ΤΟΠΙΚΑ

Θέμης Τομπουλίδης:Ο παραγωγός από το Μανδράκι Σερρών που έκανε το…”καρύδι απ’ τον τόπο του” βούτυρο

Βούτυρο από καρύδια παράγεται στο Μανδράκι Σερρών. Σύμφωνα με τον παραγωγό καρυδιών, Θέμη Τομπουλίδη, πρόκειται για ένα εξαιρετικό άλειμμα χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Το βούτυρο καρυδιού αποτελεί μία πολύ καλή πηγή Ω3, φτιαγμένο από 100% καρπό ελληνικού καρυδιού. Τα καρύδια είναι μια πολύ πλούσια πηγή φυτικής  πρωτεΐνης και συμβάλουν σε μια υγιεινή διατροφή.
 
Σύμφωνα με τον κ. Τομπουλίδη, η διαδικασία της επεξεργασίας του καρυδιού είναι ιδιαίτερη, καθώς απαιτεί εμπειρία. Τα καρύδια αποφλοιώνονται, περνούν από σχολαστική διαλογή, στην συνέχεια  ψήνονται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε χαμηλή θερμοκρασία, αλέθονται για να πάρουν τη μορφή βουτύρου και τέλος συσκευάζονται σε γυάλινα βαζάκια έτοιμα να τα γευτείς.
 
Όσο για τους τρόπους απόλαυσης του βουτύρου…είναι πολλοί. Τρώγεται απευθείας από το βάζο με ένα κουτάλι, πάνω στο ψωμί με μέλι, σιρόπι σφενδάμου, φρούτα ή μπέικον.
 
Ο κ. Τομπουλίδης συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και, χάρις στην αγάπη του για τη φύση, ανέπτυξε την συγκεκριμένη καλλιέργεια, την οποία έβαλε σε καλαίσθητες συσκευασίες, με την επωνυμία “Καρύδι από τον τόπο σου-Καρποί  Μανδρακίου Κερκίνης”. Ο ίδιος, αν και έχει σπουδές πληροφορικής, αποφάσισε ότι το αγροτικό επάγγελμα του ταιριάζει καλύτερα και ανταποκρίνεται περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον εαυτό του στο μέλλον και παρακολούθησε προς αυτή την κατεύθυνση πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια.
 
 
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