ΣΗΜΕΙΑ ΑΙΧΜΗΣ

Βασίλης Τερζής Δημοτικός Σύμβουλος: «Όχι στην εκμίσθωση ακινήτου για τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών του Δήμου…»

Δυστυχώς η αποχή των Δημοτικών Συμβούλων δεν απέτρεψε τη λήψη απόφασης για την «αναγκαιότητα μίσθωσης ακινήτου για τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών του Δήμου».

Μόλις 25 σύμβουλοι παραβρέθηκαν, από τους 41, στην ψηφοφορία και το αποτέλεσμα 13 υπέρ και 12 κατά.

Στην τοποθέτησή μου ήμουν απολύτως σαφής γιατί δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτήν την ενέργεια.

Γιατί δεν υπήρχε οικονομική μελέτη για το κόστος της εκμίσθωσης.

Γιατί δεν υπήρχε οικονομική μελέτη του κόστους της μετεγκατάστασης. Μεταφορά υλικοτεχνικής υποδομής, προετοιμασία των προς εκμίσθωση χώρων (ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις, internet, πυρασφάλεια, βάψιμο, έπιπλα γραφείου κ.λ.π.).

Γιατί δεν υπήρχε μελέτη του κόστους των πάγιων λειτουργικών δαπανών (ενεργειακό κόστος, θέρμανση, ψύξη, καθαριότητα κ. λ. π.).

Γιατί δεν υπήρχε γραπτή εισήγηση των σωματείων των εργαζομένων.

Γιατί δε φάνηκε η παραμικρή επιθυμία και πρόβλεψη να αξιοποιηθεί το κτηριακό απόθεμα του Δήμου.

Γιατί βρισκόμαστε στην εποχή της έντονης ψηφιακής μετάβασης και ψηφιακής διακυβέρνησης. Είναι «Ευρωπαϊκή Επιταγή», η οποία ενισχύεται πάνω από το 1/3 του προϋπολογισμού του Ταμείου Ανάκαμψης.

Γιατί πλέον ο πολίτης έχει τη δυνατότητα (με την οποία εξοικειώνεται ολοένα και περισσότερο) της απομακρυσμένης ψηφιακής εξυπηρέτησης με όλο τον ευρύτερο Δημόσιο Φορέα.

Γιατί με αφορμή την πανδημία, καθιερώθηκε και θα μείνει, η δια ζώσης εξυπηρέτηση με ραντεβού, με αποτέλεσμα την επιπλέον αποσυμφόρηση των Δημόσιων Υπηρεσιών.

Γιατί πρόταση είναι, η εκμίσθωση και μετεγκατάσταση να γίνει σε κτήριο της περιοχής του κέντρου, αντίθετο με τις σύγχρονες τάσεις της διοικητικής αποκέντρωσης. Ιδιαίτερα σε μια πόλη όπως τις Σέρρες, με πολλά προβλήματα, όπου θέσεις πάρκινγκ δεν υπάρχουν και έντονο κυκλοφοριακό, που υπάρχει.

Γιατί βιώνουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων τουλάχιστον 40 ετών. Με ανεργία, πληθωρισμό, ενεργειακή, επισιτιστική, υγειονομική κρίση και πόλεμο. Με την ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) να ανακοινώνει μόλις εχθές, πως στην Ελλάδα ο ένας στους δύο ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, στο οποίο κατέχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε μετά την Βουλγαρία.

Γιατί όλοι ανεξαιρέτως εγχώριοι και ξένοι οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, προβλέπουν με βεβαιότητα τον πιο δύσκολο χειμώνα που έρχεται και την ελπίδα για ανάκαμψη να απομακρύνεται χρονικά.

Γιατί η εποχή επιτάσσει, εξορθολογισμό και περιστολή δαπανών.

Αναπροσαρμογή και αναδιανομή του προϋπολογισμού και των δαπανών σε κοινωνικές παροχές, βοηθήματα και υποστήριξη των ασθενέστερών και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ατόμων.

Γιατί σε λίγα χρόνια, αν το χρονοδιάγραμμα ισχύσει, θα έχουμε το νέο Δικαστικό Μέγαρο και το υπάρχον θα περιέλθει στον Δήμο για να αξιοποιηθεί άμεσα ως κτηριακή υποδομή. Έτσι ανακοινώθηκε.., υπομονή λοιπόν και επίσπευση όλων των διαδικασιών για έναρξη και ολοκλήρωση του έργου.

Γιατί το αφήγημα του «Έξυπνου Δήμου» προς το παρόν πνίγηκε στις βραβεύσεις, τις ονοματοδοσίες, τα λουλούδια, τις συναυλίες και τα πανηγύρια, τις συνεντεύξεις τύπου και τις δαπάνες για τηλεοπτικές προβολές.

Έτσι βαδίζουμε ολοταχώς σε έναν «Έξυπνο Δήμο», μα όταν το καταφέρουμε οι άλλοι θα είναι ήδη «Πανέξυπνοι».