ΤΟΠΙΚΑ

Γεφυρούδι: Μια βροχή αποκάλυψε την πλήρη γύμνια του Δήμου Ηράκλειας

Δεν χρειάστηκε ούτε θεομηνία, ούτε ακραία καιρικά φαινόμενα. Μια έντονη καλοκαιρινή βροχόπτωση ήταν αρκετή για να μετατρέψει το Γεφυρούδι σε απέραντη λίμνη, να εγκλωβίσει κατοίκους στα σπίτια τους και να αναγκάσει οδηγούς να κινούνται μέσα σε δρόμους που θύμιζαν ποτάμια.

Δεν χρειάστηκε ούτε θεομηνία, ούτε ακραία καιρικά φαινόμενα. Μια έντονη καλοκαιρινή βροχόπτωση ήταν αρκετή για να μετατρέψει το Γεφυρούδι σε απέραντη λίμνη, να εγκλωβίσει κατοίκους στα σπίτια τους και να αναγκάσει οδηγούς να κινούνται μέσα σε δρόμους που θύμιζαν ποτάμια.

Οι εικόνες που καταγράφηκαν προκαλούν οργή και όχι απλώς προβληματισμό. Για ακόμη μία φορά αποδείχθηκε ότι ο Δήμος Ηράκλειας παραμένει ανυπεράσπιστος απέναντι σε φαινόμενα που πλέον αποτελούν μέρος της καθημερινότητας και όχι κάποια σπάνια φυσική καταστροφή.

Το ερώτημα είναι αμείλικτο: πού βρίσκονται τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας; Πού είναι η συντήρηση των δικτύων απορροής; Ποιος έλεγξε τα φρεάτια και τις υδρορροές πριν από τη θερινή περίοδο; Ή μήπως για άλλη μια φορά η διοίκηση θα περιοριστεί στις γνωστές διαπιστώσεις και στις φωτογραφίες μετά την καταστροφή;

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν βουλωμένα φρεάτια και χρόνια αδιαφορία. Και δικαιολογημένα αναρωτιούνται: εάν μια βροχή λίγων λεπτών αρκεί για να πνίξει το Γεφυρούδι, τι θα συμβεί όταν βρεθούμε μπροστά σε ένα πραγματικά ακραίο καιρικό φαινόμενο;

Η αλήθεια είναι σκληρή. Ο Δήμος Ηράκλειας δείχνει να λειτουργεί χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόληψη και χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις. Η πολιτική προστασία δεν εξαντλείται σε ανακοινώσεις και δημόσιες σχέσεις. Κρίνεται στους δρόμους, στα φρεάτια και στα έργα που είτε έγιναν είτε δεν έγιναν.

Και οι εικόνες από το Γεφυρούδι αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα μιας πραγματικότητας που κανείς δεν μπορεί πλέον να κρύψει.

Γιατί όταν μια απλή νεροποντή μετατρέπει ένα ολόκληρο χωριό σε λιμνοθάλασσα, τότε δεν φταίει μόνο ο καιρός.

Κάπου υπάρχουν ευθύνες.

Και αυτές δεν τις παρασύρει το νερό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