ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνέντευξη Κώστα Λειβαδά : Το τραγούδι είναι μια σίγουρη δύναμη και πυξίδα που ο ρόλος του είναι να ρωτάει και να εμπνεύει

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά στη λίμνη Πεθελινού με τον Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη

Μια ξεχωριστή μουσική βραδιά στη λίμνη Πεθελινού με τον Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη

Στον Πεθελινό Σερρών και κάτω απο το φως της Αυγουστιάτικης πανσελήνου, το οποίο θα καθρεφτίζεται στα ήρεμα νερά  της Λίμνης θα έχουν την ευκαιρία οι Σερραίοι να απολαύσουν μια μοναδική συναυλία!
 
Ο Κώστας Λειβαδάς, ένας από τους πιο αγαπημένους δημιουργούς της γενιάς μας, με δεκάδες γνωστά τραγούδια για περισσότερα από είκοσι χρόνια, έρχεται μαζί με το καλλιτεχνικό του ζευγάρι, την Ανδριάνα Μπάμπαλη.
Την ξεχωριστή μουσική βραδιά διοργανώνουν  ο Ναυταθλητικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεθελινού “Κερκινίτης”, η κοινωφελής επιχείρηση δήμου Εμμανουήλ Παππά και η περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Στόχος της συναυλίας είναι η προβολή των εγκαταστάσεων του Κωπηλατοδρομίου Λίμνης Πεθελινού και του αθλήματος της Κωπηλασίας. Ενω παράλληλα έχει σκοπό την 
 
ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της λίμνης και την ανάγκη προστασία του.
 
Ο τραγουδοποιός Κώστας Λειβαδάς μίλησε στην Μιμίκα Τόσιου και στον Καθημερινό Παρατηρητή σε αποκλειστική συνεντευξη για την συναυλία  στον Πεθελινό την «Περιοδεία εντός» , τα live και την κατάσταση της μουσικής στην μετα εγκλεισμού εποχή αλλά και για την κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας μας.
 
  Πείτε λίγα λόγια για το πρόγραμμα που θα έχουν την ευκαιρία οι Σερραίοι να παρακολουθήσουν στην συναυλία στις 30 Αυγούστου στο Πεθελινό Σερρών
 
Είναι μια Λαμπρή ευκαιρία και ιδανική σε αυτό το υπέροχο μέρος να παίξουμε οι τρεις μας τα πιο αγαπημένα απο τον κόσμο τραγούδια μας διαλεγμένα μέσα απο μια διαδρομή 25 ετών και τη συνεργασία μας με την Ανδριάνα που φέτος συμπληρώνει 20 χρονια. Μαζί με τον Κώστα Καββαδια στις κιθάρες ,νιώθουμε πως στην φετινή περιοδεία δέσαμε πιο πολύ απο ποτέ και έχουμε πετύχει τον δικό μας ήχο. Επίσης θα παίξουμε και τραγούδια άλλων αγαπημένων δημιουργών όπως πάντα απ'  όλη την ιστορία του Ελληνικού τραγουδιού και όχι μόνο. Γενικά υπάρχουν στο πρόγραμμα απο το "Για να σε συναντήσω" ,το "Η επιμονή σου" και τα "Παιδιά των δρόμων" μεχρι το "Σαν να μη πέρασε μια μέρα" και το "Κάθε μπαλκόνι έχει άλλη θέα"  και απο το "Μοίρα μου έγινες" και το "Δεν είναι αργά για θαύματα" μέχρι το "Είσαι εσύ ο άνθρωπος μου". Επίσης μελοποιημένη ποίηση.
 Ξέρετε ,επειδή προέρχομαι και εγώ απο αθλητική οικογένεια είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μένα το οτι συμβάλλουμε στην προσπάθεια του Κερκινίτη για την ανάδειξη των εγκαταστάσεων στη λίμνη Πεθελινού και τη σημασία τους σε εναν νομό όπως οι Σέρρες ,όπου δύσκολα κανείς φαντάζεται την ύπαρξη Ναυταθλητικου ομίλου. Χαίρομαι πολύ που γνώρισα τον κύριο Κρέτση και όπως συμφωνήσαμε απο την πρώτη στιγμή οι Τέχνες και ο Αθλητισμός είναι δύο πυλώνες στη ζωή που αν τους πιστεύεις και τους ακολουθήσεις ,δε θα σε εγκαταλείψουν ποτέ. Δύο απο τα πιο αντικαταθλιπτικα και αντιοξειδωτικα δώρα και ιδεώδη στη ζωή ενός ανθρώπου . Φτάνει να τα σεβαστείς. Ψυχή και οργανισμός μαζί.
 
