ΣΗΜΕΙΑ ΑΙΧΜΗΣ

Πώς να επιτύχεις στη ζωή

Γράφει ο Δημήτρης Φλαμούρης

Γράφει ο Δημήτρης Φλαμούρης

Η κοινωνία μας έχει ένα συγκεκριμένο τρόπο να κρίνει και να κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σαν πετυχημένους ή αποτυχημένους. Και αυτός ο τρόπος μας οδηγεί σε ατυχή ψευδή συμπεράσματα για τον εαυτό μας…

Συνήθως θεωρούμε πως η ζωή είναι ένας αγώνας. Δηλαδή, ΕΝΑΣ αγώνας. Η απλότητα του συλλογισμού μας επιτρέπει να κατατάξουμε τους ανθρώπους (αλλά και τον εαυτό μας) στην κλίμακα επιτυχίας.

Όμως είναι όντως έτσι; ΟΧΙ!

Η πολύπλοκη αλήθεια

Η ζωή είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι το μυαλό μας θα ήθελε να είναι. Η ζωή μας αποτελείται από αμέτρητους αγώνες, σε διαφορετικούς τομείς, που γίνονται ταυτόχρονα και ο κάθε αγώνας έχει διαφορετικά έπαθλα.
 
Υπάρχει ο αγώνας για τα χρήματα, τη φήμη και τη δόξα φυσικά και αυτός είναι ο αγώνας που ελκύει πάρα πολλούς θεατές. Είναι ο βασικότερος αγώνας σύμφωνα με τον οποίο δυστυχώς τείνουμε να κατηγοριοποιούμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους. Στους ανθρώπους μας αρέσει η απλότητα. Να ξέρουμε που στεκόμαστε, γιατί αυτό μας δίνει μια αίσθηση ελέγχου. Αλλά η ζωή δεν είναι απλή, όσο και αν θα θέλαμε να ήταν και όσο και αν παρουσιάζεται έτσι διαρκώς από όλους.

Πέρα από τον αγώνα για χρήματα και δόξα υπάρχει και ο αγώνας για το ποιος θα παραμένει πιο ήρεμος την ώρα της απογοήτευσης και της αναμπουμπούλας, ο αγώνας για το ποιος είναι πιο ευγενικός με τα παιδιά, ο αγώνας για το ποιος είναι πιο υποστηρικτικός σε μια φιλία, για το ποιος μπορεί να ακούσει καλύτερα τον συνάνθρωπό του, για το ποιος μπορεί να νοιαστεί περισσότερο για το περιβάλλον, για το ποιος παρατηρεί καλύτερα τον βραδινό ουρανό, ή για το ποιος μπορεί να αντλήσει περισσότερη ευχαρίστηση από ένα καρπούζι.

Όσο και αν θέλουμε να κατατάξουμε τους ανθρώπους σε μια ιεραρχία στη ζωή, η αλήθεια είναι πολύ πιο πολύπλοκη.
 
Όλα έχουν συνέπειες

Απλά δε γίνεται να κερδίζουμε σε κάθε αγώνα. Όχι μόνο αυτό, αλλά η επιτυχία μας σε ένα τομέα μπορεί να επηρεάζει την επιτυχία μας σε άλλους πολύ σημαντικούς τομείς. Αν έχεις μεγάλη επαγγελματική επιτυχία στην εταιρεία σου, μάλλον θα αποτυγχάνεις στον αγώνα της προσοχής που δίνεις στα παιδιά σου, στο πόσο χώρο αφιερώνεις σε φίλους ή χόμπι και στο πόση ευχαρίστηση αντλείς από έναν όμορφο κήπο.

Αν είσαι πολύ πετυχημένος στον αγώνα της φήμης, τότε είναι πολύ πιθανό να μην κερδίζεις στον αγώνα της υπομονής γύρω από τρίχρονα παιδιά ή στο αγώνα του πόσο ποιοτικό χρόνο περνάς με τον εαυτό σου. Δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα.

Όλα έχουν συνέπειες. Κάθε όραμα επιτυχίας κάπου αποτυγχάνει.

Έχω γράψει πολλές φορές πόσο ταλαιπωρημένος άνθρωπος ήταν ο Καζαντζάκης, πόσα θέματα με την οικογένειά του είχε ο Steve Jobs, πόσα θέματα είχε ο Έντισον, ο Αϊνστάιν και ο Νεύτωνας. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα.
Στο πολύ επικίνδυνο βιβλίο «Το κλαμπ των 5πμ» οι μαθητές του τιτανοτρισμέγιστου (αλλά και εξαιρετικά συναισθηματικά μόνου) “Γκουρού”, ο ζωγράφος και η επιχειρηματίας, στο τέλος παντρεύονται (ωωω τι γλυκό…) και αυτός γίνεται σούπερ καλλιτέχνης, εκείνη σούπερ επιχειρηματίας, έχουν φαναστικές καριέρες, τρέχουν μαζί μαραθώνιους και κάνουν και παιδί. Έλεος… Άραγε το παιδί ποιος το προσέχει;

Πώς μεγαλώνει αυτό το καημένο με τόσο υπερ-απασχολημένους γονείς; Ποιον δουλεύουμε επιτέλους;

Δεν είναι έτσι η ζωή. Δεν μπορείς να πετυχαίνεις σε κάθε αγώνα της ζωής. Δε γίνεται.

Αλλά δεν πειράζει. Αν δεν μπορείς να πετυχαίνεις σε κάθε αγώνα, τότε αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να αποτύχεις και σε κάθε αγώνα της ζωής… Η ζωή δεν είναι δίαθλο ή τρίαθλο. Είναι δισεκατομμυρίαθλο.

Μπορεί να μην μπορείς να συναγωνιστείς στον αγώνα για χρήματα και φήμη, αλλά μπορείς ακόμα να αγωνιστείς επάξια στον αγώνα για ευγένεια, φιλία και συγχώρεση.

Πάρα πολλοί που πετυχαίνουν στον αγώνα του πλούτου αποτυγχάνουν σε αυτούς τους πιο ευγενείς αγώνες.
 
Μπορείς ακόμα να κερδίσεις στον καθόλου ασήμαντο αγώνα του να περνάς καλά όταν είσαι μόνος σου, ή στον αγώνα του να κοιμάσαι αρκετές ώρες τα βράδια χωρίς άγχος, ή του να είσαι δημιουργικός στον ελεύθερο χρόνο σου, αφού έχεις κερδίσει στον πολύ δύσκολο αγώνα του να έχεις ελεύθερο χρόνο…

Δεν αποτυγχάνεις ποτέ σε όλα. Δεν μπορείς να αποτύχεις στη ζωή. Απλά δε γίνεται.

Όταν ένας αγώνας δεν πηγαίνει καλά, τότε υπάρχουν τόσοι πολλοί άλλοι εξίσου καίριοι και ουσιαστικοί αγώνες στους οποίους αξίζει να δοκιμαστείς. Στο να έχεις χιούμορ, να έχεις ευγνωμοσύνη, να μπορείς να απολαμβάνεις τα μικρά, να βάζεις πίσω τα παλιά, να προστατεύουμε τη φύση και στο να είσαι συνεπής.

Αυτοί είναι οι γεμάτοι αρετή, έντιμοι αγώνες στους οποίους όσοι νιώθουμε ότι αποτύχαμε μπορούμε επιτέλους να μάθουμε να κερδίζουμε…
Βασισμένο σε βίντεο του School of Life