ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πτωτική η τάση παρουσιάζει (και) στις Σέρρες η αγορά των Χριστουγέννων

Την επίσημη ανακοίνωση της τροπολογίας περιμένουν οι Σερραίοι καταστηματάρχες προκειμένου να ανοίξουν τα μαγαζιά τους 29 Δεκεμβρίου δηλαδή την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Την επίσημη ανακοίνωση της τροπολογίας περιμένουν οι Σερραίοι καταστηματάρχες προκειμένου να ανοίξουν τα μαγαζιά τους 29 Δεκεμβρίου δηλαδή την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Την επίσημη ανακοίνωση της τροπολογίας περιμένουν οι Σερραίοι καταστηματάρχες προκειμένου να ανοίξουν τα μαγαζιά τους 29 Δεκεμβρίου δηλαδή την τελευταία Κυριακή του χρόνου. Εάν ισχύσει το μέτρο αυτό, δεν θα πραγματοποιηθεί ο θεσμός της "λευκής νύχτας" δήλωσε ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ιωάννης Μπαλίτης.Σύμφωνα με τον θεσμό τα καταστήματα θα ήταν ανοιχτά το Σάββατο από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ.

Εντούτοις μέχρι στιγμής πτωτική φαίνεται να είναι η τάση που παρουσιάζει αγορά των Χριστουγέννων καθώς και οι Σερραίοι έμποροι μιλούν για μειωμένους τζίρους την τελευταία Κυριακή που άνοιξαν τα καταστήματά τους 14 του μηνός.

«Τα μαγαζιά που άνοιξαν την Κυριακή δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κάτι που αναμένουμε να αλλάξει με τις συντάξεις που θα καταβληθούν αυτόν τον μήνα και τα δώρα Χριστουγέννων που θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα,δεν μπορούμε από τώρα να ξέρουμε που θα κάτσει η μπίλια σε σχέση με τις περσινές εισπράξεις»λένε οι καταστηματαρχες.

Τι λέει η ΓΣΕΕΒΕΕ

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΕΒΕΕ), Γεώργιος Καββαθάς, εκτιμά ότι οι καταναλωτές είναι πιο συγκρατημένοι λόγω του μεγάλου κινδύνου που υπάρχει σχετικά με τις ενδεχόμενες εκλογές, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Υπάρχουν κλάδοι του εμπορίου που αυτόν τον μήνα που διανύουμε κάνουν πάνω από 30% του ετήσιου τζίρου τους, κάτι που πλέον είναι υπό αμφισβήτηση. Τα πρώτα δείγματα από την αγορά δείχνουν πως έχουμε φαινόμενα κάμψης σε σχέση με πέρσι. Σαφώς και η γενεσιουργός αιτία για αυτήν την κατάσταση είναι η μείωση των μισθών και των συντάξεων, αλλά και το ασταθές πολιτικό κλίμα μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει» τόνισε.

Το εορταστικό ωράριο

Ήδη εφαρμόζεται το εορταστικό ωράριο στην πόλη των Σερρών όπου παραδοσιακά τα καταστήματα ανοίγουν πρωί και  απόγευμα καθημερινά. Να σημειωθεί ότι ήδη το ωράριο προέβλεπε άνοιγμα των καταστημάτων δύο μόνο Κυριακές αρχικά στις 14 και στις 24 Δεκεμβρίου .Δηλαδή την ερχόμενη Κυριακή που μας έρχεται τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά επιπλέον μέχρι 1 h δηλ.στις πέντε το απόγευμα θα κλείσουν και όχι στις τέσσερις.
ΑΛΚΙΝΟΗ ΜΟΣΧΙΔΟΥ