Τι είναι «αυτό που σας ενώνει» με την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τι θα ακούσουμε σε αυτήν τη μουσική συνύπαρξη;
 
Με την Ανδριάνα έχουμε μεγαλώσει μαζί πάνω και κάτω απο τη σκηνή και υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη ,βαθειά αλληλοεκτιμηση και πολλή αγάπη. 
Είναι πολύ σπάνιο να κρατήσεις μια σχέση τόσα χρόνια ζωντανή σε αυτόν τον πολύ σκληρό χώρο. Η φιλία μας ξεκίνησε το 1999 -2000 όταν βρεθήκαμε μαζί στο γκρουπ του Νίκου Πορτοκαλογλου και το 2003 ξεκινήσαμε μαζί εμφανίσεις φτιάχνοντας μια μπάντα τότε. Απο τότε μας συνδέουν τραγούδια ,ηχογραφήσεις ,αξέχαστα λαιβ και σημαντικές στιγμές στη ζωή μας. Είμαστε πολύ τυχεροί.
 
Πώς είναι η μουσική σήμερα και ιδιαίτερα η live μουσική μετά τους περιορισμούς λόγω του κορονοϊού που είχαμε τα τελευταία χρόνια;
 
Φέτος ,παρ' όλο που το δεύτερο μισό του καλοκαιριού αφήνει μια πολύ πικρή γεύση μετα τις τόσες καταστροφικές πυρκαγιές ,περάσαμε συνολικά μια καλοκαιρινή περίοδο με αμέτρητες εκδηλώσεις καθημερινά και τεράστια ανταπόκριση του κόσμου. 
Οι χειμώνες είναι ακόμα αρκετά πιο δύσκολοι και βέβαια είμαστε πάντα σε μια συνθήκη σχεδόν ανύπαρκτης δισκογραφίας και πολλών σοβαρών προβλημάτων στον κλάδο.   Ας ελπίσουμε οτι αυτή η ανταπόκριση θα συνεχιστεί και τον χειμώνα και οτι αυτή η κοσμοσυρροή σημαίνει κάτι βαθύτερο που θα μπορούσε να φέρει και μια πολιτιστική αναγέννηση σιγά σιγά. Δύσκολο μετα απο τόσα χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης και ποπ ειδώλων χωρίς αντικείμενο αλλά οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και σθεναροί.
 
Πόσο βαθιά σας επηρέασε ο κίνδυνος να χάσετε το σπίτι σας από πυρκαγιά (έχετε πει παλιότερα ότι από τύχη σώθηκε και τις δύο φορές) για να καταλήξετε να γράψετε ένα τόσο απόλυτο και σαρωτικό “Σας Βαρέθηκα”; Ακούγοντας το τραγούδι ένιωσα ότι ο φόβος και η οργή μετατράπηκε σε μια βαθιά απογοήτευση, με έντονη αφοριστική διάθεση προς όλους...
 
Απόλυτα. Μας σημάδεψαν και μας καθόρισαν γιατί μας τραυμάτισαν όλες τις αναμνήσεις απο τα παιδικά μας χρόνια και ένα κομμάτι του παιδικού μας παραδείσου χάθηκε για πάντα. 
Πρώτη φόρα σώθηκα απο τις κατασκηνώσεις του Τυπετ και τη μεγάλη φωτιά στον Διόνυσο το 1982 στα 8 μου χρόνια. Απο τότε ξανά και ξανά ατελείωτες αγωνίες ,καταστροφές ,γείτονες και φίλοι που χάθηκαν  και στάχτες στο στόμα μέχρι σήμερα ,ασταμάτητα . 
Όταν έκανα το δίσκο "Κρατήσου απ τη στάχτη" το 2010 ήταν ολόκληρος εμπνευσμένος απο τις τρομερές φωτιές των 2007 και 2008 και όλα αυτά τα βιώματα. Στα περισσότερα τραγούδια μιλούσα εγώ ο ίδιος ,σε άλλα έδινα βήμα μέσα απο το τραγούδι σε απόψεις, λόγια και την οργή διαφορετικών χαρακτήρων εκείνη την περίοδο. Και τι άλλαξε απο τότε ?Όποιος δεν είναι μέρος της λύσης είναι μέρος του προβλήματος. Ισχύει απόλυτα εδώ και αφορά φυσικά και εμάς τους ίδιους σαν πολίτες.
Κάθε μέρα περνάω απο το Πεντελικο ,ζω στο βουνό. Πέρσι καήκαμε πάλι ενώ απο τον Απρίλιο φωνάζαμε στην τοπική αυτοδιοίκηση πως το δάσος( που είχε φουντώσει ξανά μετά απο 5 χρόνια) ήθελε προστασία με σχεδιασμό και μελέτη.
 
