ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ντοκουμέντα από τη ζωή του Γ. Κορδάτου στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη βρίσκεται ταξινομημένο σε δύο αρχειακά κουτιά αρχείο του ιστορικού Γιάνη Κορδάτου. Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη, το φθινόπωρο του 2020 η εγγονή του Γιάνη Κορδάτου Κάτια Μπαράκου, της χάρισε 1.000 περίπου βιβλία από τη βιβλιοθήκη του.

Εκτός από τα βιβλία η δωρεά περιείχε και φακέλους με αποκόμματα από άρθρα και συνεντεύξεις του σε εφημερίδες ή περιοδικά της Αθήνας, του Βόλου, του Καΐρου κ.ά.
Βρέθηκαν επίσης μεταξύ τους έγγραφα προσωπικά, σημειώσεις και φωτογραφίες, 56 γράμματα προς τον Κορδάτο από διάφορες προσωπικότητες (1926 - 1961), χειρόγραφο εγκόλπιο μαρξιστικής Πολιτικής Οικονομίας (1945) και ένα μικρό «μεταθανάτιο αρχείο» με νεκρολογίες, συλλυπητήρια τηλεγραφήματα κ.λπ.

Ομιλίες
Στη συνέχεια πρόσθεσε άλλα 7 μεταπολεμικά χειρόγραφα με ομιλίες του Κορδάτου για το '21, για τις σχέσεις της Ρωσίας και της Ρουμανίας με τους Ελληνες, για τους αγώνες της Κύπρου κ.ά. Ακόμα, το κομματικό του βιβλιάριο από το ΣΕΚΕ (ΚΚΕ), μια φωτογραφία με αφιέρωση του Α. Μπεναρόγια από τη φυλακή του Βόλου (1921), δημοσιογραφική ταυτότητα κ.λπ.