ΤΟΠΙΚΑ
ΣΕΡΡΕΣ: Τεντούρα, ένα παραδοσιακό λικέρ
Το λικέρ που παράγεται στην Ελλάδα και ξετρελαίνει τους Ευρωπαίους – 5ο στον κόσμο
Το λικέρ που παράγεται στην Ελλάδα και ξετρελαίνει τους Ευρωπαίους – 5ο στον κόσμο

Το λικέρ είναι ένα ηδύποτο που τείνει να χαθεί η αξία του στα χρόνια της αφθονίας. Λίγες χώρες τιμούν την παράδοση. Η Ελλάδα δεν φημίζεται για την πληθώρα παραγωγής, έχει όμως ένα και καλό, που κάνει τη διαφορά.
Στις Σέρρες, οι ποτοποιίες (Σπανού-Μπεσίρη, Πούλιου, Μπέη κ.α.) παράγουν τοπικά λικέρ, όπως η Τεντούρα. Επιπλέον, η Ιερά Μονή Αναλήψεως, που βρίσκεται στην περιοχή, παρασκευάζει παραδοσιακά μοναστηριακά λικέρ, όπως η Τεντούρα, χρησιμοποιώντας ώριμα φρούτα, ζάχαρη και μπαχαρικά.
Το χαρακτηριστικό του λικέρ
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Τεντούρα την χρησιμοποιούσαν οι παλιοί Σερραίοι
ως βάλσαμο που ανακούφιζε τα μωρά σε πολύ μικρές δόσεις για την ανακουφίσει από τον κοιλόπονο
Η παρασκευή της Τεντούρα
Τη μοναδικότητα του καθορίζουν δύο από τα βασικά εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του: του γαρύφαλλου και της κανέλας. Αυτά είναι που μεταξύ άλλων εκχυλισμάτων (που ο κάθε ποτοποιός μόνον γνωρίζει) που αναδεικνύουν τα υπέροχα αρώματα και την πραγματικά μοναδική γεύση του. Γεύση που «αγκαλιάζει» το στόμα, αφήνοντας μακρά επίγευση, παρασκευάζεται με αρωματισμό ή εκχύλιση διαφόρων τύπων αποσταγμάτων, όπως ρούμι η μπράντι ή και αλκοόλη ποτοποιίας με συνοδεία διαφόρων βοτάνων.
Μπορεί οι Πατρινοί να το θεωρούν δικό τους προϊόν, ωστόσο οι Σερραίοι το ταυτίζουν χρόνια με τη σερραϊκή ποτοποιία όπου μπορούν να το βρουν ακόμη και σήμερα.
Δοκιμάστε το!



Η Τεντούρα είναι ένα λικέρ με καταγωγή από την Πάτρα, γνωστό για τη γλυκιά του γεύση και τα αρώματα κανέλας και γαρύφαλλου.
Το χαρακτηριστικό του λικέρ
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Τεντούρα την χρησιμοποιούσαν οι παλιοί Σερραίοι
ως βάλσαμο που ανακούφιζε τα μωρά σε πολύ μικρές δόσεις για την ανακουφίσει από τον κοιλόπονο
Η παρασκευή της Τεντούρα
Τη μοναδικότητα του καθορίζουν δύο από τα βασικά εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του: του γαρύφαλλου και της κανέλας. Αυτά είναι που μεταξύ άλλων εκχυλισμάτων (που ο κάθε ποτοποιός μόνον γνωρίζει) που αναδεικνύουν τα υπέροχα αρώματα και την πραγματικά μοναδική γεύση του. Γεύση που «αγκαλιάζει» το στόμα, αφήνοντας μακρά επίγευση, παρασκευάζεται με αρωματισμό ή εκχύλιση διαφόρων τύπων αποσταγμάτων, όπως ρούμι η μπράντι ή και αλκοόλη ποτοποιίας με συνοδεία διαφόρων βοτάνων.
Το λικέρ αυτό έχει μαύρο χρώμα και πολύ γλυκιά γεύση. Πίνεται σκέτη ή με πάγο σαν απεριτίφ, ακόμα και σαν χωνευτικό μετά το φαγητό λόγω των συστατικών της. Χρησιμοποιείται στην μαγειρική σαν αρωματικό στα φαγητά, στα γλυκά, στον καφέ, καθώς και σε κοκτέιλ ποτών. Η πρώτη αναφορά για τεντούρα εντοπίζεται στον 13ο αιώνα, στην Ενετοκρατία, επομένως, επί της ουσίας, κι αυτό το λικέρ είναι ιταλικής καταγωγής. Ήταν κατά τη διάρκεια μιας κονταρομαχίας όταν σε γεύμα προς τιμήν του βαρόνου της Χαλανδρίτσας, του Κουράνδου, σερβιρίστηκε για πρώτη φορά αυτό το σκούρο ηδύποτο.
Μπορεί οι Πατρινοί να το θεωρούν δικό τους προϊόν, ωστόσο οι Σερραίοι το ταυτίζουν χρόνια με τη σερραϊκή ποτοποιία όπου μπορούν να το βρουν ακόμη και σήμερα.
Δοκιμάστε το!



Α.Σπ.
#SerresParatiritis