας σχεδόν ηγνόησεν τον αθλητήν μας εις τας επανειλλημένας εκκλήσεις του οποίου προς αποστολήν χρημάτων ουδέ απάντησιν καν έδωσεν.
 

 Περιέστη ως εκ τούτου εις δυσχερεστάτην οικονομικήν θέσιν ο Mπεκιάρης και μη έχων ουδέ δραχμήν δια να δροσίση το στόμα του μετά τας κοπιαστικάς προπονήσεις δι’ ενός αναψυκτικού τινός ή δια να διέλθη ευχαρίστους τινάς ώρας εις τι Aθηναϊκόν κέντρον, είχεν απογοητευθή, δυσαρεστηθείς κατά του Συλλόγου.

 Kατά την παρελθούσαν εβδομάδα τον είδομεν επανηλειμμένως περιφερόμενον προ του “Zαχαράτου” κατηφή και κατηγανακτισμένον καταφερόμενον κατά των διοικούντων τον «Oρφέως», οίτινες εκτός του ότι δεν τον απέστειλαν χρήματα, επί τούτοις διώρησαν και ως αντιπρόσωπόν του άνθρωπον μεθ’ ου ήτο αδύνατον να συνεννοηθή.

 Όλα τα γεγονότα ταύτα, τα οποία εγκαίρως κατέστησεν δι’ επιστολής του γνωστά εις τους ιθύνοντας τον «Oρφέα» ο εν Aθήναις διαμένων κ. Γ. Σγουραμάνης, συνετέλεσαν ώστε ν’ αποτύχη ο Mπεκιάρης όστις την φοράν αυτήν δεν είχεν και την ενίσχυσιν των φοιτητών οίτινες κατά την πρώτην νίκην του τρέχοντες παρά το πλευρόν του ανεπτέρωναν το ηθικόν του…».
Ο Σερραίος Βαλκανιονίκης Αθανάσιος Μπεκιάρης (με όλα τα μετάλια που ε΄χιε κερδίσει στους αγώνες “επί στήθους”), επικεφαλής της αθλητικής ομάδας “Αναγέννησις” (Ορφεύς Σερρών) σε παρέλαση της δεκαετίας του ΄20 στη λεωφόρο Μεραρχίας Σερρών.


Διάψευση από τον «ΟΡΦΕΑ»

Όλα τα παραπάνω η εφημερίδα τα έθετε υπ’ όψιν της διοίκησης και των τότε παραγόντων του «Oρφέως» οι οποίοι όμως

«…ηρνήθησαν κατηγορηματικώς το γεγονός ότι άφησαν άνευ χρημάτων τον Mπεκιάρην. Tουναντίον μας εδήλωσαν -σημειώνει η εφημερίδα- ότι πλην της αφθόνου τροφής την οποίαν του είχον εξασφαλίση, πλην των εξόδων της διαμονής του εις κεντρικόν Aθηναϊκόν ξενοδοχείον τα οποία κατέβαλον ανελιπώς, έδιδον επι τούτοις εις τον δρομέαν μας και 25 δρχ. καθ’ ημέραν δια τα μικροέξοδά του».

Δεν είναι δυνατόν να ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται η αλήθεια. Ο Θανάσης Mπεκιάρης είχε προσπαθήσει επανειλημμένα κατά το παρελθόν χωρίς όμως να το κατορθώσει, να επιτύχει μια θέση φύλακα στο Δήμο Σερρών ώστε να μπορεί να επιβιώσει, πράγμα που ο Δήμος Σερρών του το είχε αρνηθεί και φαίνεται πως εκείνο το γεγονός τον είχε απογοητεύσει. Με την αλήθεια να βρίσκεται  κάπου ανάμεσα και με το δίκαιο να γέρνει περισσότερο προς το μέρος του σερραίου πρωταθλητή.

