ΣΗΜΕΙΑ ΑΙΧΜΗΣ

Έρευνα: Δυσαρέσκεια για την κατάσταση της δημοκρατίας εκφράζουν οι νέοι – Σοκαριστικά υψηλό ποσοστό

Έρευνα του Ιδρύματος TUI που περιλαμβάνει και την Ελλάδα δείχνει πως οι νέοι Έλληνες, δεν είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο δημοκρατίας και εκπροσώπησης.

Έρευνα του Ιδρύματος TUI που περιλαμβάνει και την Ελλάδα δείχνει πως οι νέοι Έλληνες, δεν είναι ικανοποιημένοι από το επίπεδο δημοκρατίας και εκπροσώπησης.

Δυσαρέσκεια για την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας εκφράζει η ηλικιακή ομάδα 16 έως 26 ετών σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος TUI που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το δημοσκοπικό ινστιτούτο YouGov. Αν συνυπολογίσει κανείς και τα ευρήματα του «Δείκτη Αντίληψης της Δημοκρατίας» (Democracy Perception Index – DPI) τότε στην Ελλάδα, στη γενέτειρα της δημοκρατίας, η κατάσταση βαίνει σε σκοτεινά μονοπάτια.

Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι στην Ελλάδα η ικανοποίηση ή όχι για την κατάσταση της δημοκρατίας βρίσκεται στα τάρταρα. Οι απαντήσεις κατατάσουν τη χώρα μας στον πάτο με το 61% των Ελλήνων/ιδων να δηλώνουν ότι «μάλλον δεν είναι ικανοποιημένοι» και μόνο 11% «μάλλον ευχαριστημένοι». Στη Γερμανία, το ποσοστό που δηλώνουν πως «μάλλον δεν είναι ικανοποιημένοι» ξεπερνά τους μισούς ερωτηθέντες (55%) ενώ στο σύνολο της Ευρώπης τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες νέους/ες δηλώνουν ότι η δημοκρατία στη χώρα τους βρίσκεται σε κίνδυνο.

Έξι στους δέκα νέους στην Ελλάδα μάλλον δεν είναι ικανοποιημένοι από την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα τους

Ο «Δείκτης Αντίληψης της Δημοκρατίας»

Το ποσοστό δυσαρέσκειας που καταγράφεται μεταξύ των νέων στην Ελλάδα «κουμπώνει» σε απόλυτο βαθμό με τα ανησυχητικά ευρήματα παγκόσμιας μελέτης που διαπίστωσε ότι η δυσαρέσκεια για τη δημοκρατία, μεταξύ των οποίων και στη χώρα μας, βαθαίνει.

Η Ελλάδα, η γενέτειρα της δημοκρατίας, θεωρείται από τους πολίτες της σε ποσοστό 43% λιγότερο δημοκρατική

Στην έρευνα που μετρά τον «Δείκτη Αντίληψης της Δημοκρατίας» (Democracy Perception Index – DPI) συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, 15 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά για τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ η πλειονότητα των πολιτών της ΕΕ (57%) θεωρεί ότι οι χώρες καταγωγής τους είναι δημοκρατικές σε Γαλλία, Ελλάδα και Ουγγαρία η πλειονότητα πιστεύει ότι δεν ζουν πλέον σε ελεύθερες δημοκρατίες.

Η δυσαρέσκεια των πολιτών στην Ελλάδα είναι ανησυχητική. Από όλες τις χώρες που χαρακτηρίζονται ως «ελεύθερες» δημοκρατίες από την «Freedom House», η Ελλάδα θεωρείται λιγότερο δημοκρατική από τους πολίτες της, σε ποσοστό 43%.

Η Ελλάδα έχει πρόσφατα βρεθεί στο στόχαστρο καταγγελιών για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στη Μεσόγειο Θάλασσα, για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τη διάβρωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πρώτο ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, καταγγέλλοντας τη συνεχή οπισθοδρόμηση και ζητώντας την αναθεώρηση των κονδυλίων της ΕΕ.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ του πόσο σημαντική θεωρούν οι πολίτες τη δημοκρατία και πόσο δημοκρατική πιστεύουν ότι είναι η χώρα τους, γνωστό και ως «αντιλαμβανόμενο δημοκρατικό έλλειμμα» (PDD).

Το έλλειμμα αυτό ανέρχεται στο εντυπωσιακό 51% στην Ελλάδα και στο 50% στην Ουγγαρία.