ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά:Aδιανόητη η σιγή που την κάλυψε, σαν δεύτερο πέπλο καπνού

Όσο τραγική, εγκληματική κι ασυγχώρητη είναι η καταστροφή που συντελέστηκε και συντελείται στον Έβρο, άλλο τόσο αδιανόητη είναι η σιγή που κάλυψε, σαν δεύτερο πέπλο καπνού, τον αφανισμό που ζούσαν και ζουν οι άνθρωποι, τον όλεθρο που κακτέγραφαν επιστήμονες, κάτοκοι της περιοχής και δορυφόροι.

Όσο τραγική, εγκληματική κι ασυγχώρητη είναι η καταστροφή που συντελέστηκε και συντελείται στον Έβρο, άλλο τόσο αδιανόητη είναι η σιγή που κάλυψε, σαν δεύτερο πέπλο καπνού, τον αφανισμό που ζούσαν και ζουν οι άνθρωποι, τον όλεθρο που κακτέγραφαν επιστήμονες, κάτοκοι της περιοχής και δορυφόροι.

Έπρεπε να αναζητήσω μόνος μου τη φράση "μικρός πυρήνας της Δαδιάς", και να διαβάσω σε άρθρα γραμμένα πρωτίστως από Εβρίτες κι επιστήμονες, για τις ανήκεστες απώλειες, για τους αιώνες που θα χρειαστούν μέχρι να αποκατασταθεί, εν μέρει, ο σπαραγμός.
 
Όλο αυτό το διάστημα, ενόσω τα μέσα και η πολιτική ηγεσία θα έπρεπε σύσσωμα να βρίσκονται στο πλευρό των πληγέντων, να παρίστανται κάθε μέρα στον τόπο του μαρτυρίου, η επικαιρότητα αναλωνόταν στην εξονυχιστική ανάλυση της επιπολαιότητας και της ασημαντότητας.
 
Οι άνθρωποι κραύγαζαν, η φύση ούρλιαζε, και η ενημέρωση έφτανε στ' αυτιά μας ψιθυριστά, γεμάτη κούφια λόγια, θεωρίες συνωμοσίας, ανεκδιήγητες δηλώσεις μισαλλοδοξίας κι απαξίωσης του φαινομένου.
 
Νομίζουμε ότι ο Έβρος βρίσκεται μακριά. Δεν έχουμε καταλάβει ότι, μαζί του, καιγόμαστε όλοι.
Σε οποιαδήποτε χώρα με Μέσα Ενημέρωσης αντάξια της αποστολής τους, η αμετροέπεια, οι παλινωδίες, οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, ο φενακισμός των πολιτών εκ μέρους του ηγέτη/πρωθυπουργού θα συγκέντρωναν καθημερινά τους προβολείς του ενδιαφέροντος και της κριτικής τους.
Εδώ, θάλλουν άλλα ήθη που διαμορφώνουν και πολιτικο-κοινωνικές συμπεριφορές, αναγόμενες στην σφαίρα της προνεωτερικότητας.
 

 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επαναλειτουργεί η Μαθητική Εστία – Παρέμβαση και στήριξη από τη Μητρόπολη Σιδηροκάστρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αδιάκοποι βομβαρδισμοί στη Γάζα – Στο στόχαστρο παιδιατρικό νοσοκομείο, χιλιάδες άμαχοι εκτοπίζονται
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «συνεπιμέλεια» και οι χαμένες τάξεις: Μαθητές περιμένουν το «ναι» και των δύο γονιών για να πάνε... σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελισάβετ Καραγκιόζη – Καλδάνη: "Θα παραμείνει για πάντα στις καρδιές μας, ως φωτεινό παράδειγμα ήθους και προσφοράς"
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σοφία Καλογήρου: «Χέρια άνομα στέρησαν το οξυγόνο από τον γιο μου»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιώργος Μαζωνάκης: Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του τραγουδιστή – Θα καταθέσει μηνύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Άγγελος θανάτου: 90.000 αντικείμενα φέρνουν το δαιδαλώδες μυαλό του Ντέιβιντ Μπόουι στο φως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναζητούν θυρίδες στο όνομα του γιατρού με το φακελάκι – Μεγάλα χρηματικά ποσά αναζητούν οι Αρχές