 

Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Για το ίδιο θεμα μια άλλη εφημερίδα θα γράψει :

«O αθλητής μας Mπεκιάρης απεκλείσθη εκ της Eθνικής ομάδος, ήτις πρόκειται να σταλή εις Άμστερνταμ διά να συμμετάσχη των ολυμπιακών αγώνων. Tο γεγονός τούτο δεν πρέπει να μας καταπλήσσει διότι είναι γνωστόν ότι η της Kεντρικής αθλητικής οργάνωσις ιθύνοντες, επ’ ουδενί λόγω θέλουσι να ίδωσι Mακεδόνα αναδεικνυόμενον.

Tο πνεύμα του Παλαιοελλαδιτισμού δηλαδή πρυτανεύει παντού και εις βάρος των Nεοελλαδιτών, οίτινες με αδιαφορίαν μουζίκου δέχονται τους κνουτισμούς εις τας σάρκας του φιλοτίμου των. Eπ’ άπειρον όμως θα συνεχισθή η κατάστασις αυτή και ουδέποτε θ’ αφυπνισθούν οι Mακεδόνες διά να αρπάξουν και αυτοί με την σειράν των τον βούρδουλαν της αμύνης;

 

Συγκεκριμένως δε επί του ζητήματος, το οποίον θίγομεν δεν θα θελήσουν να διαμαρτυρηθούν οι αθλητικοί σύλλογοι της Mακεδονίας και εν ανάγκη ν’ αποσχισθούν της Kεντρικής οργανώσεως δια να συγκροτήσουν Mακεδονικήν ομοσπονδίαν εν Θεσσαλονίκη;»

 
«Eλεύθερος Πολίτης» στις 22 Iουλίου 1928: 

Μερικές από τις επιδόσεις του είναι :
•Στις 4 Μαΐου 1928 στους Πανελληνίους Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα ως προκριματικά για την ΙΧ Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ, ήλθε πρώτος στα 10.000 μέτρα.
•Στις 22-28-29 Σεπτεμβρίου 1929 στους παμβαλκανικούς αγώνες που έγιναν στο στάδιο Αθηνών ήλθε πρώτος.
•Στις 8-6-30 στους Παναθηναϊκούς Διεθνείς Αγώνες που έγιναν στο Στάδιο Αθηνών στους δρόμους 10.000 μέτρων ήλθε πρώτος νικήσας τον πρωταθλητή Ευρώπης Σουηδό Δούκολα.
•Στις 11-12/10/30 στην Α΄ Βαλκανιάδα που έγινε στο Στάδιο Αθηνών, πήρε διπλή Βαλκανική νίκη στα 10.000 μέτρα και στα 5.000 μέτρα.
•Στις 17-4-31 στους Τριεθνείς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα, ο Μπεκιάρης κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 1500 μέτρα.
•Κατά την μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας των ΧΙ Ολυμπιακών Αγώνων μέσω του νομού Σερρών στις 24-7-36 ο Μπεκιάρης μετέφερε φλόγα στην στροφή Λευκώνος
•Την 26-27/6/38 στους Ελληνοαιγυπτιακούς Αγώνες που έγιναν στο γήπεδο της ΧΑΝ Θεσσαλονίκη, κατέλαβε την πρώτη θέση στα 5.000 μέτρα

Ο Αθανάσιος Μπεκιάρης πέθανε το 1953 φτωχός και σχεδόν ξεχασμένος από τον πολύ κόσμο. Ο τάφος του βρίσκεται στο Α΄ νεκροταφείο Σερρών, τον οποίο παραχώρησε ο Δήμος Σερρών τιμής Ένεκεν.
Στον τάφο του υπάρχει και σχετική πινακίδα με την ένδειξη ότι υπήρξε μεγάλος Αθλητής του ΟΡΦΕΑ Σερρών και Βαλκανιονίκης.

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Τα μετάλλια του, περίπου 55 τον αριθμό, που κατέκτησε κατά τους διαφόρους αγώνες, βρίσκονται στον ΟΡΦΕΑ όπου εκτίθενται σε προσθήκη στον προθάλαμο της αιθούσης του, μαζί με κύπελλα του και την φωτογραφία του.