ΕΛΛΑΔΑ

Της μόδας έγιναν ξανά οι μπακαλοταβέρνες στα χωριά

Το γεύμα είναι déjà vu

Το γεύμα είναι déjà vu

Eπαναλαμβάνεται το ίδιο τόσες δεκαετίες. Φάβα κρέμα, κεφτέδες κλασικοί, πατάτες ψιλές κομμένες στο χέρι, ντομάτα σαλάτα
με ξερή ρίγανη, συκώτι ζουμερό, λουκάνικο και σουτζούκι δραμινά. Ελιές Θάσου, σαρδέλες Lucas στο λάδι και πικάντ, πικάντικη
κεφαλογραβιέρα , φέτα δυναμίτης , από τα Καλάβρυτα. Και αυγά: καγιανάς, «τούρτα» (πάνω σε τηγανητές πατάτες), ομελέτα με κορν-μπιφ.

Της μόδας έγιναν ξανά οι μπακαλοταβέρνες στα χωριά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Οινούσα αλλά και σε πολλά χωριά της Σιντικής.

ΕΙΔΗ ΜΠΑΚΑΛΙΚΗΣ
Πουλάει είδη μπακαλικής, μαναβικής, έχει και μια χούφτα τραπέζια για να τρωγοπίνουν οι γείτονες το κρασί του, τα τυριά από το τυροκομιό
Μπακαλοταβέρνα όπως ήταν καί τά περισσότερα καί πού σού επέτρεπε εν μέσω ψώνιων νά πιεις καi τό ουζάκι ή τό κρασάκι σου συνοδεία ρέγγας,
ελιάς καί σαλαμιού. Ήταν εποχές πού δέν αναγραφόταν η εμπορική πολλές φορές ημερομηνία λήξης στά προϊόντα πού ούτως ή άλλως ήταν πιό φρέσκα καί πιό αγνά.

Κάποιοι μπορεί να αναρωτηθούν για τη γαστρονομική αξία αυτoύ του είδους της ταβέρνας. Δεν έχει όμως και η απλότητα τη χάρη της; Αυτό το
είδος του φαγητού, οι λιτοί, δυνατοί μεζέδες του μπακάλικου, δεν είναι κομμάτι της γαστρονομικής μας ταυτότητας.