Δημοσκόπηση-κόλαφος: 7 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ ζητούν Προανακριτική για Αραμπατζή – Λιβανό
Το 71,1% ζητά κυβερνητική αλλαγή – Βαρύ πολιτικό μήνυμα για το Μαξίμου από τη νέα δημοσκόπηση
Το 71,1% ζητά κυβερνητική αλλαγή – Βαρύ πολιτικό μήνυμα για το Μαξίμου από τη νέα δημοσκόπηση
Σημαντικές πολιτικές αναταράξεις προκαλούν τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης της MRB για το OPEN, καθώς τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας αποτυπώνουν βαθιά κοινωνική δυσπιστία απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς σε μια σειρά κρίσιμων υποθέσεων, με κυρίαρχες αυτές του ΟΠΕΚΕΠΕ και των παρακολουθήσεων.
Το πλέον εντυπωσιακό εύρημα αφορά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και το αίτημα για διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:
- Το 63,1% απαντά ότι «σίγουρα πρέπει» να γίνει Προανακριτική Επιτροπή για τους Σπήλιο Λιβανό και Φωτεινή Αραμπατζή.
- Ένα επιπλέον 16,7% απαντά «μάλλον πρέπει».
Δηλαδή, συνολικά σχεδόν 8 στους 10 πολίτες τάσσονται υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης.
Ακόμη πιο πολιτικά βαρύ θεωρείται το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, 7 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ συμφωνούν επίσης με τη σύσταση Προανακριτικής, στοιχείο που καταγράφει σοβαρό εσωτερικό ρήγμα ακόμη και μέσα στην εκλογική βάση της κυβερνητικής παράταξης.
Το 71,1% ζητά κυβερνητική αλλαγή
Η εικόνα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για το κυβερνητικό στρατόπεδο στην ερώτηση σχετικά με το πολιτικό μέλλον της χώρας.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:
- Το 71,1% των πολιτών απαντά ότι «σίγουρα» ή «μάλλον σίγουρα» πρέπει να υπάρξει κυβερνητική αλλαγή.
- Μόλις το 25,1% θεωρεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ αξίζουν τρίτη κυβερνητική θητεία.
Το εύρημα αποτυπώνει σαφή πολιτική φθορά, παρά τη συνεχή προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να επαναφέρει το αφήγημα της «σταθερότητας» και της «κυριαρχίας στο πολιτικό σκηνικό».
Βαρύ κλίμα και για τις υποκλοπές
Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα ευρήματα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Στην ερώτηση για το αν πρέπει να υπάρξει Εξεταστική Επιτροπή:
- Το 76,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ απαντά θετικά.
Το ποσοστό θεωρείται ιδιαίτερα βαρύ πολιτικά, καθώς αποτυπώνει ότι ακόμη και πολίτες που παραμένουν στον χώρο της κυβερνητικής παράταξης δεν θεωρούν ότι η υπόθεση έχει κλείσει πολιτικά ή θεσμικά.
Ισχυρή εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Παράλληλα, η έρευνα δείχνει ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει με αυξημένη αξιοπιστία την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Συγκεκριμένα:
- Το 48% δηλώνει ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας λειτουργεί «σίγουρα αμερόληπτα».
- Το 23,3% απαντά «μάλλον αμερόληπτα».
Συνολικά, δηλαδή, το 71,3% θεωρεί ότι η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας διεξάγεται με αντικειμενικότητα, παρά τις κυβερνητικές αιχμές και τις προσπάθειες υποβάθμισης της υπόθεσης.
«Όχι» στην επανυποψηφιότητα πολιτικών που ελέγχονται
Ιδιαίτερα αρνητική εμφανίζεται η κοινωνία και απέναντι στο ενδεχόμενο νέας υποψηφιότητας πολιτικών προσώπων για τα οποία ζητήθηκε άρση ασυλίας από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:
- Το 71,7% θεωρεί ότι δεν είναι σωστό να είναι ξανά υποψήφιοι στις εκλογές.
Το εύρημα καταγράφει μια σαφή κοινωνική απαίτηση για πολιτική λογοδοσία και αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
Πολιτικό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες
Τα συνολικά στοιχεία της έρευνας αποτυπώνουν ένα πολιτικό και κοινωνικό κλίμα πολύ διαφορετικό από την εικόνα «κανονικότητας» που επιχειρεί να παρουσιάσει το κυβερνητικό επιτελείο.
Η κοινωνία εμφανίζεται να ζητά διερεύνηση, διαφάνεια και πολιτική λογοδοσία, ενώ η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης κρίσιμων υποθέσεων φαίνεται να συναντά πλέον σοβαρά όρια.
Και όσο τα ίδια τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταγράφουν τόσο έντονη δυσπιστία απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να συντηρηθεί το αφήγημα ότι «όλα βαίνουν καλώς».
Πηγή στοιχείων: Δημοσκόπηση MRB για το OPEN