ΣΗΜΕΙΑ ΑΙΧΜΗΣ

Γιατί οι Ταλιμπάν ελέγχουν και πάλι το Αφγανιστάν και τι σημαίνει αυτό για την χώρα μας

Γράφει ο Γιάννης Μαγκριώτης

Γράφει ο Γιάννης Μαγκριώτης

Γιατί οι Ταλιμπάν ελέγχουν και πάλι το Αφγανιστάν και, τι σημαίνει αυτό για την χώρα μας; 
 
Και, εκεί, που το δεκαπενταύγουστο, μας έδωσε μια συμβολική και ουσιαστική ανάσα, ήρθαν οι εξελίξεις και οι εικόνες από το Αφγανιστάν. 
 
Οι εξελίξεις, επανέφεραν τις γκρίζες σκέψεις, για τον αβέβαιο κόσμο που ζούμε. 
 
Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, ακόμη και η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν, υποστήριξαν στην αρχή την στρατιωτική επέμβαση, για να ανατραπεί το καθεστώς των Ταλιμπάν, που είχε φιλοξενήσει και είχε υποστηρίξει την Αλ-Κάιντα, στην επίθεση του Σεπτέμβρη του 2001, στους "Δίδυμους Πύργους" της Νέας Υόρκης και του Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον. 
 
Η ανατροπή έγινε εύκολα, η συνέχεια όμως και ακόμη χειρότερα η κατάληξη των τελευταίων ημερών, δείχνει ότι ο "Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας", 20 χρόνια μετά, δεν πέτυχε τους στόχους του. 
 
Βέβαια, έδωσε μια δεύτερη Προεδρική θητεία στον Τζωρζ Μπους τον νεότερο, όμως ούτε εξάλειψη του Ισαλαμικού Φονταμενταλισμού είχαμε, ούτε την δημιουργία δημοκρατικών καθεστώτων. 
 
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι, η δύναμη των όπλων δεν μπορεί να επιβάλλει μόνιμες λύσεις. 
 
Επιβεβαιώνουν όμως και κάτι εξίσου σημαντικό: Η δημοκρατία πολύ δύσκολα εξάγεται, εάν ο ίδιος ο λαός δεν μπορεί να δώσει δημοκρατικές λύσεις, να δημιουργήσει δημοκρατικούς θεσμούς, συνθήκες ασφάλειας και καλύτερες συνθήκες ζωής. 
 
Μετά την διάλυση του Ιράκ, που επέφερε επίσης ο πόλεμος, για τους ίδιους λόγους, από τον ίδιο πρόεδρο των ΗΠΑ, ακολουθεί το Αφγανιστάν. 
 
Είναι βέβαια γεγονός ότι, η επιθετική τρομοκρατία της Αλ-Κάιντα στις δυτικές χώρες έχει περιοριστεί δραστικά, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Δύσης και της καλύτερης οργάνωσης της εσωτερικής τους ασφάλειας. 
 
Νομίζω όμως, ότι, η ηγεσία της Αλ-Κάιντα, αλλά και των άλλων τζιχαντιστικών οργανώσεων, έχοντας πετύχει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών, ακόμη και χωρών στην Ασία και την Αφρική, έχει τροποποιήσει την στρατηγική της, ειδικά μετά την δολοφονία του πρώτου αρχηγού της, του Μπιλ Λάντεν. 
 
Έχουν αναστείλει την στρατηγική των τρομακτικών επιθέσεων στο εσωτερικό των ΗΠΑ και γενικά των δυτικών χωρών. Στοχεύουν πλέον στην σταθεροποίηση της εξουσίας τους, στις περιοχές που ελέγχουν, και στην υπονόμευση των καθεστώτων, όπου υπάρχουν μεγάλοι Μουσουλμανικοί πληθυσμοί, για να πετύχουν την νομιμοποίησή τους και την διεθνή αναγνώριση. 
 
Οι εξελίξεις αυτές είναι αρνητικές για την διεθνή κοινότητα και φυσικά για τους ανθρώπους των χωρών και των περιοχών που πραγματοποιούνται. 
 
Όμως, είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τις χώρες της ΕΕ και κυρίως για την χώρα μας. 
 
Οι λόγοι είναι δύο: 
 
1. Η ένταση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, θα εμφανιστεί σύντομα. 
 
2. Η Τουρκία και ο Ερντογάν, αποκτούν ακόμη περισσότερα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα. 
 
Το Φθινόπωρο έρχεται, με ανοικτά τα παλιά προβλήματα και με νέα, που ακόμη δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος και την διάρκειά τους. 
 
Καλή δύναμη και καλά μυαλά.