ΤΟΠΙΚΑ
Φωτιά πήραν τα καζάνια – Ξεκίνησε η εποχή του τσίπουρου στις Σέρρες!
Με το άρωμα των σταφυλιών να πλημμυρίζει τον αέρα, τα καζάνια στις Σέρρες άναψαν ξανά και η παράδοση της απόσταξης τσίπουρου παίρνει τη σκυτάλη για ακόμη μια χρονιά
Με το άρωμα των σταφυλιών να πλημμυρίζει τον αέρα, τα καζάνια στις Σέρρες άναψαν ξανά και η παράδοση της απόσταξης τσίπουρου παίρνει τη σκυτάλη για ακόμη μια χρονιά
Η αποστακτική περίοδος 2025–2026 ξεκινά και επίσημα, με τους μικρούς αποσταγματοποιούς (διήμερους) να πιάνουν δουλειά σε κάθε γωνιά του νομού.
Σύμφωνα με την απόφαση της Τελωνειακής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ύστερα από εισήγηση του Τελωνείου Σερρών και του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών, καθορίστηκαν οι ημερομηνίες για το δίμηνο απόσταξης ανά δήμο, ως εξής:
-Δήμος Αμφίπολης: 14/10/2025 – 13/12/2025
-Δήμος Βισαλτίας: 24/10/2025 – 23/12/2025
-Δήμος Εμμανουήλ Παππά: 17/10/2025 – 16/12/2025
-Δήμος Ηράκλειας: 24/10/2025 – 23/12/2025
-Δήμος Νέας Ζίχνης: 23/10/2025 – 22/12/2025
-Δήμος Σερρών: 16/10/2025 – 15/12/2025
-Δήμος Σιντικής: 23/10/2025 – 22/12/2025
-Κοινότητα Ροδόπολης: 14/10/2025 – 13/12/2025
Όπως και πέρσι, η φορολογία παραμένει 3,7 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.
Τα στέμφυλα, η ψυχή του αποστάγματος
Η βασική πρώτη ύλη είναι τα στέμφυλα (τσίπρα) — ο ευγενικός καρπός της γης μετά την έκθλιψη των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού. Αυτά δεν πρέπει να περιλαμβάνουν οίνο, παρά μόνο οινολάσπες.
Επιτρέπεται, ωστόσο, να αποστάζονται και αυτούσια σταφύλια οινοποιήσιμης ποικιλίας, με διαφορετική φορολόγηση, καθώς δίνουν μεγαλύτερη απόδοση σε τελικό προϊόν.
Ο φόρος ανά καζάνι
Για κάθε άμβυκα (ρακοκάζανο) χωρητικότητας 130 κιλών, οι αποσταγματοποιοί θα καταβάλουν:
-27,75 € όταν η πρώτη ύλη είναι στέμφυλα,
-37,00 € όταν η πρώτη ύλη είναι σταφύλια.
Για τη φετινή περίοδο δεν εκδίδονται βεβαιώσεις από τις δημοτικές αρχές ή τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές
Όσοι επιθυμούν να αποστάξουν τα προϊόντα τους για την περίοδο 2025–2026 οφείλουν να:
-είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο,
-υποβάλουν δήλωση συγκομιδής, την οποία προσκομίζουν στην Υπηρεσία.
Για τις κληματαριές, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση στο Τελωνείο, όπου δηλώνεται η έκταση σε τ.μ., η ποσότητα των σταφυλιών και η ακριβής γεωγραφική θέση (συντεταγμένες).
Το τσίπουρο χύμα και αυθεντικό
Το προϊόν πρέπει να διατίθεται χύμα, χωρίς καμία μορφή τυποποίησης, σε δοχεία γυάλινα ή άλλου κατάλληλου υλικού.
Σε κάθε περίπτωση παραβάσεων, ισχύουν τα πρόστιμα που προβλέπει ο Νόμος 2969/2001.
Η μυρωδιά του καζανιού, ο ατμός που σηκώνεται στα βουνά και τα χωριά, και το πρώτο ποτήρι τσίπουρο που δοκιμάζεται γύρω από τη φωτιά, σηματοδοτούν και φέτος την πιο αυθεντική, ζεστή και γιορτινή εποχή για τις Σέρρες — την εποχή του τσίπουρου.
Σύμφωνα με την απόφαση της Τελωνειακής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ύστερα από εισήγηση του Τελωνείου Σερρών και του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών, καθορίστηκαν οι ημερομηνίες για το δίμηνο απόσταξης ανά δήμο, ως εξής:
-Δήμος Αμφίπολης: 14/10/2025 – 13/12/2025
-Δήμος Βισαλτίας: 24/10/2025 – 23/12/2025
-Δήμος Εμμανουήλ Παππά: 17/10/2025 – 16/12/2025
-Δήμος Ηράκλειας: 24/10/2025 – 23/12/2025
-Δήμος Νέας Ζίχνης: 23/10/2025 – 22/12/2025
-Δήμος Σερρών: 16/10/2025 – 15/12/2025
-Δήμος Σιντικής: 23/10/2025 – 22/12/2025
-Κοινότητα Ροδόπολης: 14/10/2025 – 13/12/2025
Όπως και πέρσι, η φορολογία παραμένει 3,7 ευρώ ανά λίτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.
Τα στέμφυλα, η ψυχή του αποστάγματος
Η βασική πρώτη ύλη είναι τα στέμφυλα (τσίπρα) — ο ευγενικός καρπός της γης μετά την έκθλιψη των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού. Αυτά δεν πρέπει να περιλαμβάνουν οίνο, παρά μόνο οινολάσπες.
Επιτρέπεται, ωστόσο, να αποστάζονται και αυτούσια σταφύλια οινοποιήσιμης ποικιλίας, με διαφορετική φορολόγηση, καθώς δίνουν μεγαλύτερη απόδοση σε τελικό προϊόν.
Ο φόρος ανά καζάνι
Για κάθε άμβυκα (ρακοκάζανο) χωρητικότητας 130 κιλών, οι αποσταγματοποιοί θα καταβάλουν:
-27,75 € όταν η πρώτη ύλη είναι στέμφυλα,
-37,00 € όταν η πρώτη ύλη είναι σταφύλια.
Για τη φετινή περίοδο δεν εκδίδονται βεβαιώσεις από τις δημοτικές αρχές ή τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές
Όσοι επιθυμούν να αποστάξουν τα προϊόντα τους για την περίοδο 2025–2026 οφείλουν να:
-είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο,
-υποβάλουν δήλωση συγκομιδής, την οποία προσκομίζουν στην Υπηρεσία.
Για τις κληματαριές, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση στο Τελωνείο, όπου δηλώνεται η έκταση σε τ.μ., η ποσότητα των σταφυλιών και η ακριβής γεωγραφική θέση (συντεταγμένες).
Το τσίπουρο χύμα και αυθεντικό
Το προϊόν πρέπει να διατίθεται χύμα, χωρίς καμία μορφή τυποποίησης, σε δοχεία γυάλινα ή άλλου κατάλληλου υλικού.
Σε κάθε περίπτωση παραβάσεων, ισχύουν τα πρόστιμα που προβλέπει ο Νόμος 2969/2001.
Η μυρωδιά του καζανιού, ο ατμός που σηκώνεται στα βουνά και τα χωριά, και το πρώτο ποτήρι τσίπουρο που δοκιμάζεται γύρω από τη φωτιά, σηματοδοτούν και φέτος την πιο αυθεντική, ζεστή και γιορτινή εποχή για τις Σέρρες — την εποχή του τσίπουρου.
#SerresParatiritis