ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παπανδρέου από Λάρισα: Να ενισχύσουμε την ΚΑΠ υποστηρίζοντας τους αγρότες

Αιχμές κατά της κυβέρνησης για απουσία μέτρων στήριξης των αγροτών άφησε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου μιλώντας στην Λάρισα σε εκδήλωση

Αιχμές κατά της κυβέρνησης για απουσία μέτρων στήριξης των αγροτών άφησε ο ευρωβουλευτής και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νίκος Παπανδρέου μιλώντας στην Λάρισα σε εκδήλωση

Με θέμα: “Ανάπτυξη της Υπαίθρου – Κοινή Αγροτική Πολιτική σήμερα και αύριο”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

 
Ο Νίκος Παπανδρέου τόνισε ότι η ανάπτυξη της υπαίθρου αποτελεί τον πυρήνα της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας.
Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μην λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των αγροτών.
Είναι κρίσιμο να ενισχύσουμε την Κοινή Γεωργική Πολιτική και να υποστηρίξουμε τους αγρότες, ιδιαίτερα τους νέους που αποτελούν το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Διαφορετικά θα καταλήξουμε σε ερημοποίηση της υπαίθρου.
Επιπλέον, η υποστήριξη των νέων αγροτών είναι άκρως σημαντική. Πρέπει να δημιουργήσουμε προγράμματα και κίνητρα που θα ενθαρρύνουν τη νέα γενιά να επιλέξει τη γεωργία ως επάγγελμα.
 
Θέλουμε να υποστηρίξουμε το εισόδημα και τις θέσεις εργασίας των αγροτών, προστατεύοντάς τους από αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες και από εκδηλώσεις τιμολογιακής εικασίας, και διασφαλίζοντας δίκαιες τιμές στην αλυσίδα αξίας. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι μπορούν να παρέχουν υγιεινά και προσιτά τρόφιμα για όλους και να βελτιώσουν την παραγωγή τροφίμων υιοθετώντας βιώσιμες πρακτικές γεωργίας και αλιείας.
Ο αγώνας μας για την Πράσινη Συμφωνία είναι επίσης μια προσπάθεια να βελτιώσουμε τις αγροτικές περιοχές και τις ζωές των αγροτών.
Το εισόδημα και οι θέσεις εργασίας τους πρέπει να είναι στο επίκεντρο των πολιτικών μας.
 
Στόχος μας τόνισε πρέπει να είναι η διασφάλιση μιας αγροτικής κοινότητας που ακολουθεί περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους, μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων, βελτίωσης της διαχείρισης του εδάφους και προστασίας της βιοποικιλότητας.
 
Συνοψίζοντας, αναφέρθηκε ότι πρέπει να ενεργήσουμε συνεκτικά και συνεργατικά για να διασφαλίσουμε ένα δυναμικό και βιώσιμο μέλλον για την ύπαιθρο και τους αγρότες μας. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την υποστήριξη αυτών των στόχων.
 
Αναφέρθηκε, επίσης, στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, όπως οι αυξημένες δαπάνες σε ζωοτροφές και οι αστάθειες στις τιμές των προϊόντων.
Η κλιματική αλλαγή και οι περιβαλλοντικές προκλήσεις προκαλούν επίσης ανησυχία.
 
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για γόνιμο διάλογο σε σχέση με το μέλλον της αγροτικής πολιτικής σε επίπεδο Ευρώπης και Ελλάδος.
 
Συναντήσεις
 
Πριν την εκδήλωση ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με αγρότες της περιοχής και συζήτησε μαζί τους θέματα που τους απασχολούν, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαρσάλων «ΕΝΙΠΕΑΣ».
Συζητώντας με τους παραγωγούς,  τόνισε ότι η υποστήριξη των νέων αγροτών είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας προγραμμάτων και κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τη νέα γενιά να επιλέξει τη γεωργία ως επάγγελμα.
Η παροχή τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης θα διευκολύνει τη μετάβαση προς βιώσιμες και καινοτόμες πρακτικές.
 
«Το εισόδημα και οι θέσεις εργασίας τους πρέπει να είναι στο επίκεντρο των πολιτικών μας.», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του εστίασε σε αρκετά θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα και τη γεωργία, ειδικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Αρχικά, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για να δοθεί στήριξη στους αγρότες, και ιδίως στη Θεσσαλία, όπου είχε φέρει την Πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, για να συζητήσει θέματα αποζημίωσης από τις φυσικές καταστροφές.
Ανέφερε, συγκεκριμένα, την ανάγκη για γρήγορη αποζημίωση των κτηνοτρόφων και παραγωγών και τόνισε τη σημασία της υποστήριξης των συνεταιρισμών, όπως ο "ΕΝΙΠΕΑΣ".