Τ' ΑΠΑΡΑΤΗΡΗΤΑ

Σαγκάη G20 “ωσεί παρόντες”

Του Χρήστου Πλέσσα Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G20 έγινε φέτος στη Σαγκάη 27 και 28 Φεβρουαρίου, κατά την οποία εξετάστηκαν οι κίνδυνοι που υπονομεύουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.  

Του Χρήστου Πλέσσα Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G20 έγινε φέτος στη Σαγκάη 27 και 28 Φεβρουαρίου, κατά την οποία εξετάστηκαν οι κίνδυνοι που υπονομεύουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.  

 Του Χρήστου Πλέσσα

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G20 έγινε φέτος στη Σαγκάη 27 και 28 Φεβρουαρίου, κατά την οποία εξετάστηκαν οι κίνδυνοι που υπονομεύουν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

 

Το διεθνές κλίμα φαίνεται πως πάει προς κάποια εξισορρόπηση. Στόχος της συνάντησης ήταν να συζητηθούν οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, λόγω της  γιγάντωσης του μεταναστευτικού, στο κέντρο του οποίου βρίσκεται η Ελλάδα, οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι του Brexit και η επιδίωξη των κυβερνήσεων όλων των χωρών να στηρίξουν την ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ντάισελμπλουμ πρότεινε να σχεδιαστούν απ’ τις κεντρικές τράπεζες αποτελεσματικά μέτρα προς επίτευξη αυτού του σκοπού. Είπε ότι τα επιτόκια σ’ όλο τον κόσμο είναι αρνητικά και ότι «η νομισματική πολιτική δεν έχει φθάσει στο τέλος της, μπορεί να κάνει περισσότερα, αλλά πρέπει να σχεδιαστεί με σωστό τρόπο». Ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών της Κίνας υποστήριξε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ευχήθηκε ότι Ε.Ε. και Βρετανία «θα χειριστούν κατάλληλα το σχετικό ζήτημα».

 

Μεταξύ των σημαντικών θεμάτων της διεθνούς οικονομίας έγινε συζήτηση και για τα ελληνικά πράγματα. Σχολιάστηκαν οι λόγοι για τους οποίους καθυστερεί η αξιολόγηση και χαρακτηρίστηκε το προσφυγικό ως μείζον ζήτημα. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών ενεργοποίησε τους Αμερικανούς, που ενέτειναν τις πιέσεις τους να προχωρήσει και να κλείσει η αξιολόγηση υπό τον φόβο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ο αυξανόμενος ρυθμός προσφύγων και μεταναστών, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους, αυξάνει τον κίνδυνο γεωπολιτικών ανακατατάξεων, η δε ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που επιστεύετο ότι θα έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη διεθνή ασφάλεια και οικονομία, έχει μείνει στα χαρτιά. Δεν περπάτησε και θα δυσκολευθεί περισσότερο, αν αποχωρήσει η Βρετανία απ’ την Ε.Ε.

Στο προσκήνιο βρέθηκε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος είναι ο μόνος που γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι από οικονομικής πλευράς η οικτρά κατάσταση της χώρας μας. Ο Γερμανός υπουργός επεσήμανε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας γίνεται πιο δύσκολο, λόγω της προσφυγικής κρίσης και επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση της γερμανικής κυβέρνησης να τη στηρίξει. Σε δηλώσεις του αργότερα στον Τύπο δεν ξέχασε την πάγια τακτική του να επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που έχουν συμφωνηθεί και ότι δεν πρέπει να αναζητούμε συμψηφισμό προσφυγικού και αξιολόγησης. Ο Σόιμπλε εξέφρασε τελικά στους ομολόγους του την άποψη ότι έτσι όπως έχει διαρρυθμιστεί η χρηματοδότηση της ανάπτυξης με το να χρεώνονται οι χώρες για να την πετύχουν δεν έχει αποτέλεσμα και δεν νοείται να συνεχιστεί αν δεν βελτιωθεί.

Φαίνεται ότι και η κα Μέρκελ έχει αλλάξει την πολιτική της έναντι της Ελλάδας κόντρα στις πιέσεις της ομάδας Βίζεγκραντ για το μεταναστευτικό. Σκοπεύει να εντείνει τις προσπάθειές της προς τους Ευρωπαίους να γίνουν αλληλέγγυοι προς τη χώρα μας και αυτό επρόκειτο να φανεί στη χθεσινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας. Εάν η Τουρκία δείξει ειλικρινή διάθεση να βρεθεί λύση, θα υπάρξει τρόπος να ελεγχθεί το προσφυγικό, εφόσον και οι μεγάλες δυνάμεις σταματήσουν τους βομβαρδισμούς.

 

Η κυβέρνηση μπορεί από στρατηγικής απόψεως να ’χει κάνει λάθη, πιστεύει, όμως ότι η αξιολόγηση θα κλείσει και το προσφυγικό θα λυθεί. Μέχρι τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου, θα έχουν ψηφισθεί οι νόμοι και το επόμενο Γιούρογκρουπ θα δώσει οδηγίες για την έναρξη των διαβουλεύσεων διευθετήσεως του χρέους.

 

Πάντως τα “εξ οφίτσιο” πρόσωπα που κυβερνούν δεν έδειξαν επάρκεια στο θέμα της διαπραγμάτευσης. Στηρίζονται, ίσως, στη βεβαιότητα ότι μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση μονομερώς, παραγνωρίζοντας τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων κατά την παρούσα περίοδο. Και αυτό πληρώνεται!