ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρ ομαδόν» στην κυβέρνηση για τους «ιδιώτες» γιατρούς του ΕΣΥ – Καταγγέλλουν περαιτέρω ιδιωτικοποίηση

Στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής αναμέτρησης βρίσκονται τα μέτρα για την υπό προϋποθέσεις λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων από γιατρούς του ΕΣΥ

Στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής αναμέτρησης βρίσκονται τα μέτρα για την υπό προϋποθέσεις λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων από γιατρούς του ΕΣΥ

Η δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου των γιατρών του ΕΣΥ, δηλαδή η υπό προϋποθέσεις λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων από τους γιατρούς που εργάζονται στη δημόσια υγεία, τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και τα ποσά που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και απεικονιστικών ελέγχων, βρίσκονται στην αιχμή της συζήτησης που εξελίσσεται στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.
 
Οδηγείτε το ΕΣΥ σε πλήρη αποσάθρωση»

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννης Τσίμαρης, υπογράμμισε ότι το κόμμα του, που έφτιαξε το ΕΣΥ, είναι αυτό που θέλει περισσότερο από τον καθένα να ανασυγκροτηθεί το ΕΣΥ για να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.
 
Για μια ακόμα φορά, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει με βάση ποια μελέτη για το μέλλον, τη βιωσιμότητα και τον χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος υγείας νομοθετεί. «Η υφιστάμενη κατάσταση, αν δεν ανατραπεί, οδηγεί το ΕΣΥ σε πλήρη αποσάθρωση. Λύση δεν είναι η αύξηση του ιδιωτικού έργου και η αύξηση των ιδιωτικών δαπανών. Εισηγείστε την κατάλυση, επί της ουσίας, της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, που αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή του», επισήμανε.
 
«Η έξοδος των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, είτε με την παροχή υπηρεσιών σε εταιρείες ως σύμβουλοι που σχετίζονται με τον τομέα υγείας, είτε διατηρώντας ιδιωτικό ιατρείο αλλά και με το να χειρουργούν σε ιδιωτικές κλινικές, καταργεί πλέον την πλήρη και αποκλειστική τους ιδιότητα. Πέραν αυτών, η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα και τους γιατρούς του ΕΣΥ», επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ και προειδοποίησε ότι δημιουργείται προσωπικό δύο ταχυτήτων, με τους γιατρούς διευθυντές, συντονιστές, που θα έχουν το χρόνο και θα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικό έργο, και τους άλλους – που είναι και η συντριπτική πλειονότητα – οι οποίοι δεν θα μπορούν να παρέχουν ιδιωτικό έργο λόγω υπερεφημέρευσης.
 
«Ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας»
Από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατήγγειλε ότι ενισχύεται η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, σε εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
«Κρίκο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής αποτελεί αυτό το νομοσχέδιο, που έχει κατεύθυνση την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων δομών υγείας, με καθοριστικό μέτρο την παντός είδους άσκηση του ιδιωτικού έργου και της ένταξης κλινικών γιατρών στο σύστημα των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι «τα μέτρα αυτά δεν είναι καθόλου νέα».
 
Όπως σημείωσε, «είχαν ήδη θεσμοθετηθεί επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, παρέμειναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ξέχασε να τα καταργήσει, ενώ η ΝΔ το 2019 το είχε εξαγγείλει αλλά λόγω κορονοϊού το ανέβαλε».
 
«Αυτή τη διαχρονικά εγκληματική πολιτική», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, «δεν έχει πρόβλημα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας να την αναγνωρίσει, αφού δηλώνει ότι η πατρότητα αυτού του νομοθετήματος ανήκει σε προηγούμενες κυβερνήσεις, προκειμένου να παρουσιάσει αυτά τα μέτρα ως μονόδρομο».
 
«Ταφόπλακα» στο δημόσιο σύστημα υγείας, που μας γυρίζει στις προ ΕΣΥ εποχές, όταν είχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο όσοι είχαν χρήματα, χαρακτήρισε το νομσοχέδιο ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Οζγκιούρ Φερχάτ.
 
«Ουσιαστικά λέτε στους πολίτες ‘αν είσαι φτωχός δεν θα έχεις πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας’, «αν είσαι ογκολογικός ασθενής δεν θα έχεις πρόσβαση σε ακριβά ογκολογικά φάρμακα, απαραίτητα για τη ζωή σου», όπως είπε και προειδοποίησε ότι «πάμε σε γιατρούς και σε ασθενείς δύο ταχυτήτων», ενώ κάλεσε τον υπουργό Υγείας να εξηγήσει τι θα κάνουν όσοι γιατροί του πρώην ΙΚΑ απολύθηκαν, γιατί αρνήθηκαν να κλείσουν το ιατρείο τους, και να αναλογιστεί ότι δημόσιο σύστημα υγείας σημαίνει καθολική πρόσβαση των πολιτών σε αυτό.