ΣΗΜΕΙΑ ΑΙΧΜΗΣ

Με ιδεολογικό πρόσημο οι αντιεμβολιαστες

Σύμφωνα με στοιχεία που  έχουν δει το φως της δημοσιότητας, «όχι» στο εμβόλιο (άνω του 40%) δηλώνουν και οι πολίτες που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Οι γυναίκες εμφανίζονται πιο επιφυλακτικές από τους άνδρες, ενώ λίγο πάνω από το 30% των ερωτηθέντων εμφανίζει σκεπτικισμό στην περιφέρεια και κάτω από το 30% όσων μένουν στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Οσον αφορά τα κόμματα, από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, περίπου το 20% δηλώνει προβληματισμό ως προς το εμβόλιο. 

Αυτό το ποσοστό πέφτει  στο ΚΙΝΑΛ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του έχει εμβολιαστει 

Με βάση την ηλικία

Η μελέτη με βάση την ηλικία των πολιτών που εμφανίζονται αρνητικοί ως προς το εμβόλιο παρουσιάζει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στη δημοσκόπηση της Pulse, το 51% μεταξύ 17-29 ετών έχει δηλώσει «σίγουρα όχι ή μάλλον όχι» πως δεν θα κάνει το εμβόλιο. Είναι γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα πλεονέκτημα να απευθυνθεί στον νεαρότερο πληθυσμό, ειδικά μέσω των social media.

Σημειώνεται, τέλος, ότι έμπειροι δημοσκόποι δεν αποκλείουν η  μονάδα που φέρεται να έχει κερδίσει η Ελληνική Λύση να οφείλεται και στο «κλείσιμο ματιού» που έχει κάνει ο Κυριάκος Βελόπουλος στο αντιεμβολιαστικό κίνημα (εκτός από τα ελληνοτουρκικά και την εξαΰλωση της Χρυσής Αυγής). Είναι η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη που έχει ρίξει σχεδόν ανοιχτά τα δίχτυα της στο συγκεκριμένο κοινό, καθώς πρόσφατα ο πρόεδρός της δήλωσε πως «εκούσια ή ακούσια συναίνεση σε κάτι που είναι αμφίβολο ουδέποτε θα δώσει η Ελληνική Λύση».

Δεν είναι τυχαία η απόσταση από τα εμβόλια στο νομό Σερρών.