ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με δεκάδες δωρεάν εκδηλώσεις

Συναυλίες, εκπαιδευτικές δράσεις και μουσικές συναντήσεις μετατρέπουν την πόλη σε ένα ανοιχτό πολιτιστικό σκηνικό

Συναυλίες, εκπαιδευτικές δράσεις και μουσικές συναντήσεις μετατρέπουν την πόλη σε ένα ανοιχτό πολιτιστικό σκηνικό

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων με ελεύθερη είσοδο, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές μουσικές εμπειρίες. Από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου, σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς, μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους, μετατρέποντας τη συμπρωτεύουσα σε μια μεγάλη γιορτή αφιερωμένη στη μουσική.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων του Μουσείου, διοργανώνει τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, στις 20:30, μια ξεχωριστή συναυλία στον αύλειο χώρο του. Πρωταγωνιστής της βραδιάς θα είναι ο α’ κλαρινετίστας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Πέτρος Ανδρεάδης, ο οποίος θα ερμηνεύσει έργα μεγάλων συνθετών όπως οι Μπαχ, Σοπέν, Ρίμσκι-Κόρσακοφ και Βέρντι, ενώ στο πρόγραμμα συμμετέχει και ο καθηγητής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Καζίκος.

Παράλληλα, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φιλοξενεί τη διεθνούς φήμης Pittsburgh Youth Symphony Orchestra, η οποία συμπράττει με τη MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Jacob Joyce. Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων «Sound On! – World Music Day Weekend», που περιλαμβάνουν συναυλίες, ανοιχτά μαθήματα, εργαστήρια και masterclasses για μικρούς και μεγάλους.

Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής αναδεικνύουν για ακόμη μία χρονιά τον δυναμικό πολιτιστικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και επιβεβαιώνουν τον ρόλο της ως ενός σημαντικού κέντρου καλλιτεχνικής δημιουργίας και εξωστρέφειας.

Η μουσική, ως παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας και έκφρασης, δίνει τον τόνο σε ένα τετραήμερο γεμάτο μελωδίες, πολιτισμό και ανοιχτές εμπειρίες για όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδίες και καλοκαιρινές νότες στην πλατεία Κατακονόζι στο πλαίσιο των «Ελευθερίων 2026»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Όταν το μεσοπολεμικό παρελθόν συναντά το σύγχρονο αστικό τοπίο: Μια χαραμάδα ιστορίας και αισθητική ανάμεσα στις πολυκατοικίες των Σερρών
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Κλήδονας στο Ιμαρέτ»: Ο Σύλλογος Βλάχων Ν. Σερρών αναβιώνει ένα από τα πιο ζωντανά έθιμα του καλοκαιριού
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελευθέρια 2026: Μουσικό φινάλε στα Κάτω Καμενίκια με τις «ΦΩ.Ν.Ε.Σ.»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το υπαρξιακό «Βλέμμα» του Θόδωρου Αγγελόπουλου συγκλόνισε τον Κολωνό – Η συγκίνηση του Χάρβεϊ Καϊτέλ στην έναρξη του φεστιβάλ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Σερραίος Στέλιος Τόλιος και τέσσερις σπουδαίοι δημιουργοί φέρνουν μια όαση υψηλής τέχνης στη Θεσσαλονίκη
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτισμός ή φάμπρικα; Όταν οι δημόσιες υποδομές γίνονται εργαλείο ιδιωτικού κέρδους
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ελευθέρια 2026»: Η πλατεία Ειρήνης «πλημμύρισε» μουσική και ζωή