ΕΛΛΑΔΑ

Ένας σιδηρόδρομος διαλυμένος, ένα κράτος επικίνδυνο

Η εικόνα στη σιδηροδρομική διάβαση του Γεφυρουδίου Σερρών δεν ήταν απλώς ένα ακόμη περιστατικό ντροπής. Ήταν η πλήρης αποκάλυψη της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός σιδηρόδρομος. Ήταν η εικόνα μιας χώρας που υποτίθεται ότι «εκσυγχρονίζεται», αλλά στην πραγματικότητα καταρρέει μπροστά στα μάτια των πολιτών της.

Η εικόνα στη σιδηροδρομική διάβαση του Γεφυρουδίου Σερρών δεν ήταν απλώς ένα ακόμη περιστατικό ντροπής. Ήταν η πλήρης αποκάλυψη της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ελληνικός σιδηρόδρομος. Ήταν η εικόνα μιας χώρας που υποτίθεται ότι «εκσυγχρονίζεται», αλλά στην πραγματικότητα καταρρέει μπροστά στα μάτια των πολιτών της.

Χαλασμένες μπάρες.Καμία ουσιαστική προστασία.
Οδηγοί να κάνουν σήματα πανικού ο ένας στον άλλον.
Και τελικά άνθρωπος να κατεβαίνει από το τρένο για να κάνει χειροκίνητα τον φύλακα της διάβασης ώστε να περάσει η αμαξοστοιχία.

Αυτό δεν είναι σύγχρονος σιδηρόδρομος.
Είναι εικόνα κρατικής αποσύνθεσης.

Και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν μετά από μια εθνική τραγωδία που υποτίθεται πως θα άλλαζε τα πάντα. Μετά από υπουργικές εξαγγελίες, μετά από επικοινωνιακές παραστάσεις, μετά από υποσχέσεις ότι «δεν θα ξανασυμβεί».

Κι όμως, όχι μόνο δεν άλλαξε τίποτα ουσιαστικό, αλλά καθημερινά αποδεικνύεται πως το σιδηροδρομικό δίκτυο συνεχίζει να λειτουργεί με όρους εγκατάλειψης, προχειρότητας και επικίνδυνης ανοχής.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε στην εικόνα και όχι στην ασφάλεια. Προτίμησε να διαχειριστεί πολιτικά το κόστος αντί να συγκρουστεί με τις πραγματικές παθογένειες ενός διαλυμένου συστήματος.

Ο κ. Κυρανάκης εμφανίζεται διαρκώς στα κανάλια μιλώντας για έργα, χρηματοδοτήσεις και «νέα εποχή». Όμως στο Γεφυρούδι η πραγματικότητα γκρέμισε μέσα σε λίγα λεπτά ολόκληρο το κυβερνητικό αφήγημα.

Γιατί εκεί, στις γραμμές των Σερρών, οι πολίτες είδαν τι πραγματικά συμβαίνει:

Έναν σιδηρόδρομο που λειτουργεί ακόμη με τη λογική της τύχης.
Ένα δίκτυο που θυμίζει άλλη εποχή.
Ένα κράτος που περιμένει από τους εργαζόμενους να καλύψουν με το σώμα τους όσα δεν καλύπτουν οι υποδομές.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία που έχει την εμπορική εκμετάλλευση συνεχίζει ανενόχλητη, με απαρχαιωμένους συρμούς και χωρίς ουσιαστική πίεση για επενδύσεις και ασφάλεια.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το τοπικό πολιτικό προσωπικό επέλεξε για ακόμη μία φορά τον πιο βολικό δρόμο: τη σιωπή.

Ούτε φωνή.Ούτε απαίτηση.Ούτε σύγκρουση.

Γιατί στην Ελλάδα του 2026, φαίνεται πως ακόμη και η δημόσια ασφάλεια θεωρείται «λεπτομέρεια» μπροστά στη διατήρηση πολιτικών ισορροπιών και δημοσίων σχέσεων.

Το Γεφυρούδι δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Ήταν η εικόνα ενός κράτους που συνεχίζει να κινείται πάνω σε σκουριασμένες ράγες αδιαφορίας.

Πασχάλης Θ. Τόσιος