ΕΛΛΑΔΑ
Το… michelin-άτο Κτήμα Νεραντζή
Πρώτος σταθμός στο αγροδιατροφικό ταξίδι στον κάμπο των Σερρών ήταν το Κτήμα Νεραντζή, τα κρασιά του οποίου φιγουράρουν σε εστιατόρια με αστέρια Michelin ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων σε 11 εστιατόρια στη Γαλλία και σε τρία στη Νέα Υόρκη.
Πρώτος σταθμός στο αγροδιατροφικό ταξίδι στον κάμπο των Σερρών ήταν το Κτήμα Νεραντζή, τα κρασιά του οποίου φιγουράρουν σε εστιατόρια με αστέρια Michelin ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων σε 11 εστιατόρια στη Γαλλία και σε τρία στη Νέα Υόρκη.

Πίσω από το οινοποιείο βρίσκεται ο Νεραντζής Μητρόπουλος, χάρη στις προσπάθειες του οποίου καταγράφηκαν και διασώθηκαν
δύο τοπικές ποικιλίες, η Ασπρούδα και ο Κόνιαρος, οι οποίες μάλιστα αποτελούν και εξαγωγικό success story για το Κτήμα
Νεραντζή, μπαίνοντας πρώτες στα κορυφαία εστιατόρια. Μαζί με την κόρη του Εύη είναι υπεύθυνοι για την εντυπωσιακή παρουσία
του μικρού οινοποιείου από την Πεντάπολη Σερρών σε απαιτητικές ξένες αγορές.
Από ένα μικρό διαμέρισμα όπου το 1988 ο Νεραντζής Μητρόπουλος έφτιαχνε κρασί μαζί με τη γυναίκα του μέχρι τα σημερινά 1.750
τ.μ. του οινοποιείου στην Πεντάπολη Σερρών, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι. Μάλιστα, αυτή την περίοδο, με χρηματοδότηση από το
Leader, το Κτήμα Νεραντζή υλοποιεί επένδυση 600.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου χώρου 1.000 τ.μ, στο οποίο θα αναπτύξει
ένα τμήμα απόσταξης και θα μεταφέρει ένα κομμάτι της παραγωγής του, με σκοπό να αξιοποιήσει σύγχρονη τεχνολογία για να κάνει
τα λευκά του κρασιά ακόμα πιο… εξαιρετικά, όπως τόνισε ο Νεραντζής Μητρόπουλος.
Ο νέος χώρος θα είναι έτοιμος μέχρι τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ανοίξει ένα ακόμα κεφάλαιο στη μακρά και ανοδική πορεία
του οινοποιείου, το οποίο διαθέτει 10 ετικέτες, καλλιέργειες με Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ασπρούδα, Κόνιαρο, Λημνιό, λίγο Syrah
και λίγο Cabernet και έχει καταφέρει να πραγματοποιεί το 50% με 60% του τζίρου του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρες όπως
η Αγγλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Γερμανία. «Τα προϊόντα μας μπορούν να είναι ποιοτικά και να μπουν σε
ποιοτικές αγορές. Χρειάζεται όμως μεθοδικότητα και υψηλή ποιότητα. Άλλωστε, δεν παίρνεις το ματς, αν δεν έχεις καλό παλαιστή.
Το προϊόν είναι που μετράει» σημείωσε ο Νεραντζής Μητρόπουλος, ο οποίος έχει διαγράψει μια μακρά προπονητική πορεία στην
ελληνορωμαϊκή πάλη, προτού τον κερδίσει το κρασί.
Η Ελληνικός Καρπός και το φιστίκι Σερρών
Δεύτερος σταθμός στη γαστρονομική περιήγηση ήταν η επιχείρηση Ελληνικός Καρπός, μια κάθετη μονάδα παραγωγής με βασικό αντικείμενο
το φιστικοβούτυρο και δημιουργό την οικογένεια Αγριανίδη, η οποία ήταν αυτή που ανέδειξε το φιστίκι Σερρών πριν από πολλά χρόνια.
Μάλιστα, η εταιρεία μεταφέρθηκε πριν από λίγο καιρό σε νέες εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ. στην Ηράκλεια Σερρών στο πλαίσιο επένδυσης 1
εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από ίδια κεφάλαια. Η αρχή για την εταιρεία έγινε το 2004 με την επεξεργασία φιστικιών, όταν στην
περιοχή καλλιεργούνταν μόλις 100 στρέμματα σε σχέση με τα σημερινά 10.000.
Στην πορεία των ετών η Ελληνικός Καρπός εξελίχθηκε, περνώντας το 2012 στην παραγωγή φιστικοβούτυρου, το οποίο τότε δεν το ήξερε
κανείς, ενώ στην αγορά κυκλοφορούσαν μόνο κάποιοι αμερικανικοί κωδικοί που φτιάχνονταν όμως με φοινικέλαιο. Σήμερα η εταιρεία παράγει
επτά γεύσεις φιστικοβούτυρου, μπάρες και πουράκια, επεξεργαζόμενη 600 τόνους φιστικιού ετησίως. Παράλληλα, παράγει πατατάκια με την
επωνυμία Roots. Η Ελληνικός Καρπός βρίσκεται με τα προϊόντα της σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, έχει κερδίσει μια θέση στα
ράφια της ρωσικής λιανεμπορικής αλυσίδας Mere, ενώ πέραν των σούπερ μάρκετ, διαθέτει παρουσία σε πάνω από 2.000 μικρά σημεία.
Παράλληλα, το 50% της παραγωγής της είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Μάλιστα, όπως ανέφερε η δεύτερη γενιά της επιχείρησης, ο Τάσος
Αγριανίδης, αυτή την περίοδο προχωρά σε μια νέα επένδυση, ώστε να αυξήσει την παραγωγή των chips και να τη φτάσει από τον 1 τόνο που
είναι σήμερα στους 4 τόνους.
Η Agrótopos στην... καρδιά των ορυζώνων
Τρίτος σταθμός του ταξιδιού στον εύφορο κάμπο των Σερρών ήταν η εταιρεία «Agrόtopos - ΟΡΥΖΟΜΥΛΟΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ», στο χωριό Αναγέννηση,
στην καρδιά των ορυζώνων στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού Στρυμόνα. Η εταιρεία ξεκίνησε ως βιομηχανία ρυζιού, μετεξελίχθηκε όμως
με πολλές ακόμα δραστηριότητες σχετικές με το τρόφιμο, αφού μεταξύ των προϊόντων της περιλαμβάνονται πλέον και τα όσπρια, αλλά και
παραδοσιακά ζυμαρικά.
Η Agrótopos-ΟΡΥΖΟΜΥΛΟΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ διαθέτει σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης ρυζιών και οσπρίων 4.000 τ.μ.. Προμηθεύεται
το 80% με 90% του ρυζιού από την περιοχή και το επεξεργάζεται (περί τους 5.000-9.000 τόνους ετησίως), ενώ πραγματοποιεί το 20% με 25%
του τζίρου της στο εξωτερικό. Τις bulk εξαγωγές της απορροφούν κυρίως τα Βαλκάνια, ενώ τις retail η Γερμανία, η Αγγλία, η Νορβηγία, οι
ΗΠΑ και η Ολλανδία. Αυτή την περίοδο η εταιρεία έχει σε εξέλιξη μια επένδυση 250.000-300.000 ευρώ στο πλαίσιο του Leader για μηχανολογικό
εξοπλισμό, ενώ σχεδιάζει και ένα νέο προϊόν, ένα σνακ ρυζιού, το οποίο θα απαιτήσει για την παραγωγή του μια νέα επένδυση και αναμένεται
να βγει στην παραγωγή εντός του 2026.
«Είμαστε μια εταιρεία απόλυτα καθετοποιημένη, από τον παραγωγό στο ράφι» λέει ο Βασίλης Καλαϊτζίδης, επίσης δεύτερη γενιά στην επιχείρηση,
όπου διαδέχθηκε τον πατέρα του, έναν εκ των ιδρυτών, και την οποία διοικεί μαζί με τον Αλέξανδρο Απιδόπουλο, γιο του έτερου ιδρυτή της.
Στη δεύτερή του ημέρα το θεματικό εργαστήριο της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. συνεχίστηκε με επισκέψεις στις επιχειρήσεις Kerkini Farm και Μπόρας Ζέλιος & ΣΙΑ
στη λίμνη Κερκίνη, αλλά και στην Poroiazym στα Άνω Πορόια.
δύο τοπικές ποικιλίες, η Ασπρούδα και ο Κόνιαρος, οι οποίες μάλιστα αποτελούν και εξαγωγικό success story για το Κτήμα
Νεραντζή, μπαίνοντας πρώτες στα κορυφαία εστιατόρια. Μαζί με την κόρη του Εύη είναι υπεύθυνοι για την εντυπωσιακή παρουσία
του μικρού οινοποιείου από την Πεντάπολη Σερρών σε απαιτητικές ξένες αγορές.
Από ένα μικρό διαμέρισμα όπου το 1988 ο Νεραντζής Μητρόπουλος έφτιαχνε κρασί μαζί με τη γυναίκα του μέχρι τα σημερινά 1.750
τ.μ. του οινοποιείου στην Πεντάπολη Σερρών, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι. Μάλιστα, αυτή την περίοδο, με χρηματοδότηση από το
Leader, το Κτήμα Νεραντζή υλοποιεί επένδυση 600.000 ευρώ για τη δημιουργία ενός νέου χώρου 1.000 τ.μ, στο οποίο θα αναπτύξει
ένα τμήμα απόσταξης και θα μεταφέρει ένα κομμάτι της παραγωγής του, με σκοπό να αξιοποιήσει σύγχρονη τεχνολογία για να κάνει
τα λευκά του κρασιά ακόμα πιο… εξαιρετικά, όπως τόνισε ο Νεραντζής Μητρόπουλος.
Ο νέος χώρος θα είναι έτοιμος μέχρι τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ανοίξει ένα ακόμα κεφάλαιο στη μακρά και ανοδική πορεία
του οινοποιείου, το οποίο διαθέτει 10 ετικέτες, καλλιέργειες με Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ασπρούδα, Κόνιαρο, Λημνιό, λίγο Syrah
και λίγο Cabernet και έχει καταφέρει να πραγματοποιεί το 50% με 60% του τζίρου του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε χώρες όπως
η Αγγλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Γερμανία. «Τα προϊόντα μας μπορούν να είναι ποιοτικά και να μπουν σε
ποιοτικές αγορές. Χρειάζεται όμως μεθοδικότητα και υψηλή ποιότητα. Άλλωστε, δεν παίρνεις το ματς, αν δεν έχεις καλό παλαιστή.
Το προϊόν είναι που μετράει» σημείωσε ο Νεραντζής Μητρόπουλος, ο οποίος έχει διαγράψει μια μακρά προπονητική πορεία στην
ελληνορωμαϊκή πάλη, προτού τον κερδίσει το κρασί.
Η Ελληνικός Καρπός και το φιστίκι Σερρών
Δεύτερος σταθμός στη γαστρονομική περιήγηση ήταν η επιχείρηση Ελληνικός Καρπός, μια κάθετη μονάδα παραγωγής με βασικό αντικείμενο
το φιστικοβούτυρο και δημιουργό την οικογένεια Αγριανίδη, η οποία ήταν αυτή που ανέδειξε το φιστίκι Σερρών πριν από πολλά χρόνια.
Μάλιστα, η εταιρεία μεταφέρθηκε πριν από λίγο καιρό σε νέες εγκαταστάσεις 1.000 τ.μ. στην Ηράκλεια Σερρών στο πλαίσιο επένδυσης 1
εκατ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από ίδια κεφάλαια. Η αρχή για την εταιρεία έγινε το 2004 με την επεξεργασία φιστικιών, όταν στην
περιοχή καλλιεργούνταν μόλις 100 στρέμματα σε σχέση με τα σημερινά 10.000.
Στην πορεία των ετών η Ελληνικός Καρπός εξελίχθηκε, περνώντας το 2012 στην παραγωγή φιστικοβούτυρου, το οποίο τότε δεν το ήξερε
κανείς, ενώ στην αγορά κυκλοφορούσαν μόνο κάποιοι αμερικανικοί κωδικοί που φτιάχνονταν όμως με φοινικέλαιο. Σήμερα η εταιρεία παράγει
επτά γεύσεις φιστικοβούτυρου, μπάρες και πουράκια, επεξεργαζόμενη 600 τόνους φιστικιού ετησίως. Παράλληλα, παράγει πατατάκια με την
επωνυμία Roots. Η Ελληνικός Καρπός βρίσκεται με τα προϊόντα της σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, έχει κερδίσει μια θέση στα
ράφια της ρωσικής λιανεμπορικής αλυσίδας Mere, ενώ πέραν των σούπερ μάρκετ, διαθέτει παρουσία σε πάνω από 2.000 μικρά σημεία.
Παράλληλα, το 50% της παραγωγής της είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Μάλιστα, όπως ανέφερε η δεύτερη γενιά της επιχείρησης, ο Τάσος
Αγριανίδης, αυτή την περίοδο προχωρά σε μια νέα επένδυση, ώστε να αυξήσει την παραγωγή των chips και να τη φτάσει από τον 1 τόνο που
είναι σήμερα στους 4 τόνους.
Η Agrótopos στην... καρδιά των ορυζώνων
Τρίτος σταθμός του ταξιδιού στον εύφορο κάμπο των Σερρών ήταν η εταιρεία «Agrόtopos - ΟΡΥΖΟΜΥΛΟΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ», στο χωριό Αναγέννηση,
στην καρδιά των ορυζώνων στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού Στρυμόνα. Η εταιρεία ξεκίνησε ως βιομηχανία ρυζιού, μετεξελίχθηκε όμως
με πολλές ακόμα δραστηριότητες σχετικές με το τρόφιμο, αφού μεταξύ των προϊόντων της περιλαμβάνονται πλέον και τα όσπρια, αλλά και
παραδοσιακά ζυμαρικά.
Η Agrótopos-ΟΡΥΖΟΜΥΛΟΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ διαθέτει σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης ρυζιών και οσπρίων 4.000 τ.μ.. Προμηθεύεται
το 80% με 90% του ρυζιού από την περιοχή και το επεξεργάζεται (περί τους 5.000-9.000 τόνους ετησίως), ενώ πραγματοποιεί το 20% με 25%
του τζίρου της στο εξωτερικό. Τις bulk εξαγωγές της απορροφούν κυρίως τα Βαλκάνια, ενώ τις retail η Γερμανία, η Αγγλία, η Νορβηγία, οι
ΗΠΑ και η Ολλανδία. Αυτή την περίοδο η εταιρεία έχει σε εξέλιξη μια επένδυση 250.000-300.000 ευρώ στο πλαίσιο του Leader για μηχανολογικό
εξοπλισμό, ενώ σχεδιάζει και ένα νέο προϊόν, ένα σνακ ρυζιού, το οποίο θα απαιτήσει για την παραγωγή του μια νέα επένδυση και αναμένεται
να βγει στην παραγωγή εντός του 2026.
«Είμαστε μια εταιρεία απόλυτα καθετοποιημένη, από τον παραγωγό στο ράφι» λέει ο Βασίλης Καλαϊτζίδης, επίσης δεύτερη γενιά στην επιχείρηση,
όπου διαδέχθηκε τον πατέρα του, έναν εκ των ιδρυτών, και την οποία διοικεί μαζί με τον Αλέξανδρο Απιδόπουλο, γιο του έτερου ιδρυτή της.
Στη δεύτερή του ημέρα το θεματικό εργαστήριο της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. συνεχίστηκε με επισκέψεις στις επιχειρήσεις Kerkini Farm και Μπόρας Ζέλιος & ΣΙΑ
στη λίμνη Κερκίνη, αλλά και στην Poroiazym στα Άνω Πορόια.
#SerresParatiritis