ΣΗΜΕΙΑ ΑΙΧΜΗΣ

Ηθελημένα σκότος στη διαφάνεια στο Δήμο Σερρών;

ΑΡΘΡΟ του Νίκου Κουφοτόλη

ΑΡΘΡΟ του Νίκου Κουφοτόλη

Η εγκαθίδρυση αρχών διαφάνειας,  συμμετοχής, διαβούλευσης, λογοδοσίας  αλλά και  η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και τις διαδικασίες είναι διαρκώς το κυρίαρχο σε μια Πολιτεία που θέλετε να λέγεται ευνομούμενη.

 
Γράφει: Νίκος Κουφοτόλης

Μερικά από τα εργαλεία που θεσμοθετήθηκαν στην κατεύθυνση αυτή είναι:

  • Α) Το πρόγραμμα «Διαύγεια» όπου υποχρεωτικά αναρτώνται όλες οι αποφάσεις των διοικητικών οργάνων
  • Β) Το «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» όπου αναρτώνται υποχρεωτικά οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης όλων όσων μετέχουν στη δημόσια διοίκηση κι έχουν σχέση με τη διαχείριση δημόσιου χρήματος.

Τα δύο αυτά βασικά εργαλεία, στα οποία έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, έχουν ως στόχο την πάταξη της διαφθοράς και την καθιέρωση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο.

Στη συνείδηση όμως της κοινωνίας, η «διαφάνεια» φαντάζει, ως λέξη, κενή περιεχομένου, αδιάφορη ως νόημα και μη πιστευτή ως προς τις δηλούμενες προθέσεις χρήσης της.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται δημόσιες υποθέσεις τοπικού χαρακτήρα, δημόσια εξουσία, δημόσιους πόρους και οφείλει να έχει την ετοιμότητα να λογοδοτεί για τις αποφάσεις, πράξεις και παραλείψεις της.

Η επαναθεμελίωση του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει να κάνει πρωτίστως με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Το ποιοι είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταθέτουν δήλωση ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ είναι γνωστό.

Το πότε υποβάλλεται, αν υποβάλλεται κάθε χρόνο και οι προθεσμίες που ισχύουν είναι επίσης γνωστές. Η παράλειψη ή η υποβολή ανακριβούς, ή ελλιπούς δήλωσης, από τους υπόχρεους αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ο Νομοθέτης στα πλαίσια της διαφάνειας και για την διευκόλυνση ενημέρωσης των πολιτών-Δημοτών  προέβλεψε άρθρο 61 παρ. 4 του Ν. 3852/2010, ότι ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι υποχρεωμένοι και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου.

Μια επίσκεψη στον ιστοσελίδα του Δήμου Σερρών, στην επιλογή «ενημέρωση των πολιτών», υπάρχει η ενότητα: «Δήλωση περιουσιακής κατάστασης Αιρετών». 

Εκεί διαπιστώνει αυτός που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί πως η τελευταία δημοσίευση είναι στις  2 Δεκεμβρίου 2019, και βρίσκει δημοσιοποιημένα τα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ τεσσάρων μόνο Δημοτικών Συμβούλων (από αυτούς που συμμετέχουν στις Επιτροπές του Δήμου Σερρών). Συγκεκριμένα των κ.κ. Δινάκη Κωνσταντίνου, Καρακολίδη  Παναγιώτη, Χράπα Παντελή και Ταϊρη Γεωργίου.

 

 Έκτοτε παραμένει ανενημέρωτο.

Οι λόγοι της παράλειψης δημοσιοποίησης αυτής της εκ του νόμου υποχρέωσης αφήνεται στην κρίση των Δημοτών και της κοινωνίας.

https://www.serres.gr/index.php/enimerosi-pvlitvn/synedreiaseis/dilosi-periousiakis-katastasis

Σε αντίθεση με όσα (ΔΕΝ) δημοσιοποιούνται στο Δήμο Σερρών, υπάρχουν άλλοι δήμοι της  χώρας που είναι συνεπείς στην υποχρέωση τους απέναντι στους Δημότες και στο Νόμο. Στον Δήμο Καλαμαριάς, πχ ο Δήμαρχος κ. Δαρδαμανέλης Ιωάννης, κεντροδεξιάς προέλευσης που και αυτός εξελέγη πρώτη φορά Δήμαρχος, όπως και ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, έχει αναρτήσει την δήλωση περιουσιακής του κατάστασης, ακόμη και εκείνη που οριστικοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2021.

Παρομοίως στο Δήμο Καλλιθέας μπορεί εύκολα κανείς να διαπιστώσει τον σεβασμό της δημοτικής αρχής σε θέματα διαφάνειας, μη επιτρέποντας σε κανέναν να αφήνει αιχμές για αυτήν.

Και ο λόγος είναι απλά για να γνωρίζουν οι πολίτες, ποια ήταν η περιουσιακή κατάσταση όσων υπηρετούν το Δήμο τους, και ποια όταν θα φύγουν από αυτόν.

Η κοινωνία απαιτεί όλα στο φως.

Η Συμμαχία Σερραίων διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία πως διοικεί με πίστη εφαρμογή των νόμων και διαφάνεια… Ιδού, λοιπόν  «πεδίον  δόξης λαμπρόν…» και οι Δημότες ας βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Η ακεραιότητα δείχνεται πρωτίστως από την εφαρμογή των νόμων στο πρόσωπο των διοικούντων και δευτερευόντως στους πολίτες.