ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το ξενοδοχείο «Ξενία» στις Σέρρες

Εχθές, σήμερα, αύριο.

Εχθές, σήμερα, αύριο.

Της Ειρήνης Καρατζά

Το Ξενία Σερρών αποτελούσε ξενοδοχειακή μονάδα του Ε.Ο.Τ στην πόλη των Σερρών με σκοπό την ανταπόκριση στο αυξανόμενο κύμα τουρισμού στην περιοχή την δεκαετία του 1960.

Το ξενοδοχείο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1960 από τον Κωνσταντίνο Σταμάτη ενώ το 1976 επεκτάθηκε με την ανέγερση μιας ακόμα πτέρυγας δωματίων.

Η μονάδα παρέμεινε εγκαταλειμμένη έως και το 2006 όπου και μισθώθηκε σε ιδιώτη και βρίσκεται σε λειτουργία έως και σήμερα με την ονομασία «Philippos Xenia”
                                                                

Το ξενοδοχείο των Σερρών έχει ανεγερθεί σε προνομιακή θέση στην ανατολική είσοδο της πόλης καθώς συνδυάζοντας μια εγγύτητα στο φυσικό περιβάλλον και στο αστικό με μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης.


Η αρχιτεκτονική του ξενοδοχείου


Η μονάδα στην αρχική της μορφή ακολούθησε ως επί το πλείστο την δεδομένη αρχιτεκτονική όλων των Ξενία (Μεταπολεμικός Μοντερνισμός), η οποία χαρακτηριζόταν από εκτεταμένη χρήση σκυροδέματος, μεγάλα υαλοστάσια στους χώρους υποδοχής και στο εστιατόριο, και τυπικής διάταξης δωμάτια με δυο κλίνες.

                                                          
Μετά από αρκετές ανακαινίσεις και τροποποιήσεις της μορφής του από το 1970 έως και σήμερα, η μονάδα δεν χαρακτηρίζεται καθόλου από στοιχεία που να παραπέμπουν στον μεταπολεμικό μοντερνισμό, καθώς η σημερινή του αρχιτεκτονική εντάσσεται σε ένα νεότερο κύμα δόμησης και σχεδιασμού.


                                                            
Επέκταση του ξενοδοχείου το 1976

Το 1976 το ξενοδοχείο επεκτάθηκε μέσω της προσθήκης νέας πτέρυγας η οποία μεταφράστηκε στην κατασκευή ενός επιπλέον ορόφου ο οποίος ακολούθησε την ίδια διάταξη με τους κατώτερους ορόφους, ενώ εξώστες δημιουργήθηκαν στην ταράτσα με σκοπό την χρήση της για λόγους ψυχαγωγίας, καθώς και το εστιατόριο επέκτεινε την χωρητικότητα του.

 
Το 2006 το ξενοδοχείο ανακαινίστηκε και πήρε μια πιο μοντέρνα μορφή που συνεχίζει εδώ 20 χρόνια να φιλόξενη επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.