ΕΛΛΑΔΑ

Φυλακή για φρόνημα: στρατευμένος τιμωρείται επειδή στάθηκε στο πλευρό αγροτών και εργαζομένων

Μια υπόθεση που λειτουργεί ως καθρέφτης αυταρχισμού και εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έρχεται στο φως: ο νεοσύλλεκτος στρατευμένος Μάνος Παπαγεωργίου τιμωρήθηκε με 25 ημέρες φυλάκισης και απομακρύνθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις, όχι για κάποιο υπηρεσιακό παράπτωμα, αλλά επειδή εξέφρασε δημόσια πολιτική άποψη.

Μια υπόθεση που λειτουργεί ως καθρέφτης αυταρχισμού και εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έρχεται στο φως: ο νεοσύλλεκτος στρατευμένος Μάνος Παπαγεωργίου τιμωρήθηκε με 25 ημέρες φυλάκισης και απομακρύνθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις, όχι για κάποιο υπηρεσιακό παράπτωμα, αλλά επειδή εξέφρασε δημόσια πολιτική άποψη.

Ο στρατιώτης (ΚΔ), που υπηρετεί στο 4ο ΕΤΕΘ, τόλμησε να κάνει κάτι που, εκτός στρατοπέδων, θεωρείται αυτονόητο:
να καταγγείλει τον κρατικό προϋπολογισμό «του πολέμου και της φτώχειας» και να δηλώσει αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών και των εργαζομένων.

Όταν η πολιτική άποψη μετατρέπεται σε πειθαρχικό αδίκημα

Η τιμωρία του Μάνου Παπαγεωργίου δεν αφορά παραβίαση καθήκοντος, απείθεια ή υπηρεσιακή αμέλεια.
Αφορά φρόνημα.

Αφορά τη συμμετοχή του στη μεγάλη συγκέντρωση εργατικών σωματείων στο Σύνταγμα στις 16 Δεκεμβρίου, όπου εξέφρασε τη στήριξή του στους αγρότες και την αντίθεσή του στους πολεμικούς εξοπλισμούς δισεκατομμυρίων.

Με απλά λόγια, τιμωρήθηκε επειδή είπε ότι οι φαντάροι δεν είναι αναλώσιμο υλικό για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.
Επειδή υπενθύμισε ότι ο στρατός στελεχώνεται από παιδιά λαϊκών οικογενειών ,όχι από τους βιομήχανους του πολέμου.

«Υπηρετώ για να υπερασπιστώ τη χώρα, όχι τα συμφέροντά τους»

Στην επιστολή του, ο Μάνος Παπαγεωργίου μιλά με λόγο καθαρό, κοινωνικά γειωμένο και πολιτικά αιτιολογημένο. Δηλώνει ότι υπηρετεί τη θητεία του για να υπερασπιστεί τα σύνορα της χώρας του, όχι για να νομιμοποιεί κυβερνητικές επιλογές που οδηγούν σε πολέμους, φτώχεια και κοινωνική αφαίμαξη.

Υπενθυμίζει μια αλήθεια που το επίσημο κράτος προσπαθεί να σβήσει:
ότι οι φαντάροι είναι εργαζόμενοι νέοι, που μέχρι χθες δούλευαν σε σούπερ μάρκετ, σε αποθήκες, στα χωράφια.
Και ότι την ώρα που οι ίδιοι και οι οικογένειές τους δυσκολεύονται να επιβιώσουν, το κράτος διοχετεύει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς, φοροαπαλλαγές και πολεμικές βιομηχανίες.

Δημοκρατία με αστερίσκους ,αυταρχισμός χωρίς προσχήματα

Η υπόθεση Παπαγεωργίου αποκαλύπτει τη βαθιά θεσμική υποκρισία:
εκτός στρατοπέδων, λόγια για «ευρωπαϊκές αξίες»·
εντός στρατοπέδων, κανονισμοί χουντικής κοπής, όπου η πολιτική άποψη βαφτίζεται πειθαρχικό αδίκημα.

Την ίδια στιγμή που αξιωματικοί και υπαξιωματικοί διαδηλώνουν ένστολοι για μισθούς πείνας και για το κατάπτυστο πολεμικό νομοσχέδιο, ένας στρατευμένος τιμωρείται παραδειγματικά για να σταλεί μήνυμα σιωπής και φόβου στους υπόλοιπους.

Παρέμβαση ΚΚΕ: απαίτηση άμεσης ακύρωσης της ποινής

Για την υπόθεση παρενέβη το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, καταγγέλλοντας κλιμάκωση της καταστολής και απαιτώντας την άμεση ακύρωση κάθε ποινής, μεταβολής ή μετάθεσης στρατευμένων που στέκονται στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού.

Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι η ίδια πολιτική που γεννά φτώχεια, πολέμους και κοινωνική ασφυξία είναι αυτή που βγάζει αγρότες, εργαζόμενους, φοιτητές ,αλλά και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων –,στον δρόμο.

Μια τιμωρία που αφορά ολόκληρη την κοινωνία

Η υπόθεση του Μάνου Παπαγεωργίου δεν αφορά μόνο έναν στρατιώτη.
Αφορά το δικαίωμα της νεολαίας να σκέφτεται, να μιλά και να στέκεται όρθια.
Αφορά το αν οι Ένοπλες Δυνάμεις θα λειτουργούν ως μηχανισμός φίμωσης ή ως σώμα που αποτελείται από πολίτες με αξιοπρέπεια.

Και τελικά, αφορά το πόσο αντέχει η δημοκρατία όταν δοκιμάζεται πίσω από συρματοπλέγματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