Σε πολλά τραγούδια σας έχουμε ακούσει και αφουγκραστει την αγωνία σας για την κοινωνία, για τις κλιματικές αλλαγές.. 
Τι προτείνετε για να υπάρχει ένα καλύτερο αύριο; 
 
Μα τι άλλο απο την καθημερινή σωστή ενημέρωση και κινητοποίηση και δράσεις ομαδικές μέσα στο πλαίσιο της τοπικής κοινωνίας με συνεργασία και εθνικό σχέδιο;; Είναι πολυσύνθετο το θέμα και ακουμπάει μέσα στα χρόνια σε ένα σωρό διαφορετικές παθογένειες και αγκυλώσεις. 
Σκεφτείτε μέχρι πότε δεν είχαμε κτηματολόγιο και τι γίνεται με τους δασικούς χάρτες. Δεν μπορεί να κάνουμε όλοι τους δασολόγους ξαφνικά. Ούτε ο καλοκαιρινός εθελοντισμός να είναι η βασική απάντηση σε όλα. 
Η πρόληψη ,η προστασία ,η φύλαξη και κυρίως η παρακολούθηση του ζωντανού οργανισμού του δάσους είναι υπόθεση 365 ημερών τον χρόνο. Αλλά να πω και κάτι άλλο πέρα απο τα τεχνικά; Δύο μήνες το χρόνο Ιούλιο και Αύγουστο ΞΕΡΕΙ όλη η υφήλιος πια πως η Μεσόγειος και ιδιαίτερα η Ελλάδα έχουν πρόβλημα και πως η ομορφιά του τόπου μας ειναι η βαριά βιομηχανία της. Για όνομα του Θεού 40 χρόνια ,για δύο μήνες δεν μπορεί να είναι όλο το κράτος ,το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες συντονισμένοι στην προστασία του περιβάλλοντος;; Τι να πω ,δεν ξέρω πραγματικά. Μόνο εθνικά ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε και χωρίς την κλασική σκέψη -Μα εγώ θα διορθώσω το Ρωμέικο;; 
Ελπίζω μόνο σε μια μειοψηφία απο τη νέα γενιά που προς το παρόν είναι μουδιασμένη και ψάχνει τρόπους. Ελπίζω πως δεν είναι ανεπανόρθωτα αργά για όλον τον πλανήτη... Πάντα λέω κάνε εσύ όλα όσα πρέπει εξαντλώντας κάθε περίπτωση και αν είναι να έρθει το μεγάλο κακό ,ας έρθει. Αν σε υπερβεί ,εσύ τουλάχιστον θα έχεις κάνει εκείνο που πρέπει. 
Όταν με αφορμή το τραγούδι "Μπες στο Κλίμα" έγινε η πρώτη εκπομπή -το 2008 -στον Σκαι για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον με τον ίδιο ακριβώς τίτλο κάποιοι ειρωνεύονταν τότε ακόμα και το τραγούδι. Είμαστε απελπιστικά ανώριμοι και μας εξοργίζει και στεναχωρεί ο καθρέφτης μας πάντα κατόπιν εορτής. Μέχρι πότε ,αναρωτιέμαι....
 Το τραγούδι πάντως είναι μια σίγουρη δύναμη και πυξίδα που ο ρόλος του είναι να ρωτάει και να εμπνεύσει. Για μένα ήταν μονόδρομος αυτά τα τραγούδια σαν το "Σας Βαρέθηκα"  και το "Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα "και αυτοί οι δίσκοι σαν το "Κρατήσου απο τη στάχτη". 
 
Έχετε τραγουδηθεί από πολλούς και άξιους καλλιτέχνες, ξεκινώντας από την Ελένη Τσαλιγοπούλου που ταυτίστηκε η επιτυχία της με τη γραφή σας. Φτάνοντας μέχρι τον Γιώργο Δημητριάδη, τον Μανώλη Λιδάκη και τον Σταμάτη Κραουνάκη, ο κατάλογος είναι αναμφισβήτητα μακρύς. Αν όμως μπαίνατε στη σφαίρα του χωροχρόνου, με ποιον αλήθεια από τους παλιούς –και λογικά όχι εν ζωή– καλλιτέχνες θα θέλατε να συνυπάρξετε καλλιτεχνικά;
 
Ήταν τόσες πολλές οι ευτυχείς συναντήσεις πραγματικά που νιώθω ευγνώμων και πολύ συχνά πλήρης σε αυτό το θέμα. Είναι όμως απο την άλλη τόσα πολλά τα ονόματα θρυλικών αλλά και πολύ νεότερων και εναλλακτικών συναδέλφων που θα χαιρόμουν να συνεργαστώ μαζί τους που πραγματικά θα αδικήσω κάποιον. Είτε είναι φίλοι μου ,είτε πρόσωπα του τραγουδιού που θαυμάζω είτε πρόσωπα που έχουμε συνεργαστεί και αγαπηθει αλλά δεν έχουν τραγουδήσει τραγούδι μου ούτε εγώ δικό τους,  όπως ο Θανάσης Γκαιφύλλιας ή ο Γρηγόρης Κλιούμης απο τα Υπόγεια ρεύματα ή ο Παύλος Παυλίδης που γνωριστήκαμε το 94 στα Χανιά . 
Με την φίλη μου τη Μελίνα Ασλανίδου χρόνια λέμε να κάνουμε ένα δίσκο. 
Ιδιαίτερα δε με την μεγάλη αγαπημένη όλων ,τη Χαρούλα Αλεξίου φτάσαμε πολύ κοντά δύο φορές να ηχογραφήσουμε μαζί έχοντας νιώσει την συγκίνηση των συνακροάσεων και των συναντήσεων μαζί και εγώ την τιμή βέβαια να μπορώ να μοιραστώ μαζί της αυτές τις στιγμές. Εδώ με την Μπάμπαλη και ακόμα να κάνουμε ολόκληρο δίσκο μαζί μετά απο 3 χρόνια που το συζητάμε..Παρ' όλα αυτά ξαναλέω νιώθω πραγματικά πολύ πολύ τυχερός. 
 
 
Τέλος, ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
 
Να είμαστε καλά πρώτα απ' όλα και καλότυχοι, αυτό είναι το σχέδιο το βασικό αχ με καθαρή και γεμάτη αναπνοή την ψυχή.   Χάρηκα τα 2 τελευταία τραγούδια που ηχογράφησα πολύ ,το "ΣΗΚΩΣΕ ΚΥΜΑ" με την φωνή της Ανδριάνας και το "Τόσα φιλιά" με τη φωνή της Μαρίζας Ρίζου που ανήκει σε μια άλλη γενιά. 
Επίσης απο 18 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει στην Ερτ 1 η κωμωδία "ΤΡΙΤΟΣ ΟΡΟΦΟΣ" που σηματοδοτεί και την επιστροφή του σημαντικού (και ήρωα μου )Βασίλη Νεμέα στην τηλεόραση με τον Αντώνη Καφετζόπουλο και τη Λυδία Φωτοπούλου. Ξανά έκανα λοιπόν μουσική και τραγούδι για την τηλεόραση χρόνια πια μετα τις Ιστορίες του "ΑΣΤΥΝΟΜΟΥ ΜΠΕΚΑ" και το "Έχω ενα μυστικό"  ,το σήριαλ που βασίστηκε στη ζωή της Αλίκης Βουγιουκλάκη. 
Ανάμεσα σε καινούργιες ηχογραφήσεις και κυκλοφορίες και μαζί με κάποιες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα που χρωστάμε με την Ανδριάνα απο πέρυσι το σημαντικό είναι πως φέτος έχουν έρθει καινούργια τραγούδια και θέλω να γράψω, να αφιερωθώ με ησυχία στο γράψιμο. Απορώ που η δίψα αυτή δεν σβήνει αλλά έχω κάνει και πολλές θυσίες για να την κρατήσω ζωντανή. Μια απο αυτές ήταν και η δημιουργία του πιο πρόσφατου προσωπικού μου δίσκου με τίτλο "Περιοδεία Εντός" που περιέχει 16 τραγούδια σε μια εποχή που πια δεν κυκλοφορούν καν δίσκοι. Το πιο άμεσο σχέδιο; Να χαρούμε τη βραδιά στη λίμνη Πεθελινού και η Πανσέληνος στις 30 του μηνός του Αγίου Αλεξάνδρου -να μας μείνει διπλά αξέχαστη!

Μαρία Τόσιου