ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαν σήμερα στις 27 Μαΐου έγινε…

Επιμέλεια: Σταματία Κιτσικούδη

Επιμέλεια: Σταματία Κιτσικούδη

1703
  • Ο ΤΣΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΙΔΡΥΕΙ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Ο τσάρος Πέτρος Α΄ της Ρωσίας (ο Μέγας) ιδρύει την Αγία Πετρούπολη. Η Αγία Πετρούπολη, Πόλη του Αγίου Πέτρου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας . Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποτελεί ομοσπονδιακή πόλη και μία από τις 85 ομοσπονδιακές ενότητες στις οποίες διαιρείται διοικητικά η χώρα.
 
 
1821
  • Η ΠΥΡΠΟΛΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΔΙΚΡΟΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΕΣΣΟ
Στις 27 Μαΐου 1821, ο ψαριανός πυρπολητής Δημήτριος Παπανικολής πυρπολεί τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσσού στη Λέσβο. Οι Έλληνες, που ως εκείνη την ημέρα αναλογίζονταν με φόβο την άνιση αναμέτρηση με τον τουρκικό στόλο, αναθαρρούν και συνειδητοποιούν τη δύναμή τους. (Η Ναυμαχία της Ερεσσού)
 
1835
  • Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΘΩΝΑ
Το 1833, όμως, οι διαφωνίες του με την Αντιβασιλεία τον οδήγησαν τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, μαζί με άλλους αγωνιστές, στις φυλακές της Ακροναυπλίας στο Ναύπλιο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Έτσι, στις 25 Μαΐου 1834, μαζί με τον Πλαπούτα, καταδικάστηκε σε θάνατο. Έλαβε χάρη μετά την ενηλικίωση του Όθωνα στις 27 Μαΐου 1835, οπότε και ονομάστηκε στρατηγός και έλαβε το αξίωμα του «Συμβούλου της Επικρατείας».
 
1855
  • ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η 1η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Υπογράφεται στο προάστιο Κανλιντζά της Κωνσταντινούπολης η πρώτη ελληνοτουρκική συμφωνία, η «Συνθήκη Εμπορίου και Ναυτιλίας». Με την ίδια συνθήκη παραχωρείται καθεστώς διομολογήσεων για τους Έλληνες υπηκόους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
 
1933
  • ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΖΩΖΩ ΣΑΠΟΥΝΤΖΑΚΗ
Γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1933 στη Θεσσαλονίκη όπου και πέρασε τα πρώτα της χρόνια. Ο πατέρας της, Σωκράτης, καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη ενώ η μητέρα της, Φυλή, από τη Σμύρνη. Το σπίτι τους βρισκόταν στην οδό Τσιμισκή 61, απέναντι από τον κινηματογράφο «Τιτάνια». Ξεκίνησε τη θεατρική της καριέρα από την ηλικία των 7 ετών με την ηθογραφία του Ελευθεριάδη Το αγρίμι μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της, Βάσω, στο «Θέατρο του Λευκού Πύργου».
 
1960
  • ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΕΜΑΛ ΓΙΟΥΡΣΕΛ
Στην Τουρκία, ο τούρκος στρατηγός Τζεμάλ Γκιουρσέλ ανατρέπει με πραξικόπημα τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Τζελάλ Μπαγιάρ και τον πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές, ο οποίος εκτελείται. Η χώρα θα επιστρέψει στη δημοκρατική νομιμότητα ένα χρόνο αργότερα.