ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση: Ηχο-πορτραίτα από τη νοτιοανατολική Ευρώπη 1962 -1987 Οι ποντιακοί χοροί στα χωριά των Σερρών με το φακό του Αμερικανού λαογράφου Martin Koenig

Μπαίνοντας στον κήπο του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, έναν από τους ομορφότερους κήπους της πόλης, ο επισκέπτης ταξιδεύει στα Βαλκάνια περασμένων δεκαετιών, μέσα από χορούς και τραγούδια, όπως τα κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του λαογράφου Martin Koenig.
 
Η έκθεση «Βαλκανικοί αντίλαλοι. Ηχο-πορτραίτα από τη νοτιοανατολική Ευρώπη 1962 -1987. Φωτογραφικές αφηγήσεις του Martin Koenig», εντάσσεται στη Thessaloniki PhotoΒiennale 2021 και αποτελεί μέρος της μακρόχρονης εθνογραφικής δουλειάς που έχει κάνει ο δημιουργός στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
 
Ο Koenig, λαογράφος στις ΗΠΑ, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Εβραίους γονείς που μετανάστευσαν από την Πολωνία στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο κολλέγιο ανακάλυψε τους βαλκανικούς χορούς, από τους οποίους μαγεύτηκε και γι' αυτό ήρθε για πρώτη φορά στην περιοχή 20 χρόνων, το 1959. 
 
 
 
Η έκθεση «Βαλκανικοί Αντίλαλοι» πρωτοπαρουσιάστηκε το 2019 στην Εθνική Πινακοθήκη της Σόφιας.  
 
O Koenig στην Ελλάδα
 
Στην Ελλάδα, ο Koenig πρωτοήρθε επί δικτατορίας και όπως ο ίδιος έχει πει στον Στέργιο Καράβατο, κάτι που τού έκανε εντύπωση ήταν ότι στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν, για τις ανάγκες της έρευνας, ανθρωπολόγους και εθνογράφους, μερικοί απ' αυτούς ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό από τη χούντα.
 
 
«Είναι σταδιακή η εμπλοκή του στα Βαλκάνια», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Στέργιος Καράβατος, ο οποίος υπογράφει την προσαρμογή της έκθεσης στο ΛΕΜΜ-Θ. Koenig_Martin_V0229
 
 
Στα ταξίδια του είχε μαζί του ένα ολόκληρο κινηματογραφικό συνεργείο και συνοδευόμενος στις περισσότερες περιοχές με εκπροσώπους τοπικών αρχών περνούσε από το ένα κράτος στο άλλο, όπου μπορούσε να καταγράψει μουσική και χορούς. «Είμαστε στην εποχή που το Σιδηρούν Παραπέτασμα υπάρχει ακόμη, οπότε ειδικά στη Βουλγαρία ή τη Ρουμανία έχει μαζί του μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που τον ακολουθούν», σημειώνει ο κ. Καράβατος.
ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
Το 1972 κατέγραψε τα πανηγύρια στα χωριά της Καρπάθου κι επειδή μελετούσε τους Πόντιους με την καθοδήγηση της λαογράφου, καθηγήτριας πανεπιστημίου Άλκης Κυριακίδου Νέστορος από τη Θεσσαλονίκη, το 1974 επισκέφτηκε τα Κομνηνά Εορδαίας, την Τριανταφυλλιά Σερρών και σχεδόν όλα τα χωριά της Κοζάνης και των Σερρών που είχαν μεγάλες συγκεντρώσεις ποντιακών κοινοτήτων.
 
Χώρος: Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης
 
Διάρκεια: 02/10/21-30/01/22
 
Συνδιοργάνωση: Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης