ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ -Του Δημήτρη Κ. Χατζηπαναγιώτου*

Η Κοινή ελληνική γλώσσα που μιλάμε και γράφουμε σήμερα οι Έλληνες όπου γης είναι η αρραγής μακραίωνη συνέχεια που ως «νοητή γραμμή» μας συνδέει άμεσα και άρρηκτα με τις μεγαλύτερες στιγμές της ελληνικής σκέψης και γλώσσας

Η Κοινή ελληνική γλώσσα που μιλάμε και γράφουμε σήμερα οι Έλληνες όπου γης είναι η αρραγής μακραίωνη συνέχεια που ως «νοητή γραμμή» μας συνδέει άμεσα και άρρηκτα με τις μεγαλύτερες στιγμές της ελληνικής σκέψης και γλώσσας

Η 9η Φεβρουαρίου ανακηρύχθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2017 Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, συνδέοντάς την με την ημερομηνία τού θανάτου (9 Φεβρουαρίου του 1857) του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού. 


"Η Κοινή ελληνική γλώσσα που μιλάμε και γράφουμε σήμερα οι Έλληνες όπου γης είναι η αρραγής μακραίωνη συνέχεια που ως «νοητή γραμμή» μας συνδέει άμεσα και άρρηκτα με τις μεγαλύτερες στιγμές της ελληνικής σκέψης και γλώσσας !!!

Η συνέχεια αυτή της γλώσσας μας είναι που μας συνδέει με τον λόγο του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, με τη γλώσσα των κειμένων του Ομήρου και του Αισχύλου, με τη γλώσσα  του Θουκυδίδη, του Ηροδότου και με τη γλώσσα του Ιπποκράτους, ακόμη και με τη γλώσσα τής Καινής και Παλαιάς Διαθήκης, τη γλώσσα του Χρυσοστόμου, του Γρηγορίου και του Βασιλείου.
Μη γελιόμαστε! Η  ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός ο εκφρασμένος σε γλώσσα Ελληνική, τα κείμενα τα γραμμένα στα Ελληνικά με το ελληνικό αλφάβητο είναι αυτά με τα οποία μας έμαθε, μας γνωρίζει και μας ξεχωρίζει όλος ο πολιτισμένος κόσμος.
Αυτή είναι η μεγάλη μας κληρονομιά. Αυτό είναι το μεγάλο μας πολιτισμικό κεφάλαιο. Αυτό είναι το προνόμιο για το οποίο θα ήταν  περήφανος κάθε λαός τής γης.

Ας συλλογιστούμε αν εμείς ως Έλληνες έχουμε συνείδηση αυτού τού γλωσσικού θησαυρού.
Γνωρίζουμε την αξία τής γλώσσας μας; Την αξιοποιούμε; Αγαπάμε τη γλώσσα μας; Την σεβόμαστε ως αξία; Την μαθαίνουμε στη διαχρονική της διάσταση; Την μιλάμε και την γράφουμε με κάποια ποιότητα; Αισθανόμαστε υπερήφανοι;

Η «Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας» εκάστη ενάτη Φεβρουαρίου είναι, πιστεύω, μια ευκαιρία για συνειδητοποίηση, προβληματισμό και  περισυλλογή σε τέτοια ερωτήματα."
(Τροποποιημένο κείμενο από μήνυμα του καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη για τη θεσμοθέτηση της ενάτης Φεβρουαρίου ως ημέρας ελληνικής γλώσσας)
ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ, ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΤΑ ΕΞΗΣ:
 
1.Οδυσσέας Ελύτης, Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική, Από το "Άξιον Εστί" (απόσπασμα):
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου...
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...
 
 
2. «Ποίηση του Κώστα Μόντη», 1962
Έλληνες ποιητές
Ελάχιστοι μας διαβάζουν,
ελάχιστοι ξέρουν τη γλώσσα μας,
μένουμε αδικαίωτοι και αχειροκρότητοι
σ’ αυτή τη μακρινή γωνιά,
όμως αντισταθμίζει που γράφουμε Ελληνικά.

 
 
* Ο γράφων είναι εκπαιδευτικός-φιλόλογος (ΠΕ02), θεράπων της Δημόσιας Εκπαίδευσης, PhD(c) , Μ.Α. & Μ. Sc.