ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαθητική Θεατρική Παράσταση του 1ου Γυμνασίου Σερρών " Ιωάννης Καποδίστριας, Ρωξάνδρα Στούρτζα: μια ανεκπλήρωτη αγάπη"

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2021, ανήμερα της δολοφονίας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας το 1831, στον αύλειο  χώρο του 1ου Γυμνασίου Σερρών, στις 20.30 μ.μ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον μοναδικό Έλληνα πολιτικό. Οι μαθητές του σχολείου, μετά από μία περιπετειώδη διετή προετοιμασία - λόγω της υγειονομικής  κρίσης - παρουσίασαν στο κοινό- τηρουμένων όλων των απαιτούμενων μέτρων - τη θεατρική παράσταση " Ιωάννης Καποδίστριας, Ρωξάνδρα Στούρτζα: μια ανεκπλήρωτη αγάπη". Η παράσταση εντάχθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με την υποστήριξη της ΚΕΔΗΣ και της Επιτροπής «Ελλάδα΄21-Σέρρες '21» και την Αιγίδα του Δήμου Σερρών.
   
   Tην εκδήλωση του σχολείου τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, Αρχιμανδρίτης π.Νεκτάριος Καιμακάμης, η εκπρόσωπος του Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών κ.  Κώστα Καραμανλή, ο βουλευτής Ν. Σερρών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Δήμαρχος Σερραίων, κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής «Ελλάδα21-Σέρρες21» , κ. Βασίλειος Κατιρτζόγλου, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, κ Δημήτριος Σιαμάγκας, ο Διευθυντής Δ/βαθμιας Εκπ/σης, κ, Στυλιανός Ρίζος,  ο  Διευθυντής Δ/βαθμιας Εκπ/σης Καβάλας, κ. Απόστολος  Βαγενάς, η Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ, κ. Χρυσάνθη Παλάζη, η Πρόεδρος ΕΛΜΕΣ κ. Ελευθερία Πάνου και ο ΣΕΕ του 1ου Γυμνασίου Σερρών, κ. Ηλίας Ζαφειριάδης. Μεταξύ των προσκεκλημένων παρέστησαν Διευθυντές κ Υποδιευθυντές σχολείων, μέλη της ΕΣΕΔΕ, μέλη της Επιτροπής ‘Ελλάδα 21—Σέρρες 21’, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και Σερραίοι πολίτες, στο μέτρο των δυνατοτήτων που υπαγόρευαν τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.
 Παρευρέθηκαν, επίσης, οι αξιότιμες κυρίες Στέλλα  Ελευθεριάδου, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών και η κ. Καλλιόπη Ευαγγελίδου, πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, οι οποίες αγκάλιασαν με αγάπη την προσπάθεια και  έμπρακτα βοήθησαν, όσον αφορά τις φορεσιές και  τα κοστούμια των μικρών ηθοποιών.  Στο θέμα αυτό σημαντικότατη στάθηκε, όπως κάθε φορά η συμβολή του υπεύθυνου βεστιαρίου του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, κ. Κων/νου Μαρτίν. Χορηγός επικοινωνίας η εταιρεία Κ. Βέρρος: serrespost
Το έργο που παρουσίασαν οι μαθητές αποτελούσε στην ουσία μια θεατρική μεταγραφή του ομότιτλου βιβλίου της Ελένης Κούκκου, την οποία εκπόνησε η Φιλόλογος του 1ου Γυμνασίου Σερρών κ. Θεοδώρα Τζιντζή, η οποία είχε και τη γενική επιμέλεια της παράστασης. Ακάματες βοηθοί και συμπαραστάτες στην πολύπονη αυτή και πολυσύνθετη προσπάθεια οι εκπαιδευτικοί του σχολείου: Κώττη  Γερακίνα, γυμνάστρια, Μπαλικτσή Μαρία, φιλόλογος  και Πατσιάκα Μάρω, φιλόλογος.
Τα σκηνικά κατασκεύασαν και έστησαν οι Βουτσάς Δημήτριος, καθηγητής Εφαρμοσμένων Τεχνών και  Θεοδωρίδης Κυριάκος, δάσκαλος, ο οποίος επιμελήθηκε και τον ευπρεπισμό της εξέδρας του Δήμου, σε συνεργασία με κυρίες του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.                                                                        
Για τις μουσικές παρεμβάσεις στο έργο, βιολί έπαιξε ο δάσκαλος Μουσικής Απόστολος  Κουκούτσης και  πιάνο η φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ Κατερίνα Ευστρατιάδου. Τις μουσικές επιλογές και τα εφέ επεξεργάστηκαν οι μαθητές Δημήτρης Ευστρατιάδης και Χρίστος  Δομουχτσής, σε συνεργασία και υπό την επίβλεψη της κ. Θεοδώρας Τζιντζή.
