ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορίες για αρκούδες

Γράφει ο Νίκος Κουφοτόλης

Γράφει ο Νίκος Κουφοτόλης

Επιτέλους στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών έγινε – με χαρακτηριστική καθυστέρηση – η ενημέρωση για τον απολογισμό της Πολιτείας των Ευχών του 2021! Για την ακρίβεια βέβαια δεν ήταν ενημέρωση, αλλά μια πρόχειρη ανάγνωση κωδικών και κατανομής ποσών των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί και δημοσιοποιηθεί.
Ο δε κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, κλείνοντας τη συζήτηση ανέφερε τα εξής:
‘Ακούστηκαν και γράφτηκαν απίθανα πράγματα… φανταστικά νούμερα για τους αρκούδους και τις φάτνες και κάποιοι πρέπει να ζητήσουν και συγγνώμη γιατί αυτά τα νούμερα δεν υπήρχαν. Υπήρχαν 12.000 ευρώ + ΦΠΑ για τον αρκούδο και 8.000 ευρώ + ΦΠΑ για τη φάτνη… όλα τα άλλα είναι παραπληροφόρηση’.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, αν εξαιρεθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που θήτευσαν στην ΚΕΔΗΣ και τοποθετήθηκαν έχοντας διοικητική εμπειρία, άκρα του τάφου σιωπή...
Το ερώτημα βέβαια που κάθε λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να θέσει είναι:
Αν τα πράγματα είναι τόσο απλά, όσο ισχυρίστηκε ο κ. Χρυσάφης, γιατί καθυστέρησε ο απολογισμός 15 μήνες;
Απλό ερώτημα, με ακόμα πιο απλή απάντηση: διότι ο μεγαλύτερος φόβος μιας διοίκησης είναι να μην βγουν τα «άπλυτα» της στη φόρα…
Ένα μικρό ιστορικό σπατάλης και ανευθυνότητας (;)
Ας θυμηθούμε όμως λίγο τα γεγονότα, για να φρεσκάρουμε τη μνήμη του Δημάρχου:
Στις 16 Δεκεμβρίου 2021 υπογράφτηκε μια σύμβαση, ύψους 254.201,61€ για τη διοργάνωση της Πολιτείας των Ευχών 2021. (ΑΔΑ:6Λ14ΟΛΜΠ-Σ8Ρ)
Με τη δημοσίευση της στο Διαύγεια διαπιστώθηκε ότι στη σύμβαση που υπογράφτηκε ένας διακοσμητικός φωτιζόμενος αρκούδος (ο γνωστός ‘’ΣερρΕυχούλής’’) είχε κοστολογηθεί 30.380€. Όσο για την αγορά ..φάτνης, κόστος 29.164,90€.
Οι πολίτες ‘απασφάλισαν’ και κυρίως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ‘πλημμύρισαν’ από αρνητικά σχόλια κατά της δημοτικής αρχής. Μέσα σε αυτό το κλίμα οργής και αγανάκτησης υποχρεώθηκε η πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ, προφανώς με άνωθεν εντολή, να απολογηθεί και να δηλώσει ότι: «μετά από προσπάθειες της δημοτικής αρχής, επιτεύχθηκε τελικά το τίμημα για αυτές τις δύο προμήθειες να είναι συνολικά 25.000€»
Δηλαδή εξοικονόμησε 35.000€….
Όμως ήρθε η Κυβέρνηση μετά την εορτή των Χριστουγέννων και εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας covid ανακοίνωσε την αναβολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων, που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση όλου του προγράμματος των εκδηλώσεων της Πολιτεία των Ευχών. Στις 24 Ιανουαρίου 2022, υπογράφεται η αναθεωρημένη σύμβαση, όπως επιβαλλόταν, ύψους 240.060,90€. 
Δημιουργική λογιστική
Από τις νέες τιμές του «ΣερρΕυχούλη» και της φάτνης εξοικονομήθηκαν 35.000€
Η ακύρωση όλων των εορταστικών εκδηλώσεων με εντολή της Κυβέρνησης, λογικά συνεπάγεται νέα σοβαρότερη εξοικονόμηση κονδυλίων μιας και ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες δράσεις.
Κι όμως! Η διαφορά μεταξύ των δύο συμβάσεων (254.201,61€ - 240.060,90€) ήταν μόνο 14.140,71€!
Αν υπήρχε σοβαρή αντιπολίτευση θα υποχρέωνε τον Δήμαρχο να λογοδοτήσει.
Αντί λογοδοσίας, ο κ. Χρυσάφης έκλεισε την παρέμβασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας ότι «όλα αυτά είναι παραπληροφόρηση…»
Το ερώτημα όμως δεν απαντήθηκε: κ. Δήμαρχε που πήγαν τα λεφτά που κατά δήλωσή σας εξοικονομήθηκαν;
Σε μια κοινωνία, που πλήττεται σκληρά, κανείς δεν μπορεί να βρίσκεται στο απυρόβλητο. Όλοι οφείλουν να λογοδοτούν.
«Όλα στο φως».