ΤΟΠΙΚΑ

Η Ε' Εβδομάδα των Νηστειών στην Ι.Μ. Σιδηροκάστρου

Με αισθήματα βαθειάς πίστης και ξεχωριστής ευλάβειας οι κάτοικοι της Ι. Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου συμμετείχαν σ’ όλες τις Ακολουθίες της Ε΄ Εβδομάδος των Νηστειών.

Με αισθήματα βαθειάς πίστης και ξεχωριστής ευλάβειας οι κάτοικοι της Ι. Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου συμμετείχαν σ’ όλες τις Ακολουθίες της Ε΄ Εβδομάδος των Νηστειών.

Ο Σεβασμιώτατος κατήρτισε το πρόγραμμά του με σκοπό να επισκεφτεί, ει δυνατόν, τις περισσότερες αυτές, γεγονός που επί 23 χρόνια το τηρεί απαρέγκλιτα. Τελεί όλες τις προηγιασμένες, δύο Ακολουθίες Χαιρετισμών κάθε Παρασκευή και τις Κυριακάτικες Θείες Λειτουργίες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο ίδιος έχει την ευκαιρία να επισκέπτεται αυτό το διάστημα άνω των 45 ενοριών από τις μικρότερες έως τις μεγαλύτερες.
 
Επικοινωνεί με όλους τους κατοίκους, καθώς και τους μαθητές των Σχολείων και τους Δασκάλους και Καθηγητές. Συνεργάζεται με τους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους και έχει άμεση ενημέρωση για ό, τι απασχολεί τις ενορίες και τα χωριά.
 
Την Τετάρτη 17 Απριλίου το πρωί μετέβη στην ενορία της Αμμουδιάς, τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία, ομίλησε επίκαιρα για τις εορτές και παρεκάθισε στο πρωινό κέρασμα μαζί με όλους τους Χριστιανούς.
 
Το απόγευμα της ίδιας μέρας μετέβη, παρά τη δυνατή βροχή, στην ενορία του Μεγαλοχωρίου, όπου έψαλλε την Ακολουθία του Μ. Κανόνος.
 
Το πρωί της Πέμπτης 18 Απριλίου μετέβη στην ενορία του Γονίμου, όπου τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια συνομίλησε με όλους τους εκκλησιασθέντες. Ακολούθως, μετέβη στην πόλη της Ηράκλειας, όπυ συμμετείχε στην διοργανωθείσα Ημερίδα από την Πολιτική Προστασία για την πρόληψη και προστασία από σεισμούς και πλημμύρες, που διοργανώθηκε από το τοπικό παράρτημα Σερρών.
 
Ομίλησε και προσεφώνησε κατάλληλα τους μαθητές και τους υπολοίπους προσκεκλημένους που συμμετείχαν στο μεγάλο αμφιθέατρο-πολυχώρο του Δήμου Ηράκλειας.
 
Την Παρασκευή 19 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τις τρεις ενορίες του ορεινού όγκου του Λαϊλιά. Το πρωί τέλεσε την Θεία Λειτουργία στην ενορία του Καπνοφύτου και το απόγευμα τις ενορίες του Καρυδοχωρίου και του Αχλαδοχωρίου, τις πλέον απομακρυσμένες, όπου τέλεσε την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου. Και στις δύο αυτές ενορίες, λόγω και του ψύχους του χειμώνα, χρησιμοποιούνται οι δεύτερες μικρότερες Εκκλησίες μέχρι και την Μ. Εβδομάδα.
 
Το Σάββατο το πρωί μετέβη στο Οχυρό του Ρούπελ όπου υπεδέχθη, μαζί με τον Διοικητή του 567 Μ/Π ΤΠ Αντισυνταγματάρχη Χ. Δήμου και τον Υποδιοικητή Ταγματάρχη Δανάκη, την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, επικεφαλής 35 ανώτατων δικαστών που επισκέφθηκαν τα Οχυρά, την Λίμνη της Κερκίνης και τα Άνω Πορόια, καθώς επίσης και τον Διοικητή και τον Διευθυντή σπουδών της ΣΑΣ Θεσσαλονίκης, επικεφαλής 150 φοιτητών της Στρατιωτικής Ιατρικής και της Οδοντιατρικής, αλλά και μαθητές Γυμνασίου από την Πάτρα. Όλοι μαζί τέλεσαν Τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων μας και κατέθεσαν στεφάνους και άνθη. Έψαλλαν τρεις από τους φοιτητές και ο κ. Υποδιοικητής. Προς όλους ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε λόγους επαινετικούς για το προσκύνημά τους στα ιερά χώματα της Μακεδονίας.
 
Την Κυριακή το πρωί 20 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος βρέθηκε στην ενορία του Καλοχωρίου προς την περιοχή του Κιλκίς, όπου χοροστάτησε και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, ομίλησε κατάλληλα και παρεκάθησε στο πλούσιο πρωινό που ετοίμασαν οι κυρίες της ενορίας.
 
Το απόγευμα στον πολυχώρο-αμφιθέατρο της Ηράκλειας παρακολούθησε την ταινία «Διάκος ο Ηρωομάρτυς» την οποία ετοίμασε το Πνευματικό Κέντρο «ο Άγιος Φώτιος» της Ι. Μητροπόλεως Κίτρους και που με την ευλογία του οικείου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου ήλθαν μέχρι το Σιδηρόκαστρο γι’ αυτόν τον λόγο προς ικανοποίηση όλων και αναπτέρωση του εθνικού φρονήματος όλων.