ΣΗΜΕΙΑ ΑΙΧΜΗΣ

Η κληρονομιά του τραύματος

Επιστήμονες ανά το κόσμο διερευνούν πώς τα ιστορικά και πολιτιστικά τραύματα επηρεάζουν τα παιδιά των επιζώντων για τις επόμενες γενιές (πχ των παιδιών των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, της Αρμενικής Γενοκτονίας, της Γενοκτονίας των Ποντίων, των επιζώντων της εισβολής στην Κύπρο και αλλού).

Επιστήμονες ανά το κόσμο διερευνούν πώς τα ιστορικά και πολιτιστικά τραύματα επηρεάζουν τα παιδιά των επιζώντων για τις επόμενες γενιές (πχ των παιδιών των επιζώντων του Ολοκαυτώματος, της Αρμενικής Γενοκτονίας, της Γενοκτονίας των Ποντίων, των επιζώντων της εισβολής στην Κύπρο και αλλού).

Κατέγραψαν υψηλά ποσοστά ψυχολογικής δυσφορίας μεταξύ των παιδιών των επιζώντων. Έκτοτε, οι ερευνητές αξιολογούν το άγχος, την κατάθλιψη και το PTSD σε επιζώντες τραύματος και στους απογόνους τους, με τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και Γενοκτονιών..
Όταν σκέφτομαι τον αντίκτυπο της αποικιοκρατίας ή της σκλαβιάς (πχ αφρική, κούβα, ινδία, αυτραλία), της αφομοίωσης (πχ αναγκαστικός εξισλαμισμός και παιδομάζωμα), των εμφυλίων πολέμων και άλλων τύπων στέρησης δικαιωμάτων στους ανθρώπους από γενιά σε γενιά, κατανοώ το γιατί η επιστήμη επανεξετάζει το πώς κουβαλάμε τις πληγές των προγόνων μας μπροστά μας.
Το DNA μας διδάσκει ότι αυτό το τραύμα ζει κυριολεκτικά στο σώμα μέσω της επιγενετικής και ως θεμα το συναντάμε σε πολλά βιβλία μεταξύ των οποίων το "The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma του Bessel van der Kolk.
 
Η επιγενετική
 
Η επιγενετική λοπόν μελετά το πώς οι συμπεριφορές και το περιβάλλον σας μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές που επηρεάζουν τον τρόπο που λειτουργούν τα γονίδιά σας. Σε αντίθεση με τις γενετικές αλλαγές, οι επιγενετικές αλλαγές είναι αναστρέψιμες και δεν αλλάζουν την αλληλουχία του DNA σας, αλλά μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας διαβάζει μια αλληλουχία DNA.
 
Πώς λοιπόν θεραπεύουμε το διαγενεακό τραύμα;
Το πρώτο βήμα είναι πάντα η αυτεπίγνωση και επίγνωση. Και με την επίγνωση έρχεται η μάθηση και η απομάθηση (ξεμαθαίνω). 
Καλλιεργήστε την ενσυνειδητότητα. Αποφασίστε τι τύπος γονέα θα θέλατε να είστε. Να είστε έτοιμοι να θέσετε όρια. Είμαστε όλοι μοναδικά άτομα. Αν έχετε ένα αδερφάκι που μεγάλωσε κάτω από την ίδια γονική φιγούρα με εσάς, υποθέτω ότι αντέδρασε με διαφορετικούς τρόπους από εσάς. Ωστόσο, υπάρχουν ομοιότητες με τις εμπειρίες σας.
Η διαγενεακή θεραπεία ή θεραπεία τραύματος μεταξύ των γενεών, όπως όλες οι επουλώσεις, δεν είναι γραμμική διαδικασία. Μόλις βουτήξετε μέσα, θα είναι σε εξέλιξη και θα σας παρουσιάζεται σε διαφορετικές εκδοχές. Το γεγονός είναι ότι έχετε τη δύναμη να σπάσετε τους κύκλους των γενεών τραύματος και αυτό είναι εξίσου συναρπαστικό και συγκλονιστικό. Η οικογένεια στη βάση της είναι ένα ομοιοστατικό σύστημα, θέλει να παραμένει ίδιο, ακόμη και αν είναι δυσλειτουργικό. Προτιμάει να διαιωνίσει κάτι προβληματικό, παρά να αλλάξει τις ισορροπίες της και να εξελιχθεί. Αυτός που προσπαθεί να φέρει την αλλαγή και να απαλλαχτεί από το διαγενεακό τραύμα, τις περισσότερες φορές θεωρείται το μαύρο πρόβατο της οικογένειας. Αυτός, όμως, τελικά θα τη βοηθήσει περισσότερο, γιατί είναι το άτομο που θα ανοίξει το φως μέσα στο σκοτάδι.΄Κρατήστε λοιπόν το χέρι σας στην καρδιά, κλείστε τα μάτια σας και πείτε «Είμαι η απάντηση που χρειάζονταν οι πρόγονοί μου».