Η όλη αυτή πολύμοχθη διανοητική και  καλλιτεχνική εργασία ενδεχομένως να μην είχε υλοποιηθεί, εάν δεν υπήρχε η φιλότιμη στήριξη, η δυναμική προωθητική δράση και η έμπρακτη αποτελεσματικότητα-καρποί ζήλου και  φιλεργίας - της Διευθύντριας του σχολείου κ. Βασιλικής  Ζέττα.
Και, ασφαλώς, τίποτε από τα παραπάνω δεν θα είχε πραγματωθεί, εάν ο κάματος, η ανία  και η απογοήτευση, λόγω των ιδιαζουσών συνθηκών, του εγκλεισμού και της απομάκρυνσης από τη σχολική κοινότητα, είχαν κάμψει την ψυχολογία των μαθητών.
Επομένως, τα πιο πολλά και  πιο θερμά συγχαρητήρια ανήκουν στους μαθητές-μικρούς ηθοποιούς, που μέσα από ιδιάζουσες συνθήκες, ακόμα και τους πιο θερμούς μήνες, ακόμη και τότε που δεν γινόταν μαθήματα, έσπευδαν με ζήλο να δοκιμαστούν στους ρόλους τους, ρόλους ενός δύσκολου έργου, απαιτητικού και ασυνήθιστου για παιδιά αυτής της ηλικίας. Παιδιά που, παρά την απειρία τους και τις πρακτικές αντιξοότητες της τελευταίας στιγμής, ανταποκρίθηκαν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και πέτυχαν να μετατρέψουν από σκηνής «το εθνικό τραύμα της πονεμένης ελληνικής ιστορίας σε θαύμα συλλογικής μαθητικής δημιουργίας, προσφέροντας στο κοινό ένα αληθινό μάθημα ιστορίας», όπως τόνισε η Διευθύντρια  του σχολείου στον χαιρετισμό της.
Θα ήταν άδικο, τέλος, εάν δεν εξήραμε την παρουσία των δύο συμπρωταγωνιστών. Η   Μυρτώ Σάνδρου και ο Δημήτρης Ευστρατιάδης, απόφοιτοι πλέον του 1ου Γυμνασίου, και μαθητές Β΄ Λυκείου,  οι οποίοι καθήλωσαν, πραγματικά, το κοινό με την απόδοση των ρόλων τους. Κατάφεραν να ορθώσουν ολοζώντανους στα μάτια των θεατών τους δύο ήρωες, με την ‘ευφυία’ και την ‘πνευματικότητα’ της ερμηνείας τους. Κατέστησαν  τον Ιωάννη και την Ρωξάνδρα ‘φίλους’ και ‘οικείους’ των θεατών και γέμισαν την ψυχή και το μυαλό τους με πράγματα λησμονημένα , ίσως, στις μέρες μας, τις δύσκολες και τις αλλόκοτες, με τα ανεστραμμένα είδωλα και τις αναποδογυρισμένες ζωές.
Ηθική ακεραιότητα, αγνότητα προθέσεων, ανιδιοτέλεια, μεγαλείο ψυχής, πνεύμα αυτοθυσίας, άριστα συνταιριασμένα με την ευφυία, την εκλεπτυσμένη παιδεία, την εποικοδομητική εξωστρέφεια και την ουσιαστική κοινωνικότητα σε συνδυασμό με την πολιτική αντίληψη και οξυδέρκεια θα τεθούν στην υπηρεσία της Πατρίδας. Στον βωμό της θα θυσιαστούν τα πιο αυθεντικά, ζεστά, βαθιά, τα πιο ακριβά συναισθήματα. Γι’ αυτό και η πορεία των δύο ηρώων θα είναι πονεμένη και σταυρική, με αταλάντευτη, όμως, πάντα την προσήλωση στο Εθνικό Χρέος.
Γι’ αυτά μας μίλησαν, με αυτά μας συγκίνησαν και  μας παρακίνησαν σε διάθεση στοχαστική οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σερρών, ενσαρκώνοντας το όραμα του σχολείου τους. Με τη θεατρική τους παράσταση μας δίδαξαν  κυρίως πως χτίζονται χρόνο τον χρόνο, κόκκο τον κόκκο, πόνο τον πόνο οι μεγάλες Ιδέες και  οι μεγάλες στιγμές της Ιστορίας!