Το αγαπημένο μαγειρείο της πόλης που αλλάζει χέρια

Το «Σερραϊκόν» αλλάζει χέρια, αλλά όχι τη θέση που κατέχει στη γαστρονομική μνήμη της Θεσσαλονίκης
Από το 1973, όταν ο κ. Γιάννης Χαρισιάνης άνοιξε αυτό το μαγειρείο απέναντι από το παλιό νοσοκομείο
«Αγία Σοφία», η παραδοσιακή μαντεμένια κουζίνα του σέρβιρε γεύσεις που μύριζαν σπιτικό φαγητό. Ρεβίθια
βρασμένα στην εντέλεια, φρικασέ που μοσχοβολούσε άνιθο, στιφάδο με μελωμένα κρεμμύδια και μοσχαράκι που
έλιωνε στο στόμα, έκαναν το μαγαζί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για πελάτες
που έφταναν από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης.
Μέσα σε 52 χρόνια, το «Σερραϊκόν» έζησε τις καλές και τις δύσκολες στιγμές της πόλης.
Από τις εποχές της οικονομικής άνθισης μέχρι τις κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, ο κ. Γιάννης δεν το
έβαλε κάτω, συνεχίζοντας με μεράκι να μαγειρεύει για τους ανθρώπους που εμπιστεύονταν την κουζίνα του. Οι
γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν από τους πιο σταθερούς θαμώνες, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές
που ολόκληρες παρέες μαζεύονταν για να γιορτάσουν προσλήψεις, προαγωγές ή ακόμη και συνταξιοδοτήσεις, με
φαγητό φτιαγμένο «με το χέρι».
Τώρα, στα 78 του, ο κ. Χαρισιάνης αποφασίζει να αποσυρθεί, αφήνοντας πίσω του όχι μόνο μια επιχείρηση αλλά
μια ολόκληρη ιστορία ζωής. Η απόφαση να πουλήσει το μαγειρείο ήταν δύσκολη, όμως τα χρόνια βάρυναν στις πλάτες
του, και η ανάπλαση της περιοχής έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. «Μου φαίνεται πως όλα αυτά τα χρόνια ήταν
σαν μια μέρα», είπε με συγκίνηση. Οι γεύσεις, οι μυρωδιές και οι αναμνήσεις θα μείνουν ανεξίτηλες, ακόμη κι αν
τα χέρια που κρατούν το «Σερραϊκόν» αλλάξουν.
Όπως λέει ο ίδιος το να κρεμάσει τις κουτάλες και να πουλήσει την επιχείρηση κάθε άλλο παρά εύκολη απόφαση ήταν,
αφού η επιχείρηση ήταν η ίδια του η ζωή, όμως τα χρόνια βάρυναν στις πλάτες του και σε συνδυασμό με την ανάπλαση
της περιοχής που για τον ίδιο ήταν μια οικονομική καταστροφή, έγραψε τους τίτλους τέλους.
Από το 1973, όταν ο κ. Γιάννης Χαρισιάνης άνοιξε αυτό το μαγειρείο απέναντι από το παλιό νοσοκομείο
«Αγία Σοφία», η παραδοσιακή μαντεμένια κουζίνα του σέρβιρε γεύσεις που μύριζαν σπιτικό φαγητό. Ρεβίθια
βρασμένα στην εντέλεια, φρικασέ που μοσχοβολούσε άνιθο, στιφάδο με μελωμένα κρεμμύδια και μοσχαράκι που
έλιωνε στο στόμα, έκαναν το μαγαζί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και για πελάτες
που έφταναν από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης.
Μέσα σε 52 χρόνια, το «Σερραϊκόν» έζησε τις καλές και τις δύσκολες στιγμές της πόλης.
Από τις εποχές της οικονομικής άνθισης μέχρι τις κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, ο κ. Γιάννης δεν το
έβαλε κάτω, συνεχίζοντας με μεράκι να μαγειρεύει για τους ανθρώπους που εμπιστεύονταν την κουζίνα του. Οι
γιατροί και το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν από τους πιο σταθερούς θαμώνες, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές
που ολόκληρες παρέες μαζεύονταν για να γιορτάσουν προσλήψεις, προαγωγές ή ακόμη και συνταξιοδοτήσεις, με
φαγητό φτιαγμένο «με το χέρι».
Τώρα, στα 78 του, ο κ. Χαρισιάνης αποφασίζει να αποσυρθεί, αφήνοντας πίσω του όχι μόνο μια επιχείρηση αλλά
μια ολόκληρη ιστορία ζωής. Η απόφαση να πουλήσει το μαγειρείο ήταν δύσκολη, όμως τα χρόνια βάρυναν στις πλάτες
του, και η ανάπλαση της περιοχής έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. «Μου φαίνεται πως όλα αυτά τα χρόνια ήταν
σαν μια μέρα», είπε με συγκίνηση. Οι γεύσεις, οι μυρωδιές και οι αναμνήσεις θα μείνουν ανεξίτηλες, ακόμη κι αν
τα χέρια που κρατούν το «Σερραϊκόν» αλλάξουν.
Όπως λέει ο ίδιος το να κρεμάσει τις κουτάλες και να πουλήσει την επιχείρηση κάθε άλλο παρά εύκολη απόφαση ήταν,
αφού η επιχείρηση ήταν η ίδια του η ζωή, όμως τα χρόνια βάρυναν στις πλάτες του και σε συνδυασμό με την ανάπλαση
της περιοχής που για τον ίδιο ήταν μια οικονομική καταστροφή, έγραψε τους τίτλους τέλους.
#SerresParatiritis
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής και επίσημα πλέον οι έλεγχοι για ακαθάριστα οικόπεδα μετά από καταγγελίες - Στα 1.000 ευρώ το πρόστιμο