ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυφές παγίδες μπλοκάρουν τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Άγνωστες «αυθαιρεσίες» σε εκατομμύρια κατοικίες μπλοκάρουν μεταβιβάσεις ακινήτων, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου και Εξοικονομώ. Αυτές οι κρυφές παγίδες μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, από μια επέκταση του διαμερίσματος στον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας έως το κλείσιμο του φωταγωγού ή του μπαλκονιού.

Ολες αυτές οι κρυφές παγίδες αποκαλύπτονται πλέον με την απαίτηση βεβαίωσης νομιμότητας του μηχανικού για κάθε μεταβίβαση αλλά και την απαιτούμενη προσκόμιση σύγχρονου τοπογραφικού. Σύμφωνα με τα Νέα, το πρόβλημα με τις κρυφές παγίδες αφορά κυρίως τους κατόχους οριζόντιων ιδιοκτησιών (διαμερισμάτων, γραφείων, καταστημάτων και πάρκινγκ) που αγόρασαν το ακίνητό τους σε πολυκατοικίες που χτίστηκαν με αντιπαροχή.

 

Σε αυτήν την περίπτωση, ο εργολάβος κατέθετε τα σχέδια της οικοδομής στον συμβολαιογράφο και βάσει αυτών των σχεδίων συντασσόταν η πράξη σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών ανά όροφο. Και με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τον πίνακα κατανομής γινόταν στη συνέχεια η πώληση. Ομως, σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται σήμερα πως τα σχέδια της σύστασης με τα οποία γίνονταν οι μεταβιβάσεις των οριζόντιων ιδιοκτησιών δεν συμφωνούν με τα εγκεκριμένα σχέδια που βρίσκονται στον φάκελο της οικοδομικής άδειας που φυλάσσεται στην Πολεοδομία.