ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σερραίος παρουσίασε στο Dragons’ Den τα πρώτα μαύρα φασόλια και έκλεισε deal

Ο Πρόδρομος Ματενόγλου παρουσίασε στο Dragons’ Den τα πρώτα ελληνικά μαύρα φασόλια Grandpa Beans και έκλεισε deal!

Ο Πρόδρομος Ματενόγλου παρουσίασε στο Dragons’ Den τα πρώτα ελληνικά μαύρα φασόλια Grandpa Beans και έκλεισε deal!

Το μαύρο φασόλι Άνω Βροντούς Σερρών καλλιεργείται σε υψόμετρο 1200 μέτρων. Τα οφέλη του για τον οργανισμό είναι πολλά καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεϊνη, ασβέστιο, βιταμίνη Β6.
 
Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις όπως τα άσπρα φασόλια ΄ή να το προσθέσεις σε σαλάτες για να τις ενισχύσεις όχι μόνο εμφανισιακά, αλλά και από πλευράς φυτικών πρωτεϊνών! Δοκίμασε να τα κάνεις πουρέ και να συνοδέψεις κρέας με σάλτσα.
 
Μεγαλώνοντας και παρά τις σπουδές του στη φυσικοθεραπεία, σκεφτόταν πάντα την επιλογή της αγροτικής παραγωγής. Έτσι, πριν από μία διετία αναζητώντας κάτι διαφορετικό, βρήκε τον σπόρο του μαύρου φασολιού στην οικογενειακή αποθήκη.
 
 
Η έρευνα
 
 Ρώτησε τον πατέρα του τι ήταν αυτό κι εκείνος του εξήγησε πως επρόκειτο για μια καλλιέργεια που έβαζε ο παππούς του και άλλοι αγρότες στην περιοχή πριν από πολλά χρόνια, η οποία όμως στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, καθώς δεν είχε ζήτηση. Κάνοντας μια έρευνα αγοράς είδε πως το συγκεκριμένο είδος είναι κυρίως εισαγόμενο και αποφάσισε να ανασκουμπωθεί για να το καλλιεργήσει.
 
 Έβαλε έτσι 20 στρέμματα στην Άνω Βροντού Σερρών και «έντυσε» την πρώτη του παραγωγή με μια ιδιαίτερη συσκευασία, που κάνει ακόμα ελκυστικότερα τα μαύρα φασόλια. Στόχος του, όπως λέει, είναι, πέρα από ένα ποιοτικό προϊόν, να συμβάλει από τη δική του πλευρά στην ανάπτυξη του τόπου του.
 
 
Πρώτες εξαγωγές στη Γαλλία
 
Ήδη ο Πρόδροµος Ματενόγλουξεκίνησε να εξάγει µαύρο φασόλι στη Γαλλία, ενώ διερευνά την επέκταση των διεθνών πωλήσεων, στέλνοντας πρόσφατα και δείγµατα και στην Αµερική. Στην Ελλάδα τα προϊόντα του διατίθενται σε αρκετά καταστήµατα delicatessen και εστιατόρια, φτάνοντας έως και την Αθήνα.