ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Στάμτσης: Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για μείωση των λογαριασμών ρεύματος έως 30%

Εννέα παρεμβάσεις για φθηνότερη ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες γεωθερμικής ανάπτυξης των Σερρών

Εννέα παρεμβάσεις για φθηνότερη ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες γεωθερμικής ανάπτυξης των Σερρών

Τους βασικούς άξονες της ενεργειακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάζει ο Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στις Σέρρες , Γιώργος Στάμτσης.

Όπως επισημαίνει, στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η μείωση των λογαριασμών ρεύματος κατά 20% μέσα στο 2027 και συνολικά κατά 30% έως το τέλος της επόμενης κυβερνητικής τετραετίας. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για ένα σχέδιο που στηρίζεται σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη λιανική και τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στα δίκτυα, στην αποθήκευση και στην παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές.

Κεντρικό σημείο της πρότασης αποτελεί η δυνατότητα μαζικής μεταφοράς εκατομμυρίων νοικοκυριών από τα κυμαινόμενα «πράσινα» τιμολόγια σε φθηνότερα τιμολόγια σταθερού τύπου. Όπως εξηγεί, οι πολίτες που επιθυμούν θα μπορούν να παραμένουν σε κυμαινόμενο τιμολόγιο, όμως η πλειονότητα των καταναλωτών θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη ασφάλεια και προβλεψιμότητα, χωρίς το άγχος της μηνιαίας μεταβολής των τιμών.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη μείωση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς. Ο Γιώργος Στάμτσης συνδέει αυτή τη δυνατότητα με την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής–Κρήτης, η οποία μπορεί να περιορίσει μέρος του κόστους που μέχρι σήμερα μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στην ανάπτυξη διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να προστατεύονται από τις έντονες διακυμάνσεις του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Συμπληρωματικά, προτείνεται η εφαρμογή ενός έμμεσου πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συμβατού  με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Ενεργειακές κοινότητες και αντιμετώπιση της ρευματοκλοπής

Βασικός πυλώνας της πολιτικής πρότασης είναι η στήριξη των πραγματικών ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε πολίτες, αγρότες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης να μπορούν να παράγουν μέρος ή το σύνολο της ενέργειας που καταναλώνουν.

«Η ενεργειακή δημοκρατία μειώνει το κόστος», τονίζει ο Γιώργος Στάμτσης, επισημαίνοντας ότι οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αποκτήσουν ουσιαστική συμμετοχή και πραγματικό όφελος από την ανάπτυξη των έργων ανανεώσιμης ενέργειας.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η δραστική αντιμετώπιση της ρευματοκλοπής, το κόστος της οποίας επιβαρύνει σήμερα τους συνεπείς καταναλωτές. Κατά τον Αναπληρωτή Γραμματέα του Τομέα Ενέργειας, ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να περιορίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο, αντί το οικονομικό βάρος να μεταφέρεται διαρκώς στους νόμιμους χρήστες του δικτύου.

Αποθήκευση, έξυπνοι μετρητές και γεωθερμία

Η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες, αλλά και έργων αντλησιοταμίευσης, αποτελεί ακόμη μία βασική προτεραιότητα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να αξιοποιείται η πλεονάζουσα ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά κατά τις μεσημεριανές ώρες, αντί να απορρίπτεται λόγω αδυναμίας του δικτύου να την απορροφήσει.

Παράλληλα, προτείνεται η επιτάχυνση της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν ακριβέστερη εικόνα της κατανάλωσής τους και να μπορούν να αξιοποιούν χαμηλότερες τιμές σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Ξεχωριστή θέση στις προτάσεις καταλαμβάνει η γεωθερμία, ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Σύμφωνα με τον Γιώργο Στάμτση, η περιοχή διαθέτει σημαντικές δυνατότητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμικά πεδία.

Σε αντίθεση με άλλες ανανεώσιμες πηγές, η γεωθερμία μπορεί να παρέχει καθαρή ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, ανεξάρτητα από την ηλιοφάνεια ή την ένταση των ανέμων. Η αξιοποίησή της θα μπορούσε, επομένως, να συμβάλει τόσο στη μείωση του ενεργειακού κόστους όσο και στη δημιουργία νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων για τον Νομό Σερρών.

Το κρίσιμο ζητούμενο, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του Γιώργου Στάμτση, είναι η ενεργειακή μετάβαση να πάψει να αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για λίγους και να μετατραπεί σε πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό όφελος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ETCS: Η κυβέρνηση πιάστηκε στα πράσα – Οι υποσχέσεις κατέρρευσαν στη Βουλή, το «αυτόματο φρένο» παραμένει εκτός λειτουργίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ακόμη μία υπόθεση εκατομμυρίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μητσοτάκης: «Οι εκλογές δεν θα γίνουν το φθινόπωρο» – Οι εξαγγελίες για ΔΕΘ, η ακρίβεια και το πολιτικό παρασκήνιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Novartis: Στα άκρα η σύγκρουση Σαλμά–Γεωργιάδη – Μήνυση για «πλαστά έγγραφα»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τέμπη: Εκτός λειτουργίας το ETCS τρία χρόνια μετά – Σοβαρά ερωτήματα για την κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέος Κώδικας Αυτοδιοίκησης: «Φρένο» στην άμεση εφαρμογή – Τι αλλάζει για Δήμους, Περιφέρειες και αιρετούς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο εδώλιο τέσσερις βουλευτές της ΝΔ – Οι δίκες που βαραίνουν το προεκλογικό τοπίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γερουλάνος: «Για να απελευθερωθεί η Ελλάδα των μεγάλων οραμάτων, πρέπει να φύγει η κυβέρνηση της αρπαχτής»