ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλούσιο και δημιουργικό το καλοκαίρι σε πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις

Στις 2 Οκτωβρίου 2011 στα γραφεία του συλλόγου Βλάχων Σερρών ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ, που στεγάζονται στο ιδιόκτητο κτίριο του συλλόγου στη συμ-βολή των οδών Καραισκάκη και Ρακιτζή, τελέσθηκε ο καθιερωμένος κάθε χρόνο Αγιασμός, για το καλό του συλλόγου και των μελών του, κατά τα πατροπαράδοτα έθιμα που με θρησκευτική ευλάβεια τηρεί ο σύλλογος.

Στις 2 Οκτωβρίου 2011 στα γραφεία του συλλόγου Βλάχων Σερρών ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ, που στεγάζονται στο ιδιόκτητο κτίριο του συλλόγου στη συμ-βολή των οδών Καραισκάκη και Ρακιτζή, τελέσθηκε ο καθιερωμένος κάθε χρόνο Αγιασμός, για το καλό του συλλόγου και των μελών του, κατά τα πατροπαράδοτα έθιμα που με θρησκευτική ευλάβεια τηρεί ο σύλλογος.

Στις 2 Οκτωβρίου 2011 στα γραφεία του συλλόγου Βλάχων Σερρών ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ, που στεγάζονται στο ιδιόκτητο κτίριο του συλλόγου στη συμ-βολή των οδών Καραισκάκη και Ρακιτζή, τελέσθηκε ο καθιερωμένος κάθε χρόνο Αγιασμός, για το καλό του συλλόγου και των μελών του, κατά τα πατροπαράδοτα έθιμα που με θρησκευτική ευλάβεια τηρεί ο σύλλογος. Πράγματι η χρονιά υπήρξε πλούσια και δημιουργική σε πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις που όχι μόνο προσέφεραν πλούσιο θέαμα και χαρά στα μέλη και το κοινό της πόλης, αλλά είχαν και ευεργετική παιδευτική επίδραση ιδίως στα παιδιά και νεό-τερα μέλη που πλαισιώνουν το σύλλογο. Αρκεί να υπενθυμίσουμε τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με τις εκατοντάδες κό-σμου που τις παρακολούθησαν εντός της πόλης αλλά και εκτός αυτής, ώστε να μετα-φέρεται ο λαικός μας πολιτισμός έξω από τα όρια του νομού μας με μεγάλη επιτυχία. Συγκεκριμένα:

Στις 23.6.2011 αναβιώθηκε από το σύλλογο το έθιμο του ΚΛΗΔΟΝΑ, μπροστά στο ομώνυμο λαογραφικό Μουσείο, όπου με υποκριτική μαεστρία και θεατρικότητα ααπαραστάθηκαν λαογραφικά έθιμα… στου Αη-Γιαννιού τη χάρη…. από όλα τα χο-ρευτικά τμήματα υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.Στις 29.6.2011 επίλεκτα μέλη των χορευτικών του συλλόγου συμμετείχαν στην τοπική παρέλαση απελευθέρωσης της πόλης μας.Στις 2-3 Ιουλίου 2011 ο σύλλογος συμμετείχε, με δικές του δαπάνες, στο 27ο Πανελ-λήνιο Αντάμωμα Βλάχων στο Μέτσοβο.

Στις 17.7.2011 ο σύλλογος συμμετείχε, με δικές του δαπάνες, στην 8η Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων Βλάχων, στο Ξηρολίβαδο Ημαθίας, κατόπιν προσκλήσεως του ομώνυμου πολιτιστικού συλλόγου. Στις 8-11 Ιουλίου 2011 ο σύλλογος συμμετείχε, με δικές του δαπάνες, στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Μπρατiσλάβας Σλοβακίας, κατόπιν προσκλήσεως του Medi-teranian Folkrore Organization, όπου με εξαιρετική επιτυχία το 40μελές μικτό χορευ-τικό τμήμα των ενηλίκων του συλλόγου ξεχώρισε για την άψογη εκτέλεση των πα-ραδοσιακών χορών και τιμήθηκε με πλακέτες και αναμνηστικά από τους επισήμους.Σημειωτέον ότι η πεντηκονταμελής αντιπροσωπεία του συλλόγου, μετά τις πολιτιστι-κές εκδηλώσεις στη Μπρατισλάβα, συνέχισε το οδοιπορικό της και στη Βιέννη και Βουδαπέστη, πόλεις όπου σπουδαίοι Βλάχοι Επιστήμονες και ΄Εμποροι έδρασαν με επιτυχία και ευεργέτησαν εν συνεχεία την πατρίδα μας Ελλάδα.

Στις 17-18 Σεπτεμβρίου 2011 ο σύλλογος συμμετείχε με τα χορευτικά του τμήματα, με δικές του δαπάνες, στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, προς τιμή του μεγάλου Εθνικού μας ευεργέτη Ευάγγελου Ζάππα, επίσης Βλάχικης καταγωγής, που ευεργέτησε την πατρίδα μας παντοιοτρόπως, αφήνοντας ιδίως ως ανεξίτηλη πα-ρακαταθήκη το Ζάππειο Μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκαν και οι πολιτιστικές εκ-δηλώσεις, και όπου το παρέδοσε, όπως ο ίδιος αναφέρει, ….στο ΄Εθνος ευχόμενος αυτώ τα κράτιστα……

Προσπάθεια του Δ.Σ. του συλλόγου, του οποίου ηγείται ο κ. Δήμος Βέρος, αλλά και όλων των μελών, είναι όπως οι πλούσιες καλοκαιρινές δραστηριότητές του όχι μόνο να επαναληφθούν αλλά και να επεκταθούν για το υπόλοιπο τόσο της παρούσας όσο και της νέας χρονιάς.