ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή το θέμα των τραγικών ελλείψεων

Υποστελέχωση στις υπηρεσίες της Πρόνοιας

Υποστελέχωση στις υπηρεσίες της Πρόνοιας

Κενά σε προσωπικό καλύπτουν, τα τελευταία 3 χρόνια, και οι εργαζόμενοι ΣΟΧ στις Σέρρες 
 

Σε επανακατάθεση της Ερώτησης -καθώς δεν έχει ακόμα απαντηθεί- σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από την τραγική υποστελέχωσή του προχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής.

Αναλυτικά το κείμενο:

«Οξυμένο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού αντιμετωπίζει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με όποιες συνέπειες έχει αυτό για τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους περιθαλπόμενους (βαριά ανάπηροι, χρόνια πάσχοντες, παιδιά χωρίς οικογένεια), αλλά και σε όσους απευθύνονται σε αυτό, ανακύπτοντας καθημερινά μια σειρά εμπόδια στη λειτουργία του.

Χαρακτηριστικά στοιχεία που αναδεικνύουν την τραγικότητα της κατάστασης είναι πρώτα απ’ όλα ότι από τη δημιουργία του (ήδη ελλιπούς) οργανισμού του 2015 προβλέπονται 581 εργαζόμενοι και σήμερα υπηρετούν μόλις 244. Από το 2013, έτος κατά το οποίο συστάθηκε το ΚΚΠΠΚΜ στο ΠΧΠΘ "Ο Άγιος Παντελεήμων", συνταξιοδοτήθηκαν 60 εργαζόμενοι, με τις θέσεις να μένουν ουσιαστικά κενές καθώς πραγματοποιήθηκαν μόλις 4 προσλήψεις. Από τους παραπάνω αριθμούς γίνεται κατανοητό ότι οι 24 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με την προκήρυξη 7Κ/2019 (διαγωνισμός ΑΣΕΠ), εκ των οποίων μόνο οι 18 υπηρετούν σήμερα στον φορέα, δεν αποτελούν ούτε καν σταγόνα στον ωκεανό.

Να σημειωθεί ότι ελλείψεις προσωπικού εντοπίζονται σε ειδικευμένο προσωπικό φροντίδας, σε επιστημονικό προσωπικό, με το θεραπευτήριο να μην διαθέτει μόνιμους γιατρούς, παθολόγους - ψυχίατρους, ψυχολόγους, αλλά εξωτερικούς συνεργάτες, ενώ οι δύο κοινωνικοί λειτουργοί που υπηρετούν, υπερβαίνουν εαυτόν ώστε να μπορεί να λειτουργεί η κοινωνική υπηρεσία. Σε όλες αυτές τις ειδικότητες, είναι απαραίτητη και η συμβολή και άλλων όπως αυτών των λογοθεραπευτών, των μουσικοθεραπευτών, των γυμναστών κ.ά. Επιπλέον, δεν υπάρχουν οι ειδικότητες των τεχνικών, των πλυντών και των οδηγών.

Την ίδια ώρα, οι εκάστοτε Διοικήσεις του ΚΚΠΚΜ προσπαθούν να "καλύψουν" τα κενά σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ), με το πρόβλημα να επανέρχεται μόλις λήξουν οι συμβάσεις αυτές, ενώ το μισθολογικό τους κόστος το επωμίζεται το ίδιο το ΚΚΠΚΜ.

Κενά σε προσωπικό καλύπτουν, τα τελευταία 3 χρόνια, και οι 66 εργαζόμενοι ΣΟΧ - COVID (29 υγειονομικοί στο ΠΧΠΘ "Ο Άγιος Παντελεήμων", 13 υγειονομικοί στο ΠΑΑΠΑΘ "Ο Άγιος Δημήτριος", 5 υγειονομικοί στο ΠΙΑΑ, 8 υγειονομικοί στο ΚΑΑΜΕΑ Σερρών, 5 υγειονομικοί στο ΠΑΑΠΑ Σιδηροκάστρου, 4 υγειονομικοί στο γηροκομείο ΘΧΠ Κιλκίς και 2 κοινωνικοί λειτουργοί στον συμβουλευτικό σταθμό). Οι συμβάσεις τους έληγαν στις 31.12.2023, ενώ ήδη πριν τη λήξη τους είχαν καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων τους. Στην πραγματικότητα και αυτοί οι εργαζόμενοι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στη λειτουργία του ΚΚΠΚΜ και η πιθανή αποχώρησή τους θα σήμαινε ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στη λειτουργία του φορέα, στην παροχή των υπηρεσιών του, καθώς και στην εντατικοποίηση της εργασίας των εναπομεινάντων εργαζομένων, αλλά και άλλες αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους. Αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου δεν μπορούν να αποτελούν λύση.

Εξαιτίας αυτής της μεγάλης έλλειψης σε προσωπικό, η διοίκηση του ΚΚΠΠΚΜ έλαβε, εδώ και ένα χρόνο, την απόφαση να σταματήσει τις εισαγωγές στο ΠΧΠΘ "Ο Άγιος Παντελεήμων".

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία, πρόκειται για μια κατάσταση που υπάρχει εδώ και χρόνια και που ολοένα και χειροτερεύει με θύματα του ίδιους τους εργαζόμενους, αλλά και όσους εξυπηρετούνται από τον φορέα. Πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητες καταστάσεις, τις οποίες καμία κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ) μέχρι σήμερα δεν έχει θελήσει να στηρίξει πραγματικά, αφού καμία δεν έλυσε τα σημαντικά προβλήματα της χρηματοδότησης και της στελέχωσης και του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Να μη γίνει καμία απόλυση των σημερινών εργαζομένων, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και να γίνουν προσλήψεις, με κατεπείγουσες διαδικασίες, μονίμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες για τη στελέχωση όλων των δομών του ΚΚΠΠΚΜ